Reklama

Reklama

Ve stínu Beethovena

  • USA Copying Beethoven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aby složil svou Devátou symfonii, musel být svobodný – ve všem... Jemný příběh o posledních letech života Beethovena – jeho vášni, žádostivosti, utrpení, jeho lásce a jeho genialitě. Beethoven právě dokončuje Devátou symfonii, jeho nejvýznamnější dílo. Je hluchý, nemocný, ve špatných náladách, zpitý a naprosto sám. Lidé ho obdivují a zároveň jím pohrdají, nikdo mu nerozumí a není zde nikdo, kdo by mu pomohl v jeho nejhorších chvílích – až na mladou ctižádostivou skladatelku… jeho múzu… strážného anděla… který se objevil v jeho životě. Jejich vztah, nejprve neohrabaný až trapný se brzy změní v opravdové přátelství a vzájemně prospěšné hudební partnerství. Partnerství, které umožnilo premiéru Deváté symfonie a dalo v posledních chvílích Beethovenovi mnoho štěstí a poklidu. Leitmotivem filmu režisérky Agnieszky Hollandové je svoboda, svoboda ducha a tvorby, ničím neomezena, protože jen tak lze v umění dosáhnout pravdivosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Ridick 

všechny recenze uživatele

snimok odhalujuci posledne dni vynimocneho skladatela, nam ho predstavuje ako dynamicky zijuceho rojka, ktory dostal poslanie od boha...tento film je pravdupovediac urceny pre menej narocnych divakov, ktori si radi vypocuju unikatne muzicke diela (scena 9. symfonie mi priniesla peknych par zimomraviek) a taktiez beethovenove pohnutky... mna trosku film sklamal svojou tvrdostou a neschopnostou rozvinut hlbsiu myslienku nez tu, ze beethoven napriek hluchote bol genius, a preto mi postava anny holtz pride uplne zbytocna, aj ked kruger sa ako tak drzi, no oproti harrisovi je len sedou myskou...55% ()

BigMarthy 

všechny recenze uživatele

Pánové, jež chtějí tvořit filmech o hudebních skladatelích by si měli vzít příklad z pana Formana. Tento snímek je špatně vybraný již od počátku. Ed Harris je fantastický herec, ale cítění s touto muzikou prostě postrádá. Je vidět, že je to herec, ne Beethoven. Ani co se týče jeho charakteru se mu nedokázal napodobit. Nejedná se o žádné struhující dílo, ačkoliv hudba k tomu vybízí. Ač nerad, dávám tři hvězdičky, jedná se o průměr, jeho potenciál byl trestuhodně nevyužit. ()

Reklama

hazaba 

všechny recenze uživatele

Film plný Beethovenovy hudby ocení především milovníci tohoto skladatele. Ed Harris jako Beethoven je vynikající a ani Diane Kruger nezůstává ve výkonu pozadu. Nicméně je tu hodně zbytečných scén a kdyby se to trochu prostříhalo, bylo by to mnohem lepší. Takhle průměr, který se rychle vypaří z hlavy s jediným odkazem na božskou hudbu... ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé... Bacha - los spoileros!!! Harris je dobrej, ale Oldman se mi v téhle roli líbil víc. Freddyho ségra tu vypadala docela často jakoby z oka vypadla Magdaleně Kožené (obrovské plus) nicméně velká herečka to rozhodně není (dost velké mínus). Jinak film jako celek působí dost mdle, nazáživně. Scénář je chabý, a hlavně občas mi to dosti připomínalo Amadea. Občas hodně silně... Hlavně scéna diktování not je zcela jasně udělaná jak přez kopírák, což mě v té chvíli přišlo tak sprostý, že mě to až nasralo. Navc v Amadeovi je tahle scéna opravdu geniální a vrcholem celého filmu, kdežto tady to působilo až skoro legračně hloupě. A nejvíc mě zklamal ten nijaký konec - odchod do polí? A to má být jako co? Důkaz režisérčina tápání? Naznačuje nám tím že neví kudy kam z tohohle filmu? No ano - působilo to tak na mě. Film totiž vrcholí scénou na premiéře Deváté...a pak už co? Divné. A konec ani nijak nenaváže na úvodní dramatickou scénu s umíáním. No... Režisér, který neumí ukončit film, by neměl ani točit... Celý tenhle pokus tak zachraňuje opravdu především ta úchvatná Ludwigova mjuzik... ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Ve stínu Beethowena je svým stylem trošičku jako Amadeus a trošičku jako Dívka s perlou. Je ale příliš plochý, nedosahuje kvalit ani jednoho z nich, možná je jen nestydatě kopíruje. Nebýt té skvostné hudby a několika světlých okamžiků (premiéra 9. symfonie a duo-dirigování), zvážila bych i o hvězdičku méně. I přes zajímavé herecké obsazení tohle není film, který by bylo potřeba vidět znovu. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (8)

  • Beethoven se ve filmu zmíní o své Sonátě měsíčního svitu. Je to však anachorismus, protože Sonáta č.14 dostala toto pojmenování až několik let po skladatelově smrti. (imro)
  • 11-milionový projekt studia MGM americké díváky velmi nezaujal. Debutoval na 40. příčce žebříčku návštěvnosti s obratem 70 460 dolarů. Celkový obrat v USA se nakonec vyšplhal na 355 968 dolarů. (imro)
  • Premiéra "9. symfonie" ve filmu rozhodně neodpovídá skutečnému provedení. Beethoven nestál na dirigentském stupínku, ale dirigoval skladbu alespoň zpovzdálí. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama