Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britská dokumentární rekonstrukce přiblíží více jak dvacetileté sovětsko-americké soupeření o dobytí vesmíru. Ve čtyřech epizodách chronologicky odhaluje jednotlivé kroky znepřátelených velmocí, které vedly k úspěchům v raketovém průmyslu, přičemž se hlavní důraz klade na dva geniální konstruktéry, kteří stáli v pozadí úspěchů - na jedné straně geniální Sergej Koroljov, propuštěný z gulagu, na druhé Werner von Braun, průkopník a vizionář pronásledovaný nacistickou minulostí.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Souboj o raketu
2. Souboj o družici
3. Souboj o přežití
4. Souboj o Měsíc (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající hraný dokument BBC. Je na tom zejména vidět technologický souboj tehdejších mocností - USA a SSSR. Technologie USA byly postavené na von Braunových znalostech z testování raket V1 a V2, tedy raket odplaty. Na straně SSSR je krásně vidět jejich specifické chápání světa - prostě urvat vše silou. Tento Dokument je strhující. Nádhera. ()

corona 

všechny recenze uživatele

O hviezdičku menej za Komarova /Američania si proste nemôžu odpustiť vymyslenú historku o rozlúčke s manželkou počasu zostupu, kedže sa mu neotvoril hlavný padák a záložný sa zamotal do hlavného, mal možno minútu na to aby si uvedomil čo sa deje a spojenie bolo počas zostupu prerušené/ a pre nezainteresovaných: nie všetko v tomto dokumente je svätá pravda, inak výborný Steve Nicolson ako Koroljov. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument BBC. Je na tom zejména vidět technologický souboj tehdejších mocností - USA a SSSR, nicméně USA technologie byly postavené na von Braunových znalostech a testování raket V1 a V2, tedy raket odplaty. Na straně SSSR je krásně vidět jejich specifické chápání světa - prostě urvat vše silou a se stálou hrozbou gulagu, kam svého špičkového technika zavřeli a na co nakonec umřel. Jako dokument je to však strhující. ()

le poulet 

všechny recenze uživatele

Děják mě po začátku novověku obecně moc nezajímá, ale po tomhle dokumentu jsem se o něj začala zase starat. Upřímně - přijde mi to kapánek proamerický, ale protože von Braun je můj oblíbenej Němec, tak jim to prominu. Kdyby Amíci toho chlapa neměli a Koroljov neumřel, tak by to Sověti vyhráli na celé čáře, což tady není zas tak vidět. Ale líbil se mi von Braunův výrok, když se dozvěděl o Koroljovově smrti (ať už byl autentický nebo ne, to je fuk): ,,Jak se teď bez něj obejdu..." Jó, tak to já teda nevím, doktore... ()

gegoo 

všechny recenze uživatele

Vesmír človeka vždy fascinoval a tak ako sa vraví je lepšie raz vidieť ako 100 krát počuť a 1000 krát čítať . Myslím si, že pri preberaní v skole ohľadom vesmírnych letov by sa mal tento hrany dokument bez problémov prehrať aby urobil jasný obraz o tom ako to bolo hlavne doba , komunizmus kapitalizmus je tu dobre predostretý, ako to bolo, aspoň môj dojem . Nečakám na efekty, výpovedná hodnota je veľmi dobre spracovaná , myslím si že s tohto filmu si pamätám oveľa viac ako z hodín dejepisu alebo fyziky dohromady . Jednoznačne hodnotím veľmi dobre plných 100 % u mňa ja som na tom chyby nenašiel . ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Sergej Pavlovič Koroljov byl ve skutečnosti tlustší postavy než jeho představitel Steve Nickolson. (matej1995)
  • Pri štarte Sputniku 1 na Koroľjovovu žiadosť zneli slávnostné fanfáry na počesť začiatku kozmického veku. (corona)

Reklama

Reklama