Reklama

Reklama

Byl zocelený žárem bitev, ale podlehl až jiskrám v očích krásné dívky... Po porážce Napoleona v bitvě u Waterloo se někteří bonapartisté uchýlili do vyhnanství za oceán do Spojených států. Byli srdečně přivítáni a dostali do správy několik osad ve státě Alabama. Několik let poté, v roce 1819, pochoduje Alabamou kentucký regiment domobrany, z něhož se snaží zběhnout John Breen (J. Wayne). Útěk se mu podaří ve městě Mobile a zabaví kočár, v němž sedí také francouzská dívka Fleurette Cherrie De Marchand (V. Hrubá Ralston), dcera jednoho z bývalých Napoleonových generálů Paula de Marchanda (H. Haas). Do Fleurette se na první pohled vášnivě zamiluje, ale než mezi nimi stačí dojít k románku, dostihne je Johnův regiment díky jeho dobrému příteli Williemu Paineovi (O. Hardy) a musejí se rozloučit. Po deseti dnech pochodu však John s vojáky dorazí do jedné ze zmíněných francouzských osad Demopolis, kde se opět shledá s Fleurette. Kapitán jemu i Williemu nakonec dá tři dny, aby se mohl ucházet o dívku, o níž usiluje také vlivný Blake Randolf (J. Howard). Během těchto dnů se John začne vydávat za armádního vyměřovače a náhle odkryje spiknutí, které má za cíl zničit celou francouzskou komunitu… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • John Wayne byl tak nadšený ze spolupráce s Oliverem Hardym, že mu nabízel role komika i pro další filmy. V době, kdy byl tento film v kinech, se Stan Laurel zotavil z nemoci, a tak Oliver Hardy nabídku zdvořile odmítl. (Mol)
  • Oliver Hardy byl velice dobrý přítel Johna Wayna, ale i tak z počátku nechtěl v tomto filmu hrát. Bál se, že si lidé budou myslet, že se se Stanem Laurelem rozešli jako duo. Když ovšem Laurel trval na tom, aby tuto roli vzal, Hardy nakonec souhlasil. (Mol)

Reklama

Reklama