Reklama

Reklama

Hondo

Trailer

VOD (1)

John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů... Americký western Hondo (1953) vznikl podle povídky Louise L'Amoura "Cochisův dar", uveřejněné poprvé v časopise Collier's. Titulní postava v podání slavného Johna Waynea pracuje pro armádu jako kurýr a při jedné ze svých cest se seznámí s obyvateli osamělého ranče uprostřed indiánského území, mladou ženou Angií a jejím synem Johnnym. Když Apačové povstanou, Angie ho vydává za svého manžela, takže se na něho vztahuje ochranná ruka apačského náčelníka Vittoria, který z malého Johnnyho učinil svého pokrevního bratra... Snímek, jehož děj trochu připomíná známý western Shane z téže doby, režíroval Australan John Farrow pro produkční firmu Johna Waynea. Populární herec obdařil svého hrdinu všemi atributy soběstačného muže prérie, který si nenechá nic líbit, ale vždy stojí na straně potřebných. Jeho partnerkou v roli Angie byla ve filmu začínající broadwayská herečka Geraldine Pageová (překvapivě nominovaná za svou roli na Oscara). Ve vedlejších úlohách se objevují Wayneovi kumpáni Ward Bond (Buffalo Baker) a Paul Fix (major Sherry). Snímek, jenž je na svou dobu pozoruhodný relativně férovým zobrazením indiánů, byl natočen v exteriérech Mexika a Utahu v tehdy populárním 3-D. Snaha nečekaně šokovat diváka je patrná zejména v několika kuriózních záběrech v sekvenci Wayneova souboje s Apačem Silvou i v některých dalších akčních scénách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dávno pred Johnom Wickom zabili psa inému JW. Jedna z najlepších waynoviek s výborným príbehom - úvod je pomalší, ale potom to naberie ostré tempo plné zvratov a akcie. Na svoju dobu je to výborne natočené, pomerne zaprášené, s realisticky zobrazenými Indiánmi. Veľmi dobré bojové scény a kaskadérske a jazdecké výkony. Western ako lusk. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Oblíbený western Ala Bundy je přesně tak dobrej, ba přímo skvělej jak jsem čekal. Je to typická indiánka, kde nakonec dojde k velkolepé scéně obrany vozové hradby před náporem Apačů, ale režisér se na ně nekouká jako na zvěř. Naopak hlavní hrdina má v sobě Apačskou krev, obdivuje jejich způsob života a pět let s nimi žil. Samotní Apači jsou vyobrazeni jako divocí, nelítostní, ale čestní a se smyslem pro spravedlnost a odvahu. A jejich vzpoura je jen následkem toho, že bílý muž porušil smlouvy. Kromě toho je tu ještě druhá linie, kdy čestný, chlapácký a za všech okolností správný hrdina v podání Johna Wayna chrání svou novou lásku a jejího synka na farmě a přitom sebou táhne temné tajemství. Výborně to funguje v akční i emoční rovině a já jsem naprosto spokojen. Western roku 1953. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byla apačská seznamka: "Tenhle muž má dvě ženy, ale jedna je stará a už brzy umře. - Tohle je výborný lovec, v jeho wigwamu není nikdy hlad. - Tenhle bije ženy jen velmi málo a rád hlasitě zpívá." ----- Já osobně bych brala toho posledního, na Apače to byl vysloveně romantik. A zdálo se mi, že i opuštěná běloška s malým synem, kterou vstřícný apačský náčelník nutí do sňatku s indiánem, měla v očích jistý zájem. ____ Zajímavostí filmu je, že Apačové nejsou zobrazeni jako úskoční vrazi, o kterých nikdo neví nic jiného, než že se vynoří zpoza kopce a zmasakrují poklidně farmařící či v dostavníku jedoucí bělochy. Indiáni jsou tady lidské bytosti se svými tradicemi a s utrpením, které jim zpúsobili osadníci a armáda. Jsou hrdými potomky mizejícího času, kteří tuší, že jejich svět končí, ale nehodlají se vzdát bez boje. /21. 8. 14./ ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nevierohodne vypiplaná osudová konverzačka medzi Geraldine Page a Johnom Wayneom (alias apačo-kavalerista... nechápem neustále "prezliekanie kabátov"). Nevedno, prečo je i samotná ideová podstata prekombinovaná, na oddychovku kľudne postačia priamočiare reálie, pokiaľ sú vyplnené uveriteľnou dramatickou stavbou, či odľahčeným humorom. Nepotešia ani životné posolstvá a spôsob zmýšľania žiadneho zo zainteresovaných, ale tak dalo sa to zniesť. Najmä vďaka nízkej minutáži. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western podle literární předlohy Louise L´Amoura v nádherných barvách s akcentem na ukázku mentality Apačů - Mescalerů, s nimiž se běloši střetávají v 1. polovině 19. stol. na území dnešní Arizony, k tomu osobní propeletenec muž - žena, vdovec- vdova a charisma Johna Waynea. Závěrečné scény, kdy Apači přepadají vozovou kolonu, jistě znali němečtí tvůrci filmových mayovek...Hodnocení: 3,5 hvězdičky, slušný průměr, ale na druhé podívání by mne již nelákal...Roku 1966 byl natočen televizní remake s názvem Hondo a Apači. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • John Wayne v jednom rozhovore spomenul, že ak by si mal vybrať postavu, ktorá najlepšie vystihuje jeho osobné hodnoty, vybral by si práve Honda. (MikO_NR_1909)
  • Film je několikrát zmíněn v seriálu Ženatý se závazky jako nejoblíbenější film Ala Bundy. (ČSFD)
  • Geraldine Page v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama