Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jakobova sestra Julie zemřela během svatební noci. A vše nasvědčuje tomu, že to udělala vlastní rukou. Její bratr se však nechce smířit s pouhým konstatováním smrti. Chce zjistit, proč se ta tragédie musela stát. A zjištění je možná ještě hrůznější než samotný čin. Pravda se skrývá v městečku Morke… (oficiální text distributora)

Recenze (80)

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Tiché partie, podmanivé hudební pozadí, ledové moře, temné scény jsou často nálepky skandinávských thrillerů. Musím přiznat, že mi toto prostředí vyhovuje a ve filmu ho vyhledávám. Mørke je psychologicky velmi vyostřený, drží diváka v plató fázi napětí téměř po celou dobu filmu. Téma bezmoci a odhodlání ukončit život, stejně jako zneužití této možnosti druhou osobou je pro mě profesně vlastní a stále mi bude klást spoustu otázek...... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, který vás udrží v napětí do samého konce. A stále nevíte, odkud ten "vítr zla" vlastně vane. Co mě na filmu hodně překvapilo, byl stav (chudoba) dánské vesnice, včetně třeba svatby. Nevím, zda jde o skutečnost, nebo to byla jen kulisa, ale srovnání mi připomíná naši vesnici v 50. letech 20. století. Tento chladný příběh určitě stojí za to vidět. ()

Reklama

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Možná jsem chtěl příliš a to se mě osobně vymstilo.Chladné a deprimující severské režijní kousky jsou vždy zárukou kvality,jenom mě zrovna tady snímek nevtáhnul sebou do vesnice Mørke jak bych si přál.Ústřední dvojice se už setkala v jiných filmech a je hlavní devizou celého snímku,ono taky čeho jiného.Hudba sice krásně podkresluje ilizu starýho venkova,což je hezký a tou atmoškou.Novinář/detektiv Jakob co chce přijít na kobylku,proč zemřela jeho sestra Julie,se vydá do vesnice a začíná vyšetřovací část až do konce.Dalo by se posuzovat,jestli tento film není čistě kriminálním,bohužel postav je příliš málo a člověk aby si vybral toho kdo za všechno může je víceméně 50/50.Když bych řeknul,že víceméně,kdo je nejvíc vidět na plátně,vrah to není,tak tady se šachistovi podlámou kolena :)Místama mě přišla i trochu triviální scénka o blbcovi(Jakob se zaparkovaným autem u statku),místama převrácený styl Colomba,který se chce vrátit snad 4krát domů a furt to nejde a další berličky s né moc zajímavých finišem na jezeru,který mě tedy přišel až už moc amerikaniše.Pěkných 70%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděla podruhé a úplně jsem zapomněla, že přes slušnou atmosféru, nápad a herecké výkony je až k nesnesení se dívat na naprostou a až neskutečnou debilitu hlavního představitele. Kdyby to bylo o lehce retardovaném chlapci, které chce zjistit, co se skutečně stalo jeho sestře, ještě bych to brala. Ale postava Nikolaje Lie Kaase podle všeho neměla trpět duševním postižením, přesto se tak od začátku choval. A nejenom on. Film je doslova plný nepochopitelného chování postav. U skandinávských filmů snad běžné, ale tady už to bylo trochu přes čáru. Líbila se mi zápletka a nápad, ale vlastně se po celou dobu nestane nic překvapivého a to, co je tak nějak zjevné už velmi brzy, se táhne celým filmem až do konce. Následuje SPOILER. Ovšem ten konec, kdy postava Jakoba po nevím kolika prakticky důkazech, že jeho bývalý švagr je magor, psychopat a vrah, vleze k němu domů, aby si zavolal a odehraje se tato scéna??? Scéna: Magor a vrah: "Ejhle, telefon je nějaký odpojený. No, to se tady stává, asi si teď o žádnou pomoc nezavoláš, ale to se mi docela hodí, neboť vím, že mě podezíráš ze série vražd. Nedáš si moje skvělé moccacino?" A Jakob: "Cože, ty na první pohled těžce narušený mentále? Vypít něco od takového jasného psychopata, vraha a magora, který si schovává fotky svých mrtvých rodičů, které jsem našel mimochodem já, parte zavražděných manželek a právě jsem zjistil, že v mnoha případech předtím oběť napajcoval morfinem? No jasně, že si tvoje moccacino moc rád dám a vypiju ho s chutí až do dna!" Po této scéně zděšený Jakob překvapivě zjistí, že byl omámen a potácí se kamsi do moře, kde ho psychopat chce zabít, naštěstí Jakob - téměř paralyzovaný morfiem - se zničehonic zcela probere a konečně vraha ubodá. KONEC SPOILERU. Jak říkám, kdyby to od začátku MĚL být slaboduchý člověk jako třeba Forest Gump, dalo by to filmu nový rozměr. Takhle fakt jenom člověk naprosto nechápe, jak může být někdo tak blbý, ale tak velmi, velmi moc! I na filmy, ve kterých lidé musejí někdy konat jako idioti kvůli ději, bylo tohle silné kafe. Ale pozornost to udrží a Nikolaje mám ráda, takže ty tři hvězdy jsou tak akorát. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Silné téma, k tomu severská atmosféra a pomalé tempo, které ale nenudí a vy se snažíte s hlavním hrdinou tomu přijít na kloup. Opět to vyzdvihuje skutečnost, že Lie Kaas má z dětství obdobnou nepříjemnou zkušenost. Klobouk dolů, že do tohoto tématu šel. S koncem mám možná lehké problémy, ale celkově se to povedlo. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Mørke je město v regionu Střední Jutsko v Dánsku, ale také dánský výraz pro temnotu. (šerminator)

Reklama

Reklama