Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Parádní film, teď ještě by mohl Gibson natočit navzující film zaměřující se na obsazování nového světa Cortezem a měl bych se opět na co těšit.... Gibson je pro mě obrovský charakter v pojmu filmařina.

lewiscollins

lewiscollins (hodnocení, recenze)

No, tak Gibson na to měl určitě spoustu peněz a díky tomu veškeré výdobytky, co si jen filmař může přát, tak proč kruci zapomněl na jednoho poradce, který by mu poradil s pár údaji, které si Mel doslova vycucal z prstu a taky ty dojemný scénky si mohl nechat pro sebe-vztahy mezi jednotlivými členy doslova ježily chlupy na kůži, jakej to byl patos.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Já byl na tom podobně při prvním promítání, na Silvestra jsem si to pouštěl znova.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

asi nejlepší film který Mel zrežíroval...ten film mě dostal...byl naprosto skvělej nepředvídatelný...nevěděl jsem co se stane,a bylo to skvěle natočeno...pro mě super zážitek...5* a 100% všem doporučuji shlednout...úžasnej film...

Squash

Squash (hodnocení, recenze)

Tento film není rozhodně pro každého....širokou veřejnost nenadchne mno spíš bych řekl,že není téměř pro nikoho....čekal jsem vlastně úplně něco jiného,když sem se srovnal s tím,že tenhle film není to co jsem chtěl,tak mě zarazila naprostá strohost scénáře,celé je to takové,že se snímek snaží vší silou do diváka nacpat dávku akce a napětí ale přitom je to strašně nudné.No zkrátka je to moc suché 3/10.

PetrVabruscak

PetrVabruscak (hodnocení, recenze)

Podle mě je celý film nějaká legenda, příběh, nebo dokonce předpověď. Buď udělal chybu distributor, nebo Mel. V samotném filmu neni řečeno zda jde o Aztéky, nebo Maye. Distrubutor napsal, že jde o Maye, ale ritual, kdy se hlavy kutálí z pyramid, je sakra podobnej aztéckým zvykům. Možná Aztékové zotročovali Maye. Je to na bednu, když se začne přemýšlet co autor vlastně zobrazuje. Pár historických faktů: Vedle mayského království byla aztécká provincie se jménem Xoconusco. Mezi Mayi a Aztéky probíhali obchodní výměny a od 9.století se šířil toltécký vliv -> což znamená, že některé rituály mohli býti dost podobné. Když r. 1519 (při obřadu zabili 50 000 lidí) přišli Španělé, Aztékové měli v moci velkou část Mexica a pronikli na mayské území na Yucatan. Jak moc měli podobný jazyk, jsem se nezajímal. Nejspíš si, ale rozuměli, když spolu obchodovali.

mirec88

mirec88 (hodnocení, recenze)

Chlapci, buďte radi, že nežijete v SR. Podľa mňa je veľká škoda, že sme sa rozdelili. Mohli sme byť niekde úplne inde.

na příspěvěk reagoval warv

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Já jsem svým způsobem rád že taky vlastně žiju v 21. století ale zase tou ČR už si tak jistej nejsem ikdyž jsem Čech :-)

Sevee

Sevee (hodnocení, recenze)

Svým způsobem máš pravdu. Dnešní "masakry" mají jiné podoby. Ale stejnak jsem rád, že žiju v 21. století a v ČR.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Jiné civilizace nebyli o nic lepší a dnes jsou lidé ještě horší takže bych nebyl rád za to kde jsem to si nevybereš protože zabíjet se bude pořád at už kvůli víře,penězům,moci apod.

Sevee

Sevee (hodnocení, recenze)

Jestli to je podle historických podkladů pravdivé. Tak jsou Mayové pěkný magoři, spíše zrůdní vrazi. Když vidím takovéto filmy, tak si říkám, že jsem rád tam, kde jsem.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

flanker.27: Ano, asi máš pravdu vzpomínám si, že když jsem četl Prescottovi Dějiny dobytí Mexika, tak se tam mluvilo o tom, že i Cortez měl nějaké půtky se zbytky Mayské civilizace. Má chyba.
Nin: Není to o tom, že mi ten závěr vadil. Jen mě překvapil. Jinak Apocalypto považuji za kvalitní záležitost.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Zlabus: Mayská říše se sice rozpadla, ale některá města přežila se svou kulturou až do příchodu Evropanů.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Dobře, tak asi čím jsi vzdělanější, tím víc tě dokáže film překvavit :) Já to prostě bral jen jako takovou legendu na pozadí doby, jak přibližně vypadala... a tam mi prostě ten motiv - příjezd lidí ze starého kontinentu - sedí.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Nin: Pokud dobře vím, tak evropané objevili, už jen zbytky Mayské civilizace, které se v podstatě zhroutila sama bez vnějšího vlivu. Tzn. stále mě to poněkud překvapilo. :) A o tom, že ačkoliv se mělo jednat o Maye, tak je zcela očividné, že rituály zde zobrazované jsou aztécké, se tu namluvilo až až.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

zlabus: historická kravina nebo ne, prostě se to odehrává na území současné Ameriky, takže se dá předpokládat, že režisér nakonec bude chtít vyrukovat s příjezdem kolonistů...

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Beru to zpět protože Máyskou kulturu mám v merku a zakřivdil jsem akorát sobě když jsem napsal že to jsou Babylonané.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Babylonská kultura je trošku někde jinde. Leda že by Babylónané byli tak dobří že by do Ameriky dopluli dříve nežli Čínané, Vikingové a pak Španělé a před nima možná někdo z Afriky  ( Egypt nebo Ghana)

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Ve filmu je že jsou to Máyové ale prej je to Babylonská kultura. Já osobně tomu taky nevěřím protože poznám Máyskou civilizaci ale hodně se to tady probíralo tak jsem z toho ještě ted zmatenej ale omlouvám se teda.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

V podstatě není řešeno o jaký rok jde těžko 1492 Máye potkla Kolumbus až o 10 let později ale na ostrově a to jen obchodníky, takže to bude asi 16.té století.

Taky by mě zajímalo kde sebral Babylonany  :-D

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Mno, příjezd Španělů se vzhledem k tomu, že je to historická kravina, moc čekat nedal. Btw Babylon? Lol.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

No... Asi se tu prostě všichni shodneme na tom, že to Gibson uměl sakra natočit tak, že si divák nebyl jistý v podstatě ničím. To, jak byli zajmuti a pronásledováni... Opravdu jsem si říkal, že jsou sakra v p*deli... No a taky jo... ale nebudeme spoilerovat.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Já se o hlavní hrdiny bál od té chvíle jakmile vtrhly do vesnice a zajali je Babylonani. A potom víc a víc samozřejmě, ale Jaguáří tlapa jim to nakonec ukázal ikdyž ke konci myslím měl štěstí že přijeli kolonisté :-).

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Já myslím, že se to čekat dá... Nebo já to tak nějak tušil, přece jen to k tomu docela vybízí to tak ukončit.... okud se opravdu bavíme jenom o tom, že "tam jsou". - Ta jejich reakce a celkově jak to dopadne jsem určitě nečekal... Ale že by byl celý film předvídatelný, to bych rozhodně neřek. Naopak jsem se docela bál o hlavní hrdiny atd...

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Tohle je právě podle mě nepředvídatelné pochybuju že to někdo kdo se na to díval tušil nebo věděl že to takhle dopadne.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Možná jestli nemyslí to, že tam jaksi nakonec přijedou kolonisti...

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Já teda osobně nechápu který ucho napsalo že vědělo už dopředu jak to zkončí když film má dost svižný tempo a nepředvídatelnej děj. Já určitě při sledovaní nevěděl že to zkončí jak to ke konci zkončilo.

jan152

jan152 (hodnocení, recenze)

Klasický Gibson s takovou hromadou násilí, že všichni sadisti a masochisti si přijdou na své. Filmu ale nelze upřít nádherný příběh se skvělou pointou. Někdo si tu stěžoval, že věděl dopředu, že to dobře dopadne. Jenže kdyby nedopadlo, víckrát bych ten film nedokázal shlédnout.

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama