Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (937)

H34D 

všechny recenze uživatele

Princezna Mononoke je manifestem přírody, ne však z klasického černobílého pohledu. Schyluje se na boj mezi zvířaty a lidmi, ovšem ve víru konfliktů je více frakcí a každá má své zájmy a svůj pohled na věc. Právě díky této nepředpojatosti a nevnucování jasně definovaných dobrých a zlých postav, nepůsobí ono ponaučení otravně a provařeně. Taktéž díky zajímavým charakterům se dá film dobře a nepateticky prožívat... Avšak pouze za předpokladu, že netrpíte vrozenou silnou antipatií k japonskému anime, jako já. 6/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý animovaný dobrodružný fantasy film od Hayao Miyazakiho. Má vydarený príbeh o mladom princovi, ktorý pri ochrane svojej dediny síce zabije zvláštneho démona, ale ten ho stihne nakaziť a smrť je časom nevyhnutná, no s tým sa rozhodne nehodlá zmieriť a tak sa vydá do západných oblasti, kde má mať nákaza pôvod. A tu nachádza prosperujúce mesto ťažiace nerastné suroviny, lenže na úkor lesa a zvieracích bohov a tí sa len tak ľahko nevzdajú. Navyše sa princ zoznamuje s princeznou Mononoke na strane zvierat a tak urobí všetko preto, aby ľudia a zvieratá konečne žili v harmónii. Spracovanie je na tom dobre, ale dalo sa to podať ešte o trochu lepšie. Občas mi to prišlo trochu naťahované, kvôli čomu sa dej dlhší čas nepohol z miesta, rovnako potenciál viacerých prvkov mi neprišiel práve ideálne zvládnutý, hlavne samotná princezná Mononoke, ktorá mi tu prišla takmer až zbytočná a tiež scény s veľkým počtom zvierat na úkor ľudských postáv ma nebavili až tak moc, ako zvyšok filmu, ale inak to vyšlo veľmi dobre. Najviac musím rozhodne pochváliť túto výborne zvládnutú a nápaditú mytológiu, na tej si dali tvorcovia viditeľne nadmieru záležať, sadlo mi aj to ekologické zameranie, nájde sa tu plno výnimočných scén a hlavne všetko súvisiace s prosperujúcim mestom ma veľmi bavilo. A tak väčšinu času sa na to pozerá viac než dobre. Veľkým plusom je aj akcia, síce jej nie je až tak moc, ako by som chcel, ale aj tak mi jednotlivé akčné sekvencie prišli výborne zvládnuté a na pomery žánru aj prekvapivo drsné, v tomto type filmu som teda skutočne nečakal utrhnuté časti tiel a podobne. Určite musím pochváliť aj postavy, jedine tá spomínaná princezná Mononoke si ma nezískala, ale hlavný hrdina je úplne ideálny a k tomu plno zaujímavých postáv z mesta. Animácia je výborná a filmu dodáva veľmi príjemnú atmosféru a kvalitná mytológia sa zase postará o plno zaujímavých tvorov, hlavne samotný duch lesa. A určite nesklame ani hudba. Takže u mňa síce Princezná Mononoke nepatrí medzi žánrovú špičku, ako je všeobecne považovaná, ale aj tak ma to dosť bavilo, kladov je tu nespočet. 74% ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Spirited Over! Mnohem ucelenější, přímější, temnější, naléhavější a dospělejší než kupříkladu Cesta do fantazie, která vedle Mononoke vypadá jako nevinná dětská hra, byť stále ohromně okouzlující a imaginativně osvobozená (v jistém ohledu i saturovaněji). Doznávám, že ani v tom nejrůž... nejzelenějším snu jsem si nepředstavoval, že mne Mononoke zasáhne tak hluboce. Přemýšlím, kdy naposled jsem se střetl s nějakým uměleckým dílem, které by v sobě neslo tolik nevšední krásy, čarovného mystična a lásky k řemeslu. Je to nádherný (omšelé, ale dokonale příhodné slůvko), epický a nadčasový příběh tematizující odvěký princip duality (dobra a zla, smrti a života, atd.), nikoli však z přísně rozlišujícího pohledu Západu, ale z bytostně japonského, ovlivněného dlouhou tradicí šintoistického, zenového a buddhistického náboženství (demarkační linii jejích vyplňujících protipólů zamlžuje Miyazaki položením vratké a záměrně nachylované převahy). Je to příběh, který žije vlastním nespoutaným, bujícím životem, příběh, který při své anabázi stihne připomenout protiválečný subtext Kurosawových pozdních děl (dobývání Železného města dokonce snese srovnání s obdobnou scénou z Ranu), překvapit chytráckým rozkolem matriarchátu (Eboši) s patriarchátem (Asano) a vyrazit dech upřímným a nezastíraným ekologickým apelem, který nemůže nechat chladným žádného milovníka přírody, ba naopak doufám, že osloví i osoby, které neznají než ocel, beton a dusivý smog. Hayao Miyazaki, ta kráčející legenda, je zkrátka nejen etalonem japonské školy anime či chcete-li animovaného filmu obecně, ale i záštitou všech snílků, fantastů a zarytých rousseauovců. Precizně naanimované a krásou vyplněné. P.S. Nalezl by se tu ještě někdo, kdo se stejně jako já domnívá, že ztvárnění Ducha Lesa je se vší pravděpodobností inspirováno paleolitickou jeskynní malbou "Čaroděje" z Trois Freres? ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná animácia,dobré nápady,postavy,dej a hlavne skvelá hudba ale tej fantasy na mňa bolo až miestami moc.Hlavne koniec filmu mi už moc pripadal praštený na hlavu.Miestami ma to už dosť nudilo a hlavne poslednú pol hodinku.Na to ,že je to animák to má dosť vysokú stopáž.Videl by som si to predstaviť aj o takú pol hodinku kratšie.S celého filmu sa mi ale najviac páčila len ta skvelá hudba.Klobúk dolu.Obľúbený soundtrack: Princess Mononoke Theme Song, Legend of Ashitaka, Journey to the West. 70% - 3* ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasná fantazie Hayaa Miyazakiho, který inspiruje i Pixary.. Nádherný film, vykreslující japonskou mytologii, boj lidí proti přírodě v dávných dobách, kdy ještě existovali lesní bohové.. Kteří ovšem na tom často byli tak jak ti řečtí.. Nechovali se k lidem příliš přátelsky. Na jednu stranu se jim nedivím, ale lidské plémě se neustále rozrůstalo, tak co mohlo dělat.. Vše je podkreslování skvělým soundtrackem a krásnými přírodními scenériemi. Kdo z vás si taky oblíbil ty malé stromové trpaslíky. Roztomilý jak náš krteček. Co jsem nečekal, byla temnota, realnost a tvrdost tohoto animáku, Miyazaki rozhodně nemá zapotřebí dělat filmy přímo určené pro děti.. Vždyť kolikrát byly původní pohádky taky tak brutální a pak přišel Disney a udělal z nich sice stále pěknou, ale značně pozměněnou podívanou. Proto jsem za takové filmy, jako tenhle rád. Neskutečně silné ekologické poselství aneb jak si lidé mají přírodu vážit a přátelit se s ní. Bravo. Mrzí mně, že mi to trvalo tak dlouho.. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Oficiální soundtrack, obsahující prodloužené symfonické verze filmových melodií, byl nahrán Českou filharmonií. (Honza135)
  • Film se skládá přibližně z 550 barev. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama