Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ som videl iba druhú polovicu dokumentu, ale na základe množstva informácií a stavbe filmu si myslím, že ho môžem hodnotiť a komentovať. Al Gore nám predkladá obrovské množstvo grafov, kde neuvádza ich zdroj, v jednej strihovej pasáži ukáže Gándiho, berlínsky múr a Nelsona Mandelu, ktorý majú z ekológiou pramálo spoločné aby nám povedal, že aký je ľudský duch silný, grafické vizualizácie ako by to vyzeralo s našimi mestami po roztavení ľadovcov atď. V jeho dokumente je potom rovnako ťažké si vybrať informácie, ktorým sa dá bez pochýb veriť, ako ich vybrať z množstva "overených" vedeckých štúdií. Ak je fakt, že každá vedecká štúdia z približne tisícky uznáva, že za globálne oteplovanie môže človek, tak si Gore týmto mierne populistickým dokumentom podráža nohy a mal by sa viac sústrediť na jednu tému, ktorú by prednášal podrobnejšie a tým pádom dôveryhodnejšie (možno jeho prednášky také sú). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Geniální dokument. Al Gore je perfektní řečník a dokáže celkem složité téma vysvětlit zcela jednoduchým a názorným příkladem. Skutečně mu věřím, věřím jeho grafům, věřím odborníkům, s kterými spolupracuje. On je do tématu zasvěcený a že si chce udělat vlastní minikampaň? Pochopitelně, protože pouze jeho větší věhlas může ještě více prosadit toto téma. Snad si někdo nemyslí, že dvojnásobný kandidát na amerického prezidenta má ještě choutky k větším cílům? Globální oteplování existuje a může za něj výraznou měrou člověk. To jen Klaus a podobní kreténi tupé masy přesvědčují, že není, ačkoliv k tomu nemají postavení, vzdělání ani pověření. Někdo to dělá pro vlastní slávu, druhý pro vlastní zisk, ono přeměnit veškeré továrny, způsob života a automobily by bylo přece tak složité, tak proč si raději nezesrat celou planetu, když já to už nepocítím. Důkaz za všechno, počet věděckých článků za posledních 10 let o tom, že globální oteplování není hrozba - 0%, počet bulvárních článků, že globální oteplování není hrozba - 50%. Prevence nikoho nezabije, následky ano. 90% ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Fakta jsou vcelku zajímavá a přesvědčila mne, pan Gore si ale jinak v celém filmu nesmírně honí triko, musí to být egoista jako blázen a Guggenheim to tak trochu nezvládl. Škoda, jinak docela zajímavé, včetně malé ukázky z Futuramy :) Jako učební materiál 7/10, jako dokumentární film 5/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Někdo píše.... je tam spousta věcí, které mě ŠOKOVALY. Opravdu? ( skoro by se chtělo zvolat: tak konečně někdo prozřel. Nebo, že by pouze vytahnul hlavu z .....) Mě tedy NE! Al Gore nepřichází s ničím " OBJEVNÝM ". Na všechna tyto fakta se poukazuje již nějakou tu dobu, pouze ty hlasy nejsou slyšet a v neposlední řadě Al je vskutku výborný řečník a manipulátor. Faktem ale zůstává, že nic není tak jednoznačné, vše má dvě strany mince. Zaručuji vám, že když proti sobě postavíte obě strany a budou je zastupovat ( prezentovat ) " pánové na svých místech " a obratní řečníci, každá strana vás zavalí takovou spoustou faktů a argumentů podpořenou potřebnými grafy, mapy.. a samozřejmě každá ze stran se zaměří " na to svoje " , vynechá, to co se jim nehodí " do krámu " , budete přikyvovat oběma stranám a pod tíhou těchto " faktů " rezignujete a kapitulujete na vše. Nicméně, díky za každý takovýto dokument zvlášť, když hlavní postava je někdo, kdo se tímto problémem zabývá již drahou řádku let, je vidět a slyšet a v neposlední řadě o skutečném problému něco ví. Protože jestli něco poškozuje tento " boj s průmyslovým světem " , jsou to všichni Ti a jim podobní, co se přivazují na chladících věžích Temelínu a když se jich někdo zeptá, proč to vlastně dělají, za co bojují, tak jen nechápavě zakroutí hlavou. Jen když jim od " rakouských přátel " přitékají na účty předem dané taxy. Říkám: ANO, je potřeba ( nejvyšší čas ) začít se chovat šetrně k přírodě a přírod. zdrojům, nicméně to musí býti s rozvahou a ruku v ruce s pokračujícím nezadržitelným rozvojem. Protože, přiznejme si to upřímně, " zpátky do jeskyní " , by se nám asi nikomu zřejmě nechtělo. Tudy cesta rozhodně také nevede. Ovšem to nic nemění na faktu, že tento DOKUMENT ( když poodhlédnu od těch pár momentů, kdy si Gore přihřívá svou politickou polívčičku ) je nesmírně důležitým. Neboť loby světových průmyslových velmocí, podpořená obratnými řečníky ( taky jednoho máme, že pane profesore ) o tom, že GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ je mýtus, je velice silná a díky za každý viditelný, slyšitelný a navíc srozumitelný hlas, který jde proti NIM. p.s. když už tady všichni ( včetně mě ) tak srdceryvně přikyvujeme a hořekujeme nad tímto problémem, pojďme se raději každý z nás zamyslet, co můžeme my osobně ( každý zvlášť ) udělat proto, abychom i my tou trochou přispěli ( pomohli ) v této problematice. Zkusme žíti a chovati se trochu úsporněji. Přiznejme si, že to určitě lze, i bez nějakých velkých omezování se. KONEC výlevu ŠAKALA na téma svět. hospodářství versus příroda :o) ()

Fr

všechny recenze uživatele

Přírodu kolem sebe vnímáme jako samozřejmost.... Tento snímek nebudu hodnotit, jelikož nesouvisí s filmovým (ani dokumentárním) řemeslem. Jde pouze o prezentaci k problému GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ. A názor jedné strany. Souhlasím, že Země je náš jediný domov. Souhlasím, že by jsme měli změnit svůj způsob života. Souhlasím, že Amerika je jedním z hlavních ,,znečišťovatelů“. Ovšem nesouhlasím s tím, jak se tu prezentuje Al Gore, jak přebírá funkci spasitele a tváří se jako milý, hodný a starostlivý pán, který dokáže NAŠI planetu vyléčit. Fakta se kterými zde operuje se zdají být nezvratná. Stejně jako závěr, kdy říká: ,,VOLTE LIDI, KTEŘÍ TENTO PROBLÉM CHTĚJÍ ŘEŠIT !“ Vždy je třeba vyslechnout také ,,druhou“ stranu. A vůbec si nemyslím, že by těm ostatním nešlo o ekologii. Tak kde je pravda? Zatím asi někde v Aktech X…. P.S.: Přidávám se k těm, kteří doporučují Crichtonovu Říši strachu. Co uvidíme (možná) příště? Viděl jsem. K.Jacques v Talk show J.Krause! Tolik k tomu, jaké lidi volíme u nás! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Animovaný úryvek vysvětlující problém globálního oteplování je ze seriálu Futurama, přesněji z dílu „Crimes of the Hot“. V této epizodě se objeví i Al Gore. (HellFire)
  • Aj vďaka tomuto dokumentu získal Al Gore v roku 2007 Nobelovu cenu mieru. (Greenpeacak)
  • Al Gore sa venuje ekológii už 20 rokov a samozrejme tieto poznatky využil aj v dokumente. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama