Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Radko 

všechny recenze uživatele

Zmes informácií a varovaní pred dôsledkami prehriatia stále teplejšej zemegule v dynamickom zostrihu série prednášok Ala Gorea. Sled pútavých obrazov, grafov a upozornení funguje ako dobre premazané súkolie. Vďaka informačnej hodnote a presvedčivosti výpovede sa dokument vidieť oplatí. Každá minca má však dve strany. Prednáška sa totiž z času na čas preruší lyricko-patetickým výlevom z osobného života prednášajúceho. V týchto momemtoch sa stáva oslavnou ódou jedného muža. Sebaprezentácia osobných úspechov, vytriezvenia z politiky a návratu k skutočným hodnotám je skôr nepríjemnou pravdou o pretrvávajúcich politických ambíciách. A to tým skôr, že správanie sa Al Gorea, zachytené v dokumente samotnom, má od ekologicky šetrného prístupu naozaj veľmi ďaleko. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

I pokud by pouze polovina ve filmu vyřčeného byla pravda, stačilo by to na přehodnocení mého postoje ke světu a k životu v něm. Hádám, že Al Gore není natolik schopným manipulátorem (a mystifikátorem) jako Michael Moore, prostě jenom svým komentářem doprovází velmi zdařilou PowerPointovou prezentaci (pravda, prokládanou dojemnými vzpomínkami na minulost, ale nad tím se ještě dají přimhouřit oči). Po filmařské stránce se nejedná o dílo kdovíjak výjimečné, jeho význam je však obrovský. Můžete mít námitky, že fakta ve filmu prezentována jsou již dávno známou pravdou, jenže (pokud vím) ještě nikdy nebyla nikým tak stravitelně (a hezky kompaktně) naservírována. Gore je opravdu výtečným řečníkem, přesně a výrazně artikuluje, udržuje kontakt s posluchači, nezapomíná sem tam přihodit nějaký vtípek (a nemusí se nutně týkat politiky). Budí dojem inteligentního člověka, který ví, co dělá a proč to dělá. Na rozdíl o jiných, mnohem větší moc v rukou třímajících. Možná je to jenom dojem, možná, že kdyby jej skutečně zvolili prezidentem, šly by všechny ekologické aktivity stranou a ropa by dále tekla proudem (mamon! mamon!). Kdoví, do lidí je těžké vidět, do politiků obzvlášť. Dvě oscarová ocenění (nejlepší dokument, nejlepší píseň) výraznou měrou pomohla dostat tuto Nepříjemnou pravdu na výsluní, zda-li dostatečně pro vzbuzení zájmu na těch důležitých místech, těžko říct (navíc, zájem není všechno). Navzdory tématu se nejedná o skličující podívanou, Gore se totiž jeví být velkým optimistou. Slovo “naděje“ nepřeceňuje, je si však dobře vědom, že existuje, že JEŠTĚ existuje. Zachránit svět před zkázou nevypadá v jeho podání jako čin hodný leda tak filmového hrdiny, nýbrž každého odhodlaného jednotlivce. Teď už si ale jdu nainstalovat úspornější žárovky. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Radko, agathon, 4daPeace ()

Reklama

Fr

všechny recenze uživatele

Přírodu kolem sebe vnímáme jako samozřejmost.... Tento snímek nebudu hodnotit, jelikož nesouvisí s filmovým (ani dokumentárním) řemeslem. Jde pouze o prezentaci k problému GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ. A názor jedné strany. Souhlasím, že Země je náš jediný domov. Souhlasím, že by jsme měli změnit svůj způsob života. Souhlasím, že Amerika je jedním z hlavních ,,znečišťovatelů“. Ovšem nesouhlasím s tím, jak se tu prezentuje Al Gore, jak přebírá funkci spasitele a tváří se jako milý, hodný a starostlivý pán, který dokáže NAŠI planetu vyléčit. Fakta se kterými zde operuje se zdají být nezvratná. Stejně jako závěr, kdy říká: ,,VOLTE LIDI, KTEŘÍ TENTO PROBLÉM CHTĚJÍ ŘEŠIT !“ Vždy je třeba vyslechnout také ,,druhou“ stranu. A vůbec si nemyslím, že by těm ostatním nešlo o ekologii. Tak kde je pravda? Zatím asi někde v Aktech X…. P.S.: Přidávám se k těm, kteří doporučují Crichtonovu Říši strachu. Co uvidíme (možná) příště? Viděl jsem. K.Jacques v Talk show J.Krause! Tolik k tomu, jaké lidi volíme u nás! ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Fakta jsou vcelku zajímavá a přesvědčila mne, pan Gore si ale jinak v celém filmu nesmírně honí triko, musí to být egoista jako blázen a Guggenheim to tak trochu nezvládl. Škoda, jinak docela zajímavé, včetně malé ukázky z Futuramy :) Jako učební materiál 7/10, jako dokumentární film 5/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Mne osobne sa veľmi ťažko hodnotia všetky ekologicky zamerané filmy, pretože mi málokedy povedia to, čo by som už nečítal v skriptách, alebo nepočul na prednáškach... Pravdou však je, že Goreova prednáška pôsobí pútavo a má skvelé technické pomôcky. Trochu mi vadila tá americká okázalosť a pátos s akým boli problémy prezentované, ale malo to švih a dokonca mi nevadili ani malé odbočky do Goreovho života. Prevdou je aj to, že to, čo povie Gore, sa dozviete z hociktorého lacnejšieho a "obyčajnejšieho" dokumentu na festivaloch ako je EKOTOPFILM či ENVIROFILM (imho ja som videl Nepríjemnú pravdu ako tzv. sprievodý film Envirofilmu 2007). Ako však hovorí Gore, za svoju úlohu si vybral rozprávať jednoducho a jasne - a tento účel jeho dokument splnil (ale keď v jednej vete spomenul spolu fašizmus a komunizmus, dostal som riadneho facana). A podľa reakcie oscarovej komisie ako aj tunajších užívateľov je toto zrejme jediný spôsob ako úpútať a poučiť aj nezainteresovaného človeka... Čo na tom, že záverečné titulky so super pesničkou boli pôsobivejšie ako celý film... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Al Gore sa venuje ekológii už 20 rokov a samozrejme tieto poznatky využil aj v dokumente. (Greenpeacak)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)
  • Do amerických škol bylo posláno 50 000 kopií filmu. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama