Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 228)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Za posledné roky asi najzábavnejší český film, balansujúci na hrane vážnej výpovede o živote mladých a tínejdžerskej komédie. A to až tak, že niekedy je takmer nemožné rozlišiť, ktorú časť práve Vorel servíruje. Možno to ani nie je dobre, ale všetky zbytočné pripomienky idú bokom, na české pomery totiž ozaj slušná zábava, ktorá dáva mierne zabudnúť na posledné nepodarky typu Rafťákov. 65% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tomáš Houska, Pavel Nosek, Tomáš Vorel .. Na gymnázium jsem nechodil, hip-hop nemam rád, sprejerům nefandím, ze školy už taky nějakej ten pátek jsem, ale určité stereotypy a problémy školních let jsou, jak vidím, pořád stejně nahovno... Tomáš Vorel se tímto filmem do spousty z nich strefuje, ale svým pojetím nijak neuzavírá nakousnutá témata natož něco řeší. A je to správný přístup - mladistvá blbost často sama vyprchá a většina těchto „extra drsných“ teenagerů stejně pohltí systém a udělá z nich neškodné jedince. Což je někdy škoda - jenže jak dopadnou „ti naši“ se můžeme jen dohadovat. Přesto nebo právě proto není Gympl vůbec špatný. Naopak, mnohé momentky potěší, pobaví, často upřímně rozesmějí. Škoda, že se snímek topí v podivném režijním stylu, který by chtělo více doladit, někdy nepříjemným snímání herců a uši deroucím postsynchronu. Dále a to nejvážněji klopýtá na nevyrovnaných hereckých výkonech či dialozích - obé, převážně výmluvně přesné, sem tam vystřídá pořádná absurdní špatnost. 65%. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomas Vorel Jr. - (Petr Kocourek) +++ Jiri Madl - (Michal Kolman) +++ Eva Holubova - (Riaditelka Mirka) +++ Zuzana Bydzovska - (Petrova matka) +++ Jiri Schmitzer - (Ucitel Karel) +++ Milan Steindler - (Ucitel fyziky Milan) +++ Tomas Hanak - (Pavlin otec) +++ Jan Kraus - (Michalov otec Kolman) +++ Ivana Chylkova - (Michalova matka Kolmanova) +++ Pavel Telicka - (Inspektor) +++ Hudba: Wich *** /////////// Reziser Tomas Vorel starsi je ako dospely teenager. Podla mna sa dobre vzil do situacie mladych ludi, ktori nemaju zaujem sa ucit, ale sa skor poflakovat po nociach a nicit vlaky alebo steny sprejovanim graffity. Vytkol by som mu len jedno, ze sa mu nepodarilo spojit zaner komedia-drama, pretoze skor to bola taka zmiesana kasa, pri ktorej som niekedy nevedel, ci sa mam smiat alebo to brat vazne, inac by som dal aj 4 hviezdicky. Ale myslim si, ze najlepsie to zahral Madl a taktiez Holubova v ulohe riaditelky a Zuzana Bydzovska. Zaujimavy povazujem bonus s komentarom pocas filmu rezisera a syna Vorlovych a Jiriho Madla. Napr. pri lezeni po streche mali herci lana, ktore boli trikovo vymazane alebo v budove, kde si boli pozriet knihy Bozeny Nemcovej, zvonka bola na budove v skutocnosti cervena stena a trikovo ju zmenili na zelenu, aby bola rovnaka, ako vo vnutri budovy no a samozrejme mozno si vsimnete chybu s kukatkom na dverach..... 18.06.2008 ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Komedie/Drama. Problém filmu už podle mě naznačuje jeho žánrový zasazení. Zaseklo se to přesně mezi, v jednu chvíli drsnej fórek, pak brečící matka a vážnější struna. Jako kdyby Mádl vzal cigaretu a dokouřil ji jen do půlky a pak se zasekl, ale aspoň u toho vypadá stylově. Jakožto gymnazistka musim ale konstatovat, že bych klidně na tom "jejich" gymplu - byť sebedivnějším - studovala. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tvůrci filmu v čele s Tomášem Vorlem nejspíš doplatili na to, že se plně nerozhodli, zda natočí hořkou komedii ze života, či nadsazenou ujetost alá Sklep. Do reality film nepasuje díky mnoha příliš absurdním situacím (osobně si myslím, že taková paka by se ani na gympl nedostala, i když kdo ví, dneska) a prostředí gymplu zde nefunguje jako zárodek absurdního humoru jako třeba pionýrský tábor v komedii "Pějme píseň dohola". A film (na vkus pana Vorla) moc stojí na hercích, z nichž stojí za zmínku snad jen Zuzana Bydžovská a Jiří Schmitzer. 40%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Režisér Vorel sa rozhodol pre pravú hudbu subkultúry, teda hip-hop, ktorú zložil Wich a použité boli aj niektoré texty Indyho. Títo dvaja po vypočutí českej hip hopovej scény zaujali režiséra najviac. (Smok)
  • Poté, co Michal (Jiří Mádl) řekne: „To je starožitný, ne,“ jsou dveře za nimi otevřené úplně, ale když do pokoje přijde Max (Max Kušiak), jsou mírně přivřené. (SONY_)
  • Když hrdinové lezou do metra větrací šachtou, používají otvor, který dříve využívali i skuteční sprejeři. V dnešní době je však již cesta kvůli kamerovému systému a pohybovým čidlům nepoužitelná. (Wade)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno