Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva mladí kubánští muzikanti Ruy a Tito sdílejí stejný sen: stát se slavnými a konečně vypadnout z Havany. Ruy žije s Caridad a dvěma dětmi. I když se stále ještě milují, jejich vztah, jak se zdá, směřuje ke konci. Tito je sám, bez partnerky, obývá byt společně se svou babičkou. V průběhu zkoušek a příprav na jejich první velký koncert, se dozvídají, že na Kubě jsou španělští producenti Marta a Lorenzo, kteří hledají mladé talenty. Tváří v tvář tomu, co se zdá být největší šancí jejich života stojí těžký úkol: musí dobýt „Španěly“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Neurčitě příjemný vhled do běžného života současné Kuby. 1) Zajímavý snímek představuje Kubu na sklonku Castrovy vlády pohledem hudebníků undergroundové skupiny. Hudba neurčité kvality, nevýrazný příběh ani polopaticky podávaná morální dilemata související s rozhodnutím emigrovat rozhodně nejsou silné stránky filmu. 2) To zajímavé je důvěryhodně působící pohled na každodenní všední život. Jakoby klíčovou dírkou vidíte, co je pohledu běžného turisty skryto. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Touha něčeho dosáhnout, žít svobodně, kašlat na politiku...hrát a zpívat...Proč ne? Ten film docela dobře funguje. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na plný počet mi něco chybí, přece jenom, dokonale vedené to není a proč SPOILER Ruy nakonec nechce z Kuby pryč KONEC SPOILERU tam sice je vidět, ale i tak to z toho málo vyplývá. Jinak mě to ale příjemně překvapilo. Je to skvěle civilně zahrané, perfektně natočené, postavy mi tu byly symaptické, dost mi sedla i ta jejich hudba a navzdory svému tématu je to i vlastně celkem příjemný film. Navíc to i uvěřitelně zobrazuje reálie Kuby, s klady i zápory, v pár scénách dokonce i mírně poeticky, ta země má své nepopíratelné kouzlo, ale kvůli komunistickému režimu je tam bída a vlastně to i připomíná to, co jsme měli u nás v Československu. Ty dvě hodiny jsem si ale prostě užil, zaujal mě a něco málo i předal a rád si ten film někdy pustím s chutí znova. 4* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o dvoch mladych muzikantoch, ktori chceli slavu /hm, u mna najvacsia picoida aka le nmoze byt/ a chcu vypadnut z Havany, dost osarpanej a rozbitej. A to bola Havana 2005, jalk musi vyzerat teraz, roku 2019 ked uz aj El Cabalo umrel, tak to si ani nechcem predstavit. Kazdopadne hudna dobra, zaciatok je namakany, hned divaka zaujme, len skoda ze chyba vyraznejsi pribeh - je to skor hudobny film o kapele a dvoch muzikantoch, co chcu svetovu slavu. Jo a prilis vidno ze herecke vykony su slabe, herci, reziser aj strih boli evidentne hudobnici - a nemuseli si vybrat zaner z USA ako blues, mohli nejaky kubansky folklor, nechapem preco sa hned opicia po USA 71 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Film HUDEBNÍ i dramatický, přičemž texty skvělé kubánské hudby přímo souvisejí s dramatickou linií. Habana blues západnímu divákovi představuje v plné parádě živočišnost místní kultury i lidí, stejně jako jejich problémy a životní dilemata. V tomto smyslu se jedná o upřímný a autentický vhled do kubánské společnosti a její mentality, jež je jako jedna z posledních na světě ještě zužována totalitním režimem. ~ Habana blues se zaobírá nastíněnými tématy nenásilně, na pozadí příběhu o dvou kamarádech – muzikantech. V době příprav na jejich první velký koncert potkají španělské producenty. Chytnou šanci, která se nemusí nikdy v budoucnu opakovat, za pačesy? Nebo jim v tom brání nějaké další okolnosti? ~ Film o LÁSCE – k hudbě (jakéhokoli stylu – ve filmu zazní hip hop i metal), k bližnímu svému (ať je kdekoli na světě), k vlasti (ač je režim kritizován; mimochodem kapitalismus též), o solidaritě i síle přátelství. Navíc kvalitní filmařská práce. Doporučuju! ~ ~ Tahle země je moje / Tvoje a moje / Budu tvá ochrana / Pokud potřebuješ útěchu / Budu tvé hnízdo / Když potřebuješ cit / Nedovolím, abys na mě zapomněla / Jsem s tebou, kamkoliv jdeš / Budu tvá ochrana ()

baaaja 

všechny recenze uživatele

Hudba ve filmu, který tam bylo dost a dost se mi fakt líbila, zaujalo mě to, mělo to děj a navíc zajímavý prostředí nám poměrně málo známý. Připadalo mi to všechno hodně reálný - zachycení života (možná spíš živoření) na Kubě a vztahy mezi lidma i špína politiky a obchodu... ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Z příběhu cítím životnost a jižanský temperament. Ale také nostalgii a smutek. Smutek něčeho, co netrvá věčně i když je to krásné. Ruy,Tito, Caridad, tři přátelé, jejichž životní cesty se nakonec rozejdou. Každý z nich si vybral tu svou. Za každé rozhodnutí se musí zaplatit, jestli se však rozhodli správně, ukáže až čas. Ale právo vybrat si, má každý. Také v tom je kouzlo života i ostatně tohoto filmu. Další hvězdička za skvělou hudbu! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Slusne vykreslene realie bezneho zivota na Kube, sympaticke postavy a pekna hudba. Presto atmosfere cosi chybelo a dejova linie byla taky na druhe koleji... ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Ne úplne každej mladej človek z Kuby v posledních letech zdrhá a ne každej tam vypadá jako kříženec Che Guevary s Kravitzem, ačkoliv by se to po shlédnutí Havana blues mohlo zdát. Z filmu je cítit kritika režimu, ke konci je ale kritický i k druhé straně. Naštěstí hlavni naplní filmu jsou mezilidské vztahy, hrdost, solidarita a přátelství. Film má typický kubánský styl, je tedy strašně ukecaný, ale procítěný, vtipný a milý. Vše dokresluje vynikající hudba, ze které je cítit, že je dělaná od srdce. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé pozorovat, kam se posunulo chování mladých Kubánců od dob filmů Jahody a čokoláda či Pořadník. A člověk jen může dodat, že je dobře vidět další a další změny... Kuba není mrtvá... Kuba žije navzdory zmrtvělému systému... Dost by mě zajímalo, zdali byl tento snímek někdy promítnut i na kubánské půdě. Jeho otevřená kritičnost je snad nejotevřenější z toho, co jsem dosud měla možnost vidět... Zajímalo by mě, zdali k němu existuje i soundtrack. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Film, který mě okouzlil neuvěřitelnou atmosférou a skvělou hudbou. Nikdy by mě nenapadlo, že budu tak rozumět jednotlivým postavám. Ona totiž lidská přání a sny (a také to, co jsou pro ně lidé ještě ochotni obětovat) fungují zřejmě všude stejně. Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Film plný skvělé hudby. Jak svůdně hravé a pulzující tak procítěné a i rockoví fanoušci si tady přijdou na své! Film plný latino temperamentu a atmosféry, kterému dodává kouzelné kulisy rozpadající se Havana. Film o těžkých životních rozhodnutích, která prověří sílu přátelství, sílu lásky. Film který stojí za to vidět, který stojí za to procítit......"DNES SE DÍVÁM PŘES TEBE A VIDÍM ULICE MÉ HAVANY. TVŮJ SMUTEK A TVÁ BOLEST JSOU JEJÍ SILUETOU. TVÁ DUŠE A SAMOTA JSOU HLASEM TOHOTO UNAVENÉHO NÁRODA. SAMOTNÍ, TY A JÁ.....VE SPÍCÍM MĚSTĚ. SAMOTNÍ, TY A JÁ.....LÍBAJÍCÍ SVÉ RÁNY....Ó HAVANÁ......" ()

!Borec! 

všechny recenze uživatele

Dobře, že film předčil má očekávání. Počítal jsem s cestou za slávou, kde se bude tradičně z vrcholu padat na dno, ale děj je přitom šikovně zaonačen na jiné problémy. Možná místy trochu vláčné, ale přesto oddychové a zároveň dramatické. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Film postavenej na kubánských rytmech a příběhu o tom, jestli jít do světa za slávou (a penězi) a opustit všechny známé a blízké, nebo zůstat doma. Herecký výkony jsou kvalitní, scénář ujde, režisér nic nezkazil, takže se na to kouká docela dobře. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Jó, taková člověčinka po kubánsku: kamarádi se mají rádi, pak chvilku nemají a nakonec zjistí, že se mají rádi i když jede každý jinam. Slzy. Jistě, hudba je tam hezká, ideály velké a všechno, ale prostě sem se po celou dobu nemohl zbavit dojmu plytkosti takřka dvouhodinového videoklipu...A kde sakra byly ty hezký Kubánky? ()

Reklama

Reklama