Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Herzogův návrat v plné síle. Pan režisér využil jak svůj um, tak i to jakési něco, co ho odlišuje od ostaních rutinních režisérů a činí ho solitérem s vlastním rukopisem. Silných aspektů je zde na jeden snímek dost. Jednak je zde téma o síle a slabosti člověka, které nám úžasně zprostředkovávají všichni herci. Christin Bale mě svým herectvím naprosto zaskočil. Doposud jsem ho znal jen z rolí málomluvných zamračených týpků, ale zde nám předvádí něco zcela jiného. Zde ztvárrnil extrovertního člověka, charismatickou vůdčí osobnost, který ani přes všechny ty plivance osudu neztrácí sílu. Dalším silným tématem je vliv nepřátelské džungle na duševní zdraví člověka. A to divákovi komunikuje, s vydatnou pomocí skvělé minimalistické hudební kulisy, hlavně sám režisér Herzog. Jeho filmová řeč skvěle umožňuje chápat, to jak snadné je v takovém zeleném pekle zešílet. Styl na pomezí šílenství. Něco podobného jsem již viděl v geniální Apoclapse Now, či právě v Herzogově Aguirre. Tento film rozhdoně patří k tomu nejlepšímu, čím nás kdy Werner Herzog obdařil. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nekonvenční podívaná s klasicky stavěným příběhem o grupě patriotů vězněných v srdci vietnamské džungle skupinkou pološílených vojáků Vietkongu. Charkatery jsou velmi hutné a jejich provázanost je pro příběh klíčová. Herecky výborné a atmosféra vietnamské divočiny je strhující. Poetika jde překvapivě stranou a namísto toho nastupuje zajímavě koncipované realistično s lehce psychologickým přesahem (psychické problémy ve skupině, blouznění). Neakční, přesto poměrně hypnotické a velmi dobře koukatelné. Zamrzí otřesně natočená havárie letadla a dost nepřehledná akce, kde je vidět, že tohle nebude silná stránka režiséra. Jinak ale kvalitní a nadprůměrná jednohubka která přesně splňuje těch nadstandartních 75%. Vzhledem k předlouhé stopáži a mé trochu vyšší chuti po akci zaokrouhluji dolů. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že původní Herzogův dokument o Dieterovi se mi líbil víc. Musím ale také přiznat, že geniální hraní Christiana Balea mi osvětlilo to nejdůležitější, co mi v tomto dokumentu uniklo, totiž naivní víru Dietera Denglera v šťastný osud. Jeho dětský úsměv, který nezmizel ani ve chvílích nejtěžších, je typickým znakem této víry a pro mě byl tím nejtypičtějším. Plný počet hvězd díky Baleovi ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Lidi doma nemaj páru co je džungle…. Již v úvodu je jasný, že TADY se moc neutrácelo. Trocha války a jdeme do džungle. Tam sledujeme takové ,,komorní“ drama ze zajetí s výborným zvukem (DTS), kterému na autentičnosti přidává mučení a utrpení. Když sleduji, jak se mi Ch.Bale ,,mění“ před očima, smekám před jeho hereckým odhodláním a je mi jasné, že Dieter Dengler musel být neobyčejně silný člověk. A právě uvedené důvody mohou být postačující k zasunutí ,,kolečka“ do mechaniky. Alespoň si rozšíříme (nejen) historické obzory. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Bolo tu už množstvo dobrých a lepších vojnových dobrodružných filmov. Kombinácia Herzog a Christian Bale tentokrát znamená extradobrodružstvo pre diváka. Herzog nenechá nič na náhodu, očakáva maximálne stotožnenie sa herca s rolou, pevne stavia na súžití človeka s prírodou, stavia sa zoči voči krutosti a selektuje kto vydrží viac - všetko toto a ešte viac možno vidieť v každom jeho filme. Tematicky je film zaujímavý a pútavý, jasné, že nie pre masy, v tom prípade by musel byť inak podaný. Dieter Dengler bol nepochybne zaujímavá osobnosť a je jasné, že zahrať ho môže len niekto, kto na to má. Bale dokazuje, že je herecky psychicky nezdolná osobnosť a pod režisérskou taktovkou Wernera Herzoga nemá nič uľahčené. Rescue Dawn je výborný film, z inej kategórie - emotívny, silný a dôrazný. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Sestra vytiahne z Denglerovej (Christian Bale) ruky kanylu spod čistej lekárskej pásky, ktorá sa v tých časoch nepoužívala. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama