Reklama

Reklama

Lantana

Trailer

Obsahy(1)

Láska je veliké tajemství… Lantana, tropický keř s pestrými květy, se v Austrálii rozmnožil jako velmi odolný plevel, vytvářející ve velkých shlucích téměř neproniknutelné houští. Stejně spletité a neproniknutelné, jako dokážou být mezilidské vztahy. Vztahy mezi lidmi, kteří přestali mluvit stejnou řečí, kteří si po letech společného života přestávají rozumět, u nichž únava, zevšednění a podvědomá touha po něčem jiném, novém, ohrožují to vzácné a cenné, co si roky budovali. Takový je i úděl několika manželských párů ze současného Sydney, procházejících krizí středního věku. Policista Leon a jeho žena Sonja, starající se o domácnost a dva syny. Právník John a psychiatrička Valerie, do jejichž vztahu dramaticky zasáhla tragická smrt dcerky. Jane a Pete, pokoušející se zachránit rozpadající se manželství dočasnou rozlukou. Jejich cesty se kříží, jejich osudy se proplétají, aby je nakonec navždy propojila jedna tragická, nešťastná událost... Scénář filmu napsal podle své vlastní divadelní hry „Zmatení jazyků“ dramatik Andrew Bowell, natočil jej režisér Ray Lawrence, který se jím k celovečerní filmové tvorbě vrátil po plných sedmnácti letech. V r. 1985 debutoval pozoruhodným autorským snímkem Bliss, od té doby se věnoval pouze natáčení reklam a TV spotů. Lantanou ovšem opět připomněl své režijní kvality – film získal celou řadu Australských výročních cen a byl filmovými kritiky označen za australský film roku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý, nenápadný ale v mnoha směrech povedený film zabývající se láskou, nevěrou a vůbec celkovým prožíváním dlouhodobých, manželských vztahů. Filmu se celkem dobře daří spojovat několik postav a příběhů dohromady i když existuje spousta lepších a nápaditějších kousků. Herci jsou vynikajcí a velké sólo si zde střihl převážně televizní Anthony LaPaglia. Vělká škoda byla, že Geoffrey Rush byl dost odsunut a nemohl se více předvést. Největší zádrhel je však v tempu vyprávění, které je dost vlažné a i když se divák do příběhu ponoří, tak, že film musí dokoukat, chybí mu nějaké výraznější scény, které by příběhu dost prospěly. Na druhou stranu druhá kriminální půlka je skvělá a nutí diváka přemýšlet "kdo to mohl být" i když odpověď mohla být propracovanější a nejen překvapivá. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Hurá!! V Austrálii umí také točit vynikajicí filmy. Je to čistých 90%, a přikláním se k 5*, abych hodnocení trochu pomohl. K filmu se už příliš vyjadřovat nebudu, vše již bylo napsáno jinými. Snad jen, že se mi moc líbily civilní herecké projevy. Zputnikovo "magnolioidní " přirovnání je přesné, sám jsem to chtěl napsat, vypadá to, že nekrade myšlenky jen Radyovi :) Prostě moc příjemné překvapení a sám se divím, že mě podobné téma dokázalo tolik oslovit v mém věku... ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5     "Do you still love him?"     Výborná psychologická dráma s prvkami krimi thrilleru, zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Postupne, v spletitých dejových líniách, sa v nej odkrývajú vzťahy štyroch manželských dvojíc, aby sa nakoniec ich osudy prepojili. Popínavá rastlina lantana je ako metafora pre spletité vzťahy, navonok ozdobená krásnymi kvetmi, pod ktorými skrýva spleť ošklivo prepletených tŕnistých vetiev. Psychológia postáv (z ktorých žiadna nie je morálne bez poškvrny) nie je úplne dokonale prepracovaná, pôsobí trochu povrchnejšie, zato sa filmu veľmi úspešne darí navodiť tiesnivú náladu s výborným napätím, čomu napomáha aj veľmi vhodný minimalistický soundtrack. Medzi najväčšie klady radím prepracovaný a najmä originálny scenár, ktorý vôbec nie je predvídateľný. Ako asi jedinú väčšiu slabinu vidím príliš vysokú koncentráciu typicky televíznych hercov, ktorých prejavy občas navodzujú pocit epizódy televízneho seriálu. Po druhom zhliadnutí zvyšujem hodnotenie z 3 na 4 hviezdičky.     "You ever fuck with our marriage and I cut your balls off. I hang them on the line between your socks and your jocks." ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku je asi nejdůležitější s jakou osobní životní zkušeností anebo s jakou představou o partnerských vztazích k němu přistupujeme, a podle toho se odvíjí i hodnocení. V mém případě snímek zůstal někde v půli - rozumím situacím, které hrdinové filmu prožívají, ale nerozumím způsobu, kterým je řeší. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Dramatická mozaika životů několika postav, jejichž stejným jmenovatelem je odcizení - sobě samému i svým blízkým, se všemi příčinami i následky. Nad průměr televizního zpracování povyšuje film spolehlivé herecké výkony a kriminální zápletka, která dává lehce zapomenout na kostrbaté struktury propojů jednotlivých dějových linek. II Scénář: Andrew Bovell (podle vlastní hry SPEAKING IN TONGUES). 65% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa v Austrálii, predovšetkým v meste Sydney. (MikaelSVK)
  • Anthony LaPaglia si musel připomenout svůj australský přízvuk, který ztratil během let při práci na amerických filmech. (Cheeker)

Reklama

Reklama