Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetím století stála království Wu a Xu ve válce proti vojevůdci Cao Cao, který se snažil sjednotit Čínu. Království Wu i Xu ovšem nedosahovala takového počtu vojáků jako jejich protivník Cao Cao, proto uzavřela dohodu a spojila se proti němu. Ani to jim ovšem nestačilo aby se alespoň rovnala vřavám protivníkovy armády. Můžeme se těšit na bitvy jak na moři tak na souši. Film bude rozdělen na dvě části, první část by měla přijít do kin v roce 2008 před konáním Letní Olympiády a druhá část koncem roku 2008. Režisér John Woo má k dispozici rozpočet 80 millionů dolarů a herecká esa jako Chang Chen (Tygr a Drak), Takeshi Kaneshiro (Klan Létajících Dýk), Tony Leung Chiu Wai (Hrdina) a Zhao Wei (Smrtící Andílci). (sheen)

(více)

Recenze (204)

KarelR 

všechny recenze uživatele

A jak řekl, tak učinil. Woo servíruje historický spektákl jako víno, ve kterém bych vyzdvihl hlavně promakané bitvy (nejen choreografií, ale především strategií) a skvělé herecké obsazení v čele s neustále zamyšleným Takeshim "všechno umím jenom trochu" Kaneshirem. Dojde i na režisérovi oblíbené trademarky (boj s dítětem na zádech a sušení holubů rulez) a hlavně na drzou princeznu, která snad bude mít v pokračování víc prostoru. Jediným problémem jedničky (kromě příliš natažené prostřední části) tak vlastně je, že slouží "jen" jako příprava na dvojku, ve které teprve dojde na lámání chleba a z níž, jak pevně doufám, Woo zřejmě vykřeše největší epický nářez od LOTRa. Našlápnuto k tomu má sakra dobře. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu není špatná, ale o triumfální návrat Wooa do nejvyšší ligy se nejedná. Nad podobnými velkofilmy z asijské historie sice výrazně vyčnívá, kromě vizuální dokonalosti a solidní dynamiky akčních scén, svým důrazem na poetiku a civilní život vojevůdců kteří nejsou jen jednorozměrné a černobílé figurky ale skuteční lidé... ale pořád je tu ještě dost rozebírání nepřehledné a ve výsledku přitom zbytečné politiky a mocenských machinací, protože už od začátku je jasné že jde jen o to aby se ti zlejší dořezali s těmi hodnějšími. Co u mě ale srazilo film nejvíc byla totálně wtf strategie jakou je vybojována největší bitva filmu - něco tak zmateného a nesmyslného jsem ve válečném filmu snad ještě neviděl... jako by zdravý rozum scénáristů i režiséra najednou odkráčel někam do neznáma a ti si začali hrát jak děti na pískovišti. Prozatím 7/10 a velké očekávání do závěrečné části... snad Woo ještě překvapí. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

John Woo po dlouhé době ukazuje své schopnosti a je z toho opravdu OBROVSKÝ film. Red Cliff, ve své první půli, rozehrává akční jízdu netušených rozměrů, v které se opět projevuje velké množství komparsistů (resp. Čínská lidová armáda) takže jindy těžko reálné záběry jsou zde dokonale využity ku prospěchu filmu. Když vidíte obrovskou armádu vojáků, víte, že to nejsou jen nuly a jedničky a v následující scéně vás o tom většinou přesvědčí i pan režisér, který si užívá návrat s mnoha kamerovými jízdami a velkým počtem umělé krve. tady se opravdu nešetřilo. Tempo je nižší, protože se hlavně bojuje a příběh se posouvá spíše pomalu, ale na výsledku to znamená několikaminutové akční scény s příběhovou vložkou. Trochu mě zaráží, že o red cliff, podle které se jmenuje film, zatím v prvním díle nepadlo ani kratičké slovo, takže stále očekávám, co bude dále. Herci jsou skvělí a já opět s radostí sleduji svého čínského oblíbence Tonyho Leunga. Red cliff je ukázkovým filmem, v kterém jsou důležití pouze hrdinové a ti ostatní jsou jen kompars obětí a náhodných zraněných. Souboje jsou ikonické a nejednou se zde objeví (super) hrdina, který poráží 50-80 mužů. Tito hrdinové jsou to pravé koření, které z Red cliffu dělají výjimečný akční film, který v poslední době nemá konkurenci. Trochu mi tím také připomíná nespočet počítačových her, v kterých byl hrdina vždy tím nejsilnějším a těžko překonatelným titánem v rovném souboji. Už aby byla druhá část.... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Paráda! Triumfální návrat Johna Woo na asijskou půdu prostřednictvím monumentálního historického spektáklu při zachování jeho typického režisérského rukopisu především v podobě efektních a přehledných bojů a slušné porce eye candy záběrů, co víc bych si mohl jako jeho fanoušek přát. Partie je rozehrána vskutku slibně a skvadra postav na straně obránců v podání části asijské herecké elity se vyprofilovala velice sympaticky. Čekání na druhou polovinu a obří námořní bitvu bude mučivé... Vedle úchvatného panoramaticky zabraného letu holubice bych vyzdvihl hlavní bitvu první poloviny, která je dokonalou ukázkou taktiky, nápaditých fíglů a exhibice brilantních bojových schopností generálů. Někdo by mohl mít poznámky k pohledům na nekonečné digitální šiky armád a flotilu lodí (víc jich neposlali snad ani Řekové na Tróju), ale to bylo už v LotRech a vůbec to nerušilo. Zkrátka John se vrátil ve velkém stylu a pranic nevadí, že hrdinové se neohání berettami, ale meči a kopími. 9/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Red Cliff Volume 1: Woo je zpátky nejen v Číně, ale i ve formě. Všechno co čekáte od opravdu rozmáchlého historického válečného eposu tu najdete - silné emoce, patos (naštěstí nepřekračující únosnou mez), neskutečně velkolepé scény plné tisíců komparzistů, úžasné (ve smyslu výtečně a hlavně přehledně natočené) bitvy, nějaká ta romance atd. atd. Jestli bych něco vyčítal, tak snad jen příliš ostré rozdělení na třetiny bitva - dialogy - bitva. Na druhou půlku se těším ohromně. P.S. Holubů se samozřejmě dočkáme, dokonce hned několikrát. Zvlášť let opeřence v jednom dlouhatánském záběru nad celou nepřátelskou flotilou stojí opravdu za to! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v hlavním městě Číny Pekingu a v Taipei na Taiwanu. (Cheeker)
  • Jedná se o první čínský film Johna Woo od roku 1992, tedy po 16 letech. (Cheeker)
  • Yun-Fat Chow odmítl roli v den, kdy se začalo natáčet. Nahradil ho Tony Leung Chiu Wai. (Cheeker)

Související novinky

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

12.03.2009

Filosof určitě. Podle magazínu Production Weekly začne v Pekingu už koncem března natáčet historický epos Confucius, ve kterém si zahraje slavného filosofa a státníka ze 6. až 5. století před Kristem… (více)

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

10.03.2009

Ačkoli nad kvalitou jeho posledních filmů nelze moc jásat, pětapadesátiletý „princ kung-fu“ je stále obrovským miláčkem šikmookého publika. Jeho nový film Shinjuku Incident se však jako první… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Reklama

Reklama