Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Hříšní lidé Města pražského, který již desítky let těší televizní diváky, zrodil novou dramatickou postavu – pana radu Vacátka. Postavu, která se ve skvělém podání Jaroslava Marvana stala nesmírně populární. Také dnešní příběh vám znovu připomene jeho věčný souboj s pražskou galérkou... Je Štědrý den roku 1928. Rada Vacátko (J. Marvan) si chce ve svém rajónu uklidit a prověřuje všechny možné pachatele. Nakonec se soustředí na kasaře Nováka (V. Brodský), který je v podmínce a další rozsudek by tvrdě dolehl i na jeho rodinu. Má v péči malého syna, žena mu právě utekla. Ale pan rada zná kasařskou pověru, která praví, že na Štědrý večer se dají všechny pokladny světa otevřít, a to třeba i jen paklíčem, a jde si Nováka okouknout. Doma je jen jeho malý synek, který se těší na Ježíška, otec odešel pro tradiční rybu do hospody. A tak Vacátko schová kasaři jeho „nádobíčko“ a Štědrý večer stráví s kasařem a jeho synkem, aby zabránil nejhoršímu… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

sator 

všechny recenze uživatele

I nerudný pan rada, dokáže být rudný... Pro nářadí k vyloupení pokladen se používají v příběhu slova „vercajk "které pochází z německého slova „Werkzeug“, tedy nástroje.  Další pojmenování kasařského nářadíčka je „Chrom Nickel Stahl“. Jedná se o materiály, ze kterých bylo nářadí zhotoveno, tedy chrom, nikl a ocel, navíc slovo „stahle“ je zaměnitelné se slovem „stehlen“, což znamená „(u)krást“. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V těžkém televizním looku se policejní rada Vacátko loučí nijakým případem, spíše jen příjemným posezením u kasaře Nováka, který měl v plánu na Štědrý den v plánu jiné věci, než si povídat s panem radou, poslouchat jeho pohádku o kasaři, kterou povídá jeho synovi a sedět doma. Milé, ale ničím ohromující rozloučení s radou Vacátkem. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

S radou Vacátkem se rozloučíme pěkným vánočním dílem, ze kterého ta atmosféra přímo sálala. Jasně, žádný zajímavý mord v něm řešit nebudeme, dokonce se budeme muset obejít i bez poloviny slavné mordparty (Bouše a Brůžek), Filipovský coby Mrázek se tam objeví jen na chvíli, ale o tom to nebylo. Tady šlo o morální poselství, vánoční atmosféru a promluvu do duše kasaři Brodskému. Uteklo to jak voda a je obrovská škoda, že pan Marvan se už k této roli bohužel vrátit nemohl. Do dvou let odešel navždy… ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásná tečka za tím naším případem. Opět nádherná dobová atmosféra (navíc obohacená o tu vánoční), nádherné, vtipné a milé dialogy, inteligentní zápletka, fantastický Marvan, vynikající Brodský, krátká návštěva páně Mrázka... Prostě další nádherný příběh, u kterého tak docela nechápu ta nízká hodnocení, protože není o nic horší, než samotný seriál. Nádherná a pohodová věc. 95%. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Marvan opět dokládá své herecké mistrovství a ani Brodský se rozhodně nenechá zahanbit. Problém této televizní inscenace je pouze v její příležitostnosti a je to rozhodně škoda. Vánoční "kasařská pověra" o pokladnách, co se samy otevírají je zbytečné berlička, bez níž by bylo příběhu lépe. Škoda také té ne zrovna podařené kamery a občas dost ledabylého střihu. Celkový dojem: 70% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Točilo se v Praze na Malé Straně a Maltézském náměstí. (sator)
  • Pro nářadí k vyloupení pokladen se používá v příběhu slovo „vercajk“, které pochází z německého slova „werkzeug“, tedy „nástroje“.  Další pojmenování kasařského nářadíčka je „Chrom Nickel Stahl“. Jedná se o materiály, ze kterých bylo nářadí zhotoveno, tedy chrom, nikl a ocel, navíc slovo „stahle“ je zaměnitelné se slovem „stehlen“, což znamená „(u)krást“. (sator)

Reklama

Reklama