foto

Jiří Sequens st.

  • nar. 23.4.1922
    Brno, Československo
  • zem. 21.1.2008 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Sequens st. se narodil 23. dubna 1922 v Brně. Vystudoval gymnázium a dramatické oddělení brněnské konzervatoře (v roce 1946). Již za okupace začínal jako mladý herec v brněnském Zemském divadle a v rozhlase. Po válce odjel na studijní cestu do SSSR. Studoval na moskevské Vysoké filmové škole (1946 – 1947) a poprvé se dostal do styku s filmem, kdy jako asistent režiséra Sergeje Gerasimova natáčel snímek MLADÁ GARDA (1947). V Moskvě navštěvoval Ejzenštejnův seminář teorie režijní práce a na podzim 1947 se vrátil zpět, ale odjel na půlrok studovat pařížskou vysokou filmařskou školu IDHEC.

Po příjezdu zpět a po skončení základní vojenské služby se uplatnil jako divadelní režisér v divadle E. F. Buriana či Divadla státního filmu, kde se v letech 1949 – 1950 stal krátce uměleckým vedoucím. K filmové práci se poprvé dostal spoluautorstvím scénáře ke snímku DNES O PŮL JEDENÁCTÉ (1949) Jiřího Slavíčka. Scénáře psal i v pozdějších letech, ale pouze ke všem svým hraným snímkům a seriálům.

Režisérské taktovky se poprvé ujal roku 1951, kdy natočil budovatelské drama CESTA KE ŠTĚSTÍ (1951) s Jiřinou Švorcovou a Bohumilem Švarcem v titulních úlohách. Do konce padesátých let vytvořil ještě další dramata s budovatelskou tématikou OLOVĚNÝ CHLÉB (1953), VĚTRNÁ HORA (1955) s Josefem Vinklářem, NEPORAŽENÍ (1956), ÚTĚK ZE STÍNU (1958) a také krátké snímky HRANICE SVĚTADÍLŮ (1958), BRATR OCEÁN (1958), ZEMĚ STŘEDU (1959), ŘETĚZ SMRTI či ZAKÁZANÉ HRY (1959).

Roku 1961 nafilmoval dobrodružný snímek z tropického ostrova s Jiřím Valou a Marií Tomášovou SMRT NA CUKROVÉM OSTROVĚ (1961) a povídkovou komedii KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE (1961), o dva roky později kriminální drama DEVÁTÉ JMÉNO (1963) a další rok drama ATENTÁT (1964). Tento film, který je považován za nejhodnotnější a nejucelenější Sequensův snímek v celé režisérské kariéře, ukazuje jako hraný dokument přípravy na atentát na říšského protektora pro Protektorát Čechy a Morava Reinharda Heydricha, jeho následné úspěšné provedení, vyzrazení ukrytu českých parašutistů, kteří atentát provedli a jejich následnou smrt, kterou volí raději ze svých rukou, než z rukou německých katů.

Po mezinárodním úspěchu ATENTÁTU natočil v Řecku snímky EPITAF PRO PŘÁTELE A NEPŘÁTELE (1965) a MUSÍM ZEMŘÍT (1967). Po šestileté pouze se v letech 1970 – 1971 vrátil k dlouhometrážní české tvorbě čtyřmi snímky s radou Vacátkem (Jaroslav Marvan) PĚNIČKA A PARAPLÍČKO (1970), PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA (1970), VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR (1971), SMRT ČERNÉHO KRÁLE (1971), které navazovaly na jeho předešlý TV seriál HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968).

V těžkých sedmdesátých letech se uvedl jako režisér kriminálního dramatu s Karlem Högerem POKUS O VRAŽDU (1973), volného pokračování Vávrova NÁSTUPU (1952) KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (1973) a ze dvou dílů seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974 – 1979) sestříhané detektivky RUKOJMÍ Z BELLA VISTA (1979). V 80. letech pustil Sequens psychologický TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK (1981), psychologický a dramatický HOŘKÝ PODZIM S VŮNÍ MANGA (1983) a svůj úplně poslední film, „krutou romanci se zpěvy a tanci“ DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU (1986) do československých kin.

Sequens často spolupracoval také s Československou televizí. Kromě různých inscenací (ŽENA PRO HRDINU, ŠESTÝ DO PARTY, KONFRONTACE, ŠTĚDRÝ VEČER PANA RADY VACÁTKA, IMILLA, MUŽ V OSIDLECH či BRONZOVÁ SPIRÁLA) hlavně seriály. Již zmíněný populární seriál HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968) s Jaroslavem Marvanem je jeho nejlepším. V letech 1974 – 1979 stvořil dodnes kontroverzní politickou epopej 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA s Vladimírem Brabcem v titulní úloze. Svoji režisérskou dráhu nadobro ukončil roku 1998 seriálem HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA BRNĚNSKÉHO.

V některých režisérových filmech hráli také jeho děti, herci Sylva Sequensová (*1958) a Jiří Sequens ml. (*1961). Jako pedagog filmové a televizní režie působil na FAMU (1971 – 1990). Byl 1. předsedou Svazu divadelních umělců a ÚV SČSDU. Kromě ocenění za své snímky (zejména za ATENTÁT) získal státní vyznamenání Zasloužilého umělce (1972), Národního umělce (1979) či Národní ceny (1980). Velmi kontroverzní režisér (zejména za svoji umělecky a politicky nevyrovnanou režisérskou práci a názory) Jiří Sequens zemřel po dlouhé nemoci 21. ledna 2008 v pražské nemocnici ve věku osmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

Filmy

1988 Bronzová spirála (TV film)
1986 Dva na koni, jeden na oslu
1984 Imilla (TV film)
1983 Hořký podzim s vůní manga
1981 Ta chvíle, ten okamžik
1979 Rukojmí v Bella Vista
1973 Muž v osidlech (TV film)
Pokus o vraždu
1972 Kronika žhavého léta
Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
1971 Konfrontace (TV film)
Smrt černého krále
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
1967 Erotes sti Lesvo
1965 Epitaf
1964 Atentát
1963 Deváté jméno
1962 Šestý do party (TV film)
Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Kolik slov stačí lásce?
Smrt na Cukrovém ostrově
1958 Útěk ze stínu
1956 Neporažení
1955 Větrná hora
1953 Olověný chléb
1951 Cesta ke štěstí

TV seriály

1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Hluboká propast (E04)
Záhadné zmizení Lily Košvancové (E03)
Pekelný stroj (E02)
další epizody (4)
1979 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Studna (S03E06)
další epizody (8)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Třetí housle (S02E09)
Bílé linky (S02E08)
další epizody (10)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
další epizody (7)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
Vyznavači ohně (S01E02)
Smrt u jezera (S01E01)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
Špion přijede v sedm (E12)
Hra (E11)
další epizody (8)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Černé rukavice (E05)
Otisky prstů (E04)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1959 Řetěz smrti
Zakázané hry
Země středu
1958 Bratr oceán
Hranice světadílů
1957 Muži na palubě
1949 Všední den

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Bronzová spirála (TV film)
1983 Hořký podzim s vůní manga
1981 Ta chvíle, ten okamžik
1979 Rukojmí v Bella Vista
1972 Kronika žhavého léta
1971 Smrt černého krále
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
1964 Atentát
1963 Deváté jméno
1961 Kolik slov stačí lásce?
Smrt na Cukrovém ostrově
1958 Útěk ze stínu
1955 Větrná hora
1951 Cesta ke štěstí
1949 Dnes o půl jedenácté

TV seriály

1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Hluboká propast (E04)
Záhadné zmizení Lily Košvancové (E03)
Pekelný stroj (E02)
další epizody (4)
1979 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Studna (S03E06)
další epizody (8)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Třetí housle (S02E09)
Bílé linky (S02E08)
další epizody (10)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
další epizody (7)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
Vyznavači ohně (S01E02)
Smrt u jezera (S01E01)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
Špion přijede v sedm (E12)
Hra (E11)
další epizody (8)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Černé rukavice (E05)
Otisky prstů (E04)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1959 Zakázané hry
1958 Bratr oceán

Herecká filmografie

Dokumentární

2006 Film o filmu: Atentát (TV film)
2003 Jári (TV film)
1984 Barrandovské rozhovory

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(234)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace