Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Hříšní lidé Města pražského, který již desítky let těší televizní diváky, zrodil novou dramatickou postavu – pana radu Vacátka. Postavu, která se ve skvělém podání Jaroslava Marvana stala nesmírně populární. Také dnešní příběh vám znovu připomene jeho věčný souboj s pražskou galérkou... Je Štědrý den roku 1928. Rada Vacátko (J. Marvan) si chce ve svém rajónu uklidit a prověřuje všechny možné pachatele. Nakonec se soustředí na kasaře Nováka (V. Brodský), který je v podmínce a další rozsudek by tvrdě dolehl i na jeho rodinu. Má v péči malého syna, žena mu právě utekla. Ale pan rada zná kasařskou pověru, která praví, že na Štědrý večer se dají všechny pokladny světa otevřít, a to třeba i jen paklíčem, a jde si Nováka okouknout. Doma je jen jeho malý synek, který se těší na Ježíška, otec odešel pro tradiční rybu do hospody. A tak Vacátko schová kasaři jeho „nádobíčko“ a Štědrý večer stráví s kasařem a jeho synkem, aby zabránil nejhoršímu… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Marvan opět dokládá své herecké mistrovství a ani Brodský se rozhodně nenechá zahanbit. Problém této televizní inscenace je pouze v její příležitostnosti a je to rozhodně škoda. Vánoční "kasařská pověra" o pokladnách, co se samy otevírají je zbytečné berlička, bez níž by bylo příběhu lépe. Škoda také té ne zrovna podařené kamery a občas dost ledabylého střihu. Celkový dojem: 70% ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí, aby vznikl krásný, milý, ale zároveň smutný příběh. Tři herci (a kluk), dva interiéry, jeden exteriér a trocha hudby. Jenže když se na to díváte, nevidíte Marvana, Brodského a Filipovského, vidíte prostě radu Vacátka, kasaře Nováka a inspektora Mrázka. A to si vemte, že nikdo z nich neměl opravdovou hereckou školu a začínali spíš jako ochotníci. Neuvěřitelný... ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vánoční návrat pana rady Vacátka a taková malá vzpomínka na velmi povedený seriál. Dle toho, že se tu objevuje i detektiv Mrázek, lze usoudit, že dějově je příběh zasazen do období ještě před jeho odchodem do důchodu. O detektivku se však tentokrát nejedná. Pan Rada Vacátko velmi dobře zná nepsanou kasařskou tradici a tak se jde sám na vlastní oči přesvědčit že je vše v pořádku. I narazí na jednoho, avšak majícího malého synka a tak se se svoji noblesou a přísností postará o to, aby vánoce byli takové jaké mají být. Na filmu je velmi patrná televizní optika, která způsobuje ztrátu původní atmosféry. I tak je tento příběh mimo seriál velmi potěšující ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim se Sportovcem, že Štědrý večer je neprávem opomíjený a nesmyslně podhodnocený zakončení celý Vacátkovy série. Možná je to minimalisticky natočený, v podstatě jen ve dvou interiérech a se třema až čřtyřma hercema, ale funguje to dokonale. Brodský i Marvan odvedli bezvadnou práci, i ten kluk byl celkem dobrej - a pokud tady někdo tvrdí, že byli nevýrazný nebo že to byla nuda, tak si nezasouží podobný snímky konzumovat ani hodnotit. A jeden ze samozvaných "poučených diváků" na předních místech komentářů by moh přestat tvrdit, že se Vacátkova mordparta patrně rozpadla, a trochu víc "poučeně" sledovat - sám Mrázek vyřizuje Boušeho a Brůžkovo přání radovi k šťasnejm Vánocům a že už šli domů zdobit stromečky. Když vidim a čtu tyhle a jim podobný hodnocení, tak o to radši dám těch pět hvězdiček. Vacátko se tu ukáže míň jako rada a víc jako člověk, a i když to tak může znít, ani trochu to neni prvpolánový, přeslazený nebo klišé. Celejch těch 40 minut s nádhernou Vánoční atmosféru uteče jako nic - a budu se opakovat, když napíšu, že doslova dokonalá Liškova hudba dává celýmu cyklu Hříšnejch lidí korunu, a ani Vánočně laděnej Štědrý večer neni výjimkou. Štědrý večer pana rady Vacátka prostě neni ani tak štědrym večerem pana rady Vacátka, jako spíš štědrym večerem a stekánim pár sobě naprosto rovnejch lidí - u Vánočního stromečku, u večeře... Večerem, kterej nakonec mohl pro člověka Vacátka, člověka Nováka a jeho malýho kluka znamenat v důsledku lidsky víc, než by kdokoliv z nich čekal. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V těžkém televizním looku se policejní rada Vacátko loučí nijakým případem, spíše jen příjemným posezením u kasaře Nováka, který měl v plánu na Štědrý den v plánu jiné věci, než si povídat s panem radou, poslouchat jeho pohádku o kasaři, kterou povídá jeho synovi a sedět doma. Milé, ale ničím ohromující rozloučení s radou Vacátkem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Pro nářadí k vyloupení pokladen se používá v příběhu slovo „vercajk“, které pochází z německého slova „werkzeug“, tedy „nástroje“.  Další pojmenování kasařského nářadíčka je „Chrom Nickel Stahl“. Jedná se o materiály, ze kterých bylo nářadí zhotoveno, tedy chrom, nikl a ocel, navíc slovo „stahle“ je zaměnitelné se slovem „stehlen“, což znamená „(u)krást“. (sator)
  • Točilo se v Praze na Malé Straně a Maltézském náměstí. (sator)

Reklama

Reklama