Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kusturica jede v těch kolejích, které si vyjel už ve svých předchozích snímcích, jako je Černá kočka, bílý kocour nebo Život je zázrak, tzn. jde o vysoce stylizovanou balkánskou grotesku podmalovanou emotivními hudebními rytmy a zaplněnou spoustou ujetých postaviček, které sice tak trochu nejsou z našeho světa, ale jsou navýsost zábavné. Je sice pravda, že Závěť nedosahuje kvalit kultovní Černé kočky, bílého kocoura, její scénář se trošku rozjíždí a hlavně při takovém množství postaviček, scén a motivů vám chtě nechtě musí některé připadat moc ulítlé, nesympatické nebo nefunkční. Stejně tak je pravda, že už tyhle motivy od Kusturici nejsou originální, ale kdybysme měli vyčítat Woody Allenovi jeho kvantum neurotických intelektuálů, tak by jeho filmografie silně prořídla a proti Woodymu se Kusturica ohledně kvantity své produkce drží pořád hodně zpátky. Na druhou stranu je to pro mě pořád vysoce zábavné a narozdíl od spousty artové pseudointelektuální nudy, kterou se vyznačuje podstatná část festivalové produkce, je tohle funkční. Navíc, nevím, jak to Kusturica dělá, ale ty jeho naprosto nepravděpodobné milostné konstelace mezi hodně nekompatibilními partnery na mě opravdu působí. Nevím, kde ty sympatické baby bere, ale stejně jako Život je zázrak, jsem Tsanovi celou dobu držel palce, ať mu ta jeho známost vyjde. Celkový dojem: 90 %. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rovnako šialené, ako každý iný Kusturica, ale pre mňa o niečo viac stráviteľné. A možno práve tým, že je to šialené o niečo viac a nad príbehom sa netreba nijak zamýšľať. Splniť poslednú vôľu nemusí byť pre chlapca jednoduché, ale ukáže sa to ako ako veľmi zábavné a nakoniec aj príjemné. Inšpirácia z amerických filmov v štýle Sám doma je očividná, akurát tu je brutálnejšia a vyložene iba pre dospelých. Svadba, pohreb, streľba a sex, to všetko zmiešať naraz za zvukov balkánskej hudby je skutočné šialenstvo. Do všetkého sú len tak mimochodom zamiešané aj kruté životné pravdy, ktoré chvíľami nútia k zamysleniu. Ale naozaj len na moment. –––– Hitler vraždil z nenávisti. Dnešné mocnosti vraždia z ušľachtilých dôvodov. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Presne kvôli blbcom ako Kusturica má dnes Bosna čisto inštrumentálnu hymnu, aby sa náhodou žiadne etnikum neurazilo. Na staré kolená mu začalo hrabať, je z neho nacionalista a srbskými vlajkami sa to tu len tak hemží. K tomu zoofília, pedofília, ako nič. No neviem, toto mi v tom filme veľmi nevoňalo. A že kvôli týmto excesom Srbi vyzerajú ako úchyláci, to Emira netrápi? No nuda to každopádne nie je a graduje to do klasického kataklyzmického finále. Marija Petronijević je zrejme najkrajšia žena, akú momentálne poznám. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Klobúk dol nielen pred Kusturicom, ale aj pred mladým Urosom Milovanovicom ktorý zahral Tsana naozaj veľmi dobre. Komédia nepatria k mojim obľúbeným žánrom, ale na tento film som narazil kedysi dávno na STV 2 keď boli myslím štvrtkové večery venované zahraničnej tvorbe z filmársky menej zdatných krajín a bol to tuším prvý film od Kusturicu, až po ňom som si pozrel Čiernu mačku bieleho kocúra. Naozaj veľmi vydarená vidiecka komédia. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už je to od E. Kusturici trošku pořád to samé. Této variantě snímku o zběsilém Balkáně ovšem chybí silnější jednotící příběh, vlastně je to hlavně šňůra samostatných anekdot a epizod, které s ohledem na délku filmu a také s ohledem na to, že se jejich motivy často opakují, po jisté době přestávají být zábavné. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))
  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno