Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Co když je to všechno jinak... Prosím tě svědomí. Tahle vůbec neuvažuj. Vždy tady nejde jenom o tebe." Humor divadla Sklep není asi úplně můj šálek kávy", a minimálně ze začátku jsem měl sto chutí to vypnout, protože mě to přišlo vlastně o ničem (maximálně tak o chlastu). Ve zdejších komentářích tady hodně lidí vyzdvihuje onu satiru na realitu v lidově demokratické armádě. Mě to ale začalo bavit až v okamžiku, kdy vojín/svobodník Maršík začne řešit to své morální dilema (Rozhodně budu radši čestným člověkem než komunistou bez charakteru”… Strana by mi nikdy neschválila lež, strana tu není od schvalování lži”) a to v konfrontaci se svým okolím (Seš čestnej chlap, ale prosím tě, měj rozum. Máš život před sebou”). Zde jsem totiž konečně v celé hře zaslechl Havla. Pokud jde o celkové zpracování, rozhodně musím ocenit zajímavě pojatou scénu (částečně v reálných venkovních kulisách kasárna), velkoryse efektní světelné a zvukové efekty a taky pěkné dvě písně (ač ty už nemají s původním Havlem nic společného). V té druhé se mj. zpívá, že “život je složitej, v každé roční době”. Složité je to i s mým hodnocením. Na začátku jsem chtěl dát jen dvě hvězdičky, postupně jsem to viděl tak na tři, ale s přimhouřeným okem zaokrouhlují na čtyři. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Mám Divadlo Sklep velmi rád, ale tomuto představení jsem nikdy nepřišel na chuť, a přestože se v Mlýnech nachází několik legendárních komických scének, tak jako celek mě to moc nezaujalo a bohužel také docela nudilo. Na druhou stranu to vyobrazení vojny či věčně nalitých důstojníků je celkem přesné. Moje hodnocení 55%. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Kouř, ani Mlýny nejsou šálkem pro každého, je třeba více repríz, aby jim člověk přišel na chuť, a hlavně aby stihl zachytit všechny perly, které na obecenstvo protagonisté házejí. „Po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo.“ „Takže jste tady byl vlastně úplně na hovno, co!?“ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mlýny jsem viděl v TV někdy v pubertě, a těch cca dvacet let mi utkvěla v paměti jen hojně citovaná hláška o přínosu strážní služby a dojem, že to byla neuvěřitelná kůlna. Když jsem Mlýny viděl teď, po dvaceti minutách jsem si říkal, jak moc jsem se asi změnil, protože krom přepálených figur Jiřího Fera Burdy a košile bez zad jsem nic zapamatováníhodného nezaznamenal - a o vtipnosti toho prvého jsem valné mínění neměl. Ale pak se začne střílet, a krom jiného dojde hlavně k fenomenální poradě Davida Vávry s Tomášem Hanákem, kde už není nad čím váhat:) Divadlo Sklep plně boduje, jen ten závěr hry mi přišel brutálně useknutý (což nevím, jestli je už dílo F. Vaňka, nebo až Sklepáků...), i když pointa byla dokonalá. Hrát pod širým nebem v kulisách "lehce omšelých" kasáren poloviny devadesátých let, v atmosféře té sody, pardon, doby, to už prostě nejde zopakovat. Připomínka toho, co obnáší takové individuální ideové hrdinství poctivosti, je přitom stále aktuální. 80% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divadlo Sklep v době své největší slávy. 1)  Po opakovaném zhlédnutí musím konstatovat, že představení navzdory svému kultovnímu statusu mě ani tentokrát příliš nenadchlo, dokonce méně, než tehdy._____ 2)  Sklepácký posun kamsi do absurdní grotesky tématu příliš nesvědčí. Scénář sám má sice pěknou pointu, ale průběžně mi do prostředí nesedí, ať ho napsal, kdo ho napsal._____  3)  36letý Jiří Fero Burda (vojín Šimák) měl hezkou postavu._____ 4)  Výstižný koment: Roxan**. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)
  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)

Reklama

Reklama