Reklama

Reklama

Psychologický thriller vypráví o skupině problémových puberťáků, které rodiče poslali do nápravného zařízení na Fidži. Tábor však je ve skutečnosti vězením, kde dospívající děti podléhají vymývání mozků a jsou zneužívány svými strážci.
Psychologický thriller režiséra Christiana Duguaye vypráví o osudu skupiny teenagerů, s nimiž si rodiče nevědí rady, a proto je pošlou na Fidži do tábora s nápravným programem. Zdi, které by je oddělovaly od okolního světa, nejsou zapotřebí, protože z ostrova uprostřed Pacifiku se nedá utéct, a děti navíc musí stále nosit senzory. Dr. Hail (Peter Stormare), který je vedoucím tábora, i jeho pomocníci mají dokonale propracovaný systém šikany, v němž nechybí brutální násilí, vymývaní mozků ani sexuální zneužívání... (HBO Europe)

(více)

Recenze (148)

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Zdejší popisek není až natolik přesný. Jde o to, že se Mila Kunis neoprávněně a pro zavrženíhodnou maličkost dostane do nápravného zařízení, které vede Peter Stormare hrající si na myšlenkově ujetého filosofa, myslícího si, že jeho metody vojenské šikany a sociální lobotomie dokáží mladé "problémové" puberťáky srovnat do latě. Opravdu se divím, že tyhle "nápravné" tábory skutečně existovaly. Těžko tomu uvěřit, že mohli být rodiče tak debilní (nebo zoufalí, prakticky z ničeho nebo spíš ze sebe) že tam svoje děcka skutečně poslali. Nevím, kdo si zaslouží větší ránu klackem přes hlavu - jestli samotní rodiče nebo zmrdečci Petera Stormara plus on sám. Filmový zážitek měsíce, nad kterým se budu pozastavovat pokaždé, co si na něj vzpomenu. Herecké výkony velmi slušné, děj svižný, překvapující a napínavý. Pěkná Mila Kunis :-) Na druhou stranu to není jen příběh o teen-variaci na Ostrov dr. Moreaua (s velkou nadsázkou), ale také je to příběh o uvěřitelné lásce a stejně tak silné nenávisti. Jistě, možná je to brané trochu s nadsázkou, ale kdoví kdo by neudělal to samé co Gregory Smith. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Takto to končí, keď je celkom dobrý nápad divákovi naservírovaný nudnou formou. Škoda, zo začiatku som sa celkom bavil na svojskej metóde naprávania problémových parchantov, a dal by so viac hviezd, ovšem druhá polovica filmu dovedená do neuveriteľného konca si to so mnou rozhádala. Jedným z mála pozitív tak aspoň zostáva krásna Mila Kunis. ()

Reklama

Vabr 

všechny recenze uživatele

Nápad to byl dobrý, ale bylo zde pár děr v příběhu. Řekl bych, že herci jsou prostě v pohodě a na to, že je to z roku dvaodpad, tak dobrý. Dávám lepší 3. Jen mi přišlo, že když těm děckám třeba říkali, že jsou to lháři nebo dě*ky, tak pak oni úplně ,,ANO, jsem!'' a blábolily o jejich problému. To mi dost vadilo. Nebo bych čekal, že když ty děcka hrály hypanou, že ten hypanej vezme hlínu ze země a třeba ty špinavý blondýně v bílým tričku to napálí do xichtu nebo, že jí dá do držky. To mi dost vadilo, že se nikdo s nikým pořádně neporval. Čas ve filmu nedává vůbec smysl. Mého bráchu zajímal hlavně ten čas a mě zase to, že když tam jsou třeba 2 roky, tak jak to doženou?! To si neumím představit, kdybych teď v osmý odešel a pak měl jít do prváku! Ti rodiče jim i tímhle přece musí zkazit život! Zajímalo by mě, jakou moc ty výchovný tábory mají. VYHODNOCENÍ: KOMU VŠEMU JSI SLÍBIL ŽLUTÝ TRIČKO?! SPOILER SPOILER SPOILER: Nechápu, proč se tam ten kluk prostě nemohl normálně objednat a udělat to za rodiče, než aby si píchal do žíly drogy! To mi hlavně nedávalo smysl. Nebo jak utekli, tak proč tohle pořád dělají ve filmech? Oni utečou, jdou do hotelu a tam se válejí na posteli, než je chytnou. Já jsem se díval na mapy a já bych z Fidži utekl do Nový Kaledonie a aby to nečekali, tak na Nový Zéland a pak až do Ameriky. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Mohlo to aj byt lepsie urobene, pretoze mi v tom chybalo viac brutality, napatia a krvi. Hlupe cvicenie na ostrove a sadenie buriniek v zemi a obcas nezmyselne timove bitie svojho, akoze kolegu ma moc neoslovilo, ze by som musel mat otvorene usta dokoran, ze ake je to uzasne premysleny film. Film urceny pre televizne obrazovky, ktore tento film mozu kludne vysielat aj poobede. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Noční můra poctivého psychoterapeuta. 1) O jedné dobré věci se musím zmínit hned na začátku - film mě docela vtáhl do děje, nenudil jsem se. 2) Ovšem není mi moc jasné, co chtějí tvůrci filmu divákovi sdělit. Je to, k čemu ve filmu dojde, důsledek zásadně mylné koncepce Tough Love Boot Campů (možnost A) anebo je chyba ve špatné realizaci jinak správné myšlenky (možnost B)? Buď se má film postavit za jeden názorový pól nebo má dát divákovi jasný pohled a nechat na něm, ať si zvolí (možnost C). Mlhavé těžko čitelné jakoby rozmazané kontury mravního poselství, bylo-li jaké, mi ovšem žádnou z uvedených tří altenativ nenabídly. 3) Podobně nejasná je i úloha chlapce Bena (herecky přiměřený Gregory Smith). Zatímco on sám je mravně čistý, jeho jednání má stejné parametry pouze v případě, že idea převýchovného tábora je nesmyslná (možnost A). Sám totiž až do svého útěku nemůže spolu s divákem definovat možnost B. Snad by bylo možné takto odvodit, že tvůrci se staví proti podobným táborům principiálně. 4) Film se stejně tak mlhavě vyjadřuje i k další zásadní otázce. Kdo vlastně je odpovědný za chování mladých delikventů? Jsou to oni sami? Celý tábor je koncepčně postaven na principu, že ano. S tím jsou v hrubém nesouladu flashe, které ukazují rodinné zázemí, tuším asi pěti, teenagerů i konec konců ono sezení s rodiči v LA. 5) V celém filmu jsem viděl pouze dvě metody k nápravě delikventů - přísnou kázeň a kapku surové "hry", po nichž vždy (sic!) dochází k průlomu v sebevnímání. Nemohu si pomoci, ale jediné, co takto presentované psychoterapeutické působení může s určitostí přinést, je přetvářka a vnější poslušnost a poddajnost, chování, které spolehlivě zaručí cestu zpátky na pevninu. 6) Chtěl jsem původně film ocejchovat třemi hvězdičkami, ale postupně během psaní komentáře si uvědomuji, kolik je toho, co se mi nelíbí. Pár pěkných kluků to už nezachrání. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Na jednom snímku prezentace Dr. Haila (Peter Stormare) na semináři v L. A. je možné vidět slovo "Responsability". Takové slovo ale neexistuje, jeho správné znění je "Responsibility", v překladu "Zodpovědnost". (Cheeker)
  • Zkratka "ASAP", kterou nosí "účastníci tábora" na tričkách ve filmu, znamená Advanced Serenity Achievement Program, tedy Moderní program pro dosažení klidu. Ve skutečnosti ji můžeme přeložit i jako "Jakmile to bude možné", což ukazuje touhu tábor co nejrychleji opustit. (Cheeker)

Reklama

Reklama