Reklama

Reklama

Psychologický thriller vypráví o skupině problémových puberťáků, které rodiče poslali do nápravného zařízení na Fidži. Tábor však je ve skutečnosti vězením, kde dospívající děti podléhají vymývání mozků a jsou zneužívány svými strážci.
Psychologický thriller režiséra Christiana Duguaye vypráví o osudu skupiny teenagerů, s nimiž si rodiče nevědí rady, a proto je pošlou na Fidži do tábora s nápravným programem. Zdi, které by je oddělovaly od okolního světa, nejsou zapotřebí, protože z ostrova uprostřed Pacifiku se nedá utéct, a děti navíc musí stále nosit senzory. Dr. Hail (Peter Stormare), který je vedoucím tábora, i jeho pomocníci mají dokonale propracovaný systém šikany, v němž nechybí brutální násilí, vymývaní mozků ani sexuální zneužívání... (HBO Europe)

(více)

Recenze (148)

KarelR 

všechny recenze uživatele

No, zdejší obsah je trochu zavádějící. V podstatě jde o to, že si Stormare hraje na filosofa a staví ostrovní tábory na převýchovu problémových teenagerů, do kterých lze nezbedné dítko poslat. Do jednoho z nich se dostane Mila Kunis a pár dalších maníků, kteří mají trochu problémy s respektováním rodičů, a jsou v trochu drsnějších podmínkách nuceni změnit svůj přístup ke společnosti... V Boot Camp rozhodně nejde o nějakou explicitní brutalitu, ale spíš o to, nakolik podobná zařízení mohou fungovat, jak daleko zacházejí tamní "výchovné metody" a jestli je Stormare bůh nebo satan. Po většinu času se tu kráčí po tenké linii mezi tím a chvílemi si říkáte, že za tím napravováním mladých rebelů je vcelku dobrá myšlenka, u které jenom zoufale vázně provedení. Film vychází ze skutečných událostí a všechno spěje ke konečné konfrontaci Stormara s Gregorym Smithem (přítel Mily, který ji přijede zachránit), ale hlavní problém vidím v tom, že se snaží tolik držet reality a po většinu času si tak vlastně zoufáte nad tím, že sledujete to samé pořád dokola. Chápu, že mělo jít hlavně o náhled na to, jaké praktiky se v podobných táborech používaly, ale vůbec by nevadilo, kdyby to bylo celé lehce pohollywoodštěné. Základní atributy bych nechal a neměnil bych ani "poselství", ale jako hlavního hrdinu bych nasadil hláškaře/grázla (něco jako teen verze Sawyera z LOSTu), který by mohl neustále prudit všechny okolo a v závěru by všechny vyfuckoval a odplul s Milou do západu slunce. To by byl film! :) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o nepříjemných věcech, který je inspirován skutečnými událostmi. Tenhle film jsem chtěl vidět ze dvou důvodů. Tím prvním důležitým aspektem bylo samotné téma filmu, které je samo o sobě dost lákavé a já jsem filmy zavánějícími šikanou velmi přitahován a fascinován. A druhým důvod bylo obsazení Gregoryho Smithe do hlavní mužské role, tohoto herce mám totiž mezi mými deseti nejoblíbenějšími herci a zamiloval jsem si ho už v seriálu Everwood (který se stal mým nejoblíbenějším dramatickým seriálem a do oblíbených jsem si Gregoryho dal na základě této jediné role), a dosud jsem ho kromě Everwoodu viděl hrát jen v jednom filmu. A nutno říct, že Gregory Smith mě vůbec nezklamal, naopak jeho výkon byl velice slibný a já jsem s ním spokojený. Stejně tak ale dobře svou roli záhrála i Mila Kunis, kterou znám ze seriálu Zlatá sedmdesátá a která zde hraje zajímavou roli problematické dívky. A co se týče filmu samotného, tak tam z mého pohledu vládne naprostá spokojenost, film měl spád, nebyla nouze o zajímavé scény a dramatické situace a já jsem se při jeho sledování ani chvilku nenudil. Je to jistě zajímavý nápad s budováním výchovných táborů (a může to i fungovat, viz seriál Cesta vzhůru, který se celý odehrává v prostředí výchovného tábora pro problémovou mládež), ale zde to bohužel jaksi nevyšlo a konec byl jen logickým vyústěním předchozích událostí. Ono ovšem záleží na tom, jak ten tábor jeho vedoucí bude koncipovat, ne vždy to musí zajít do krajních mezí, takže tyto tábory určitě mají své opodstatnění a je to jen v jejich vedoucích, jestli bude tábor úspěšný. Ale to už se dostávám trochu někam jinam. Film se mi líbi, jsem z něj nadšený a uděluji čtyři hvězdy. ()

Reklama

Vabr 

všechny recenze uživatele

Nápad to byl dobrý, ale bylo zde pár děr v příběhu. Řekl bych, že herci jsou prostě v pohodě a na to, že je to z roku dvaodpad, tak dobrý. Dávám lepší 3. Jen mi přišlo, že když těm děckám třeba říkali, že jsou to lháři nebo dě*ky, tak pak oni úplně ,,ANO, jsem!'' a blábolily o jejich problému. To mi dost vadilo. Nebo bych čekal, že když ty děcka hrály hypanou, že ten hypanej vezme hlínu ze země a třeba ty špinavý blondýně v bílým tričku to napálí do xichtu nebo, že jí dá do držky. To mi dost vadilo, že se nikdo s nikým pořádně neporval. Čas ve filmu nedává vůbec smysl. Mého bráchu zajímal hlavně ten čas a mě zase to, že když tam jsou třeba 2 roky, tak jak to doženou?! To si neumím představit, kdybych teď v osmý odešel a pak měl jít do prváku! Ti rodiče jim i tímhle přece musí zkazit život! Zajímalo by mě, jakou moc ty výchovný tábory mají. VYHODNOCENÍ: KOMU VŠEMU JSI SLÍBIL ŽLUTÝ TRIČKO?! SPOILER SPOILER SPOILER: Nechápu, proč se tam ten kluk prostě nemohl normálně objednat a udělat to za rodiče, než aby si píchal do žíly drogy! To mi hlavně nedávalo smysl. Nebo jak utekli, tak proč tohle pořád dělají ve filmech? Oni utečou, jdou do hotelu a tam se válejí na posteli, než je chytnou. Já jsem se díval na mapy a já bych z Fidži utekl do Nový Kaledonie a aby to nečekali, tak na Nový Zéland a pak až do Ameriky. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

Rozmachaná frajerka z dobré rodiny neví roupama co by a tak fetuje, poflakuje se, vymetá mejdany a obviňuje otčíma z prznění, celé si to obhájí tím, že jí umřel papínek a jí to tak hluboce zasáhlo. Když už těm, co jim dělá ostudu a ze života peklo, došly výchovné metody a osvědčených pár facek je na ně zřejmě moc brutálních, tak jí zařídí pobyt u strejdy Stormara. Ten drzé fakany odstřihne od wi fi, mobilů, značkovejch hadýrků a vůbec všeho. Nastěhuje je do chýší z palmovýho chrastí a nutí je okopávat zeleninu, plavat ve vlnách a pobíhat po pláži, což je pro ně zřejmě nebetyčný trest a týrání nejvyššího stupně, jehož vrcholem je ponížení sestávající z pokřikovaní ostatních hajzlíků na právě trestaného jedince a opakování mu jeho prohřešků + nějaký ten kopanec a facka. "Naštěstí" se nechá na ostrov přivézt i Gregory, který chce svou milou Milu osvobodit a tak se do již tak nudné podívané pomalu vkrádá i romantika o hustotě javorového sirupu. A to by nebylo, aby se nakonec všichni fetáci, zloději a štětky nevzbouřili a nesvrhli ty, kdož je chtěli polepšit. Na tomhle filmu neni brutální ani to, že se to stalo, ani to, jaké podmínky byly v táboře, ale to, že to někomu přijde brutální.... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Od tohto filmu som neocakaval ziadne nejake megabrutalne tyranie problemovych teenagerov, ale skor dramu o jednom z vychovnych taborov, ktore niekde na svete naozaj existuju a ktoremu sa nieco vymkne spod kontroly, inac by nestalo za to tento film vobec natocit a aj preto mu davam 70%, lebo ma bavil. Aj na nemeckom kanali RTL bezi nejaky reality program, kde rodicia posielaju svojich problemovych teenegarov, ktorich nedokazu zvladnut do vychovnych taborov, vsetko pod dohladom kamery, psychologov a podobne a vidiet, ze tie decka tam dokazali zlomit bez pouzitia brutalnych prostriedkov, ako v tomto filme. Pamätam si, ze ma to celkom zaujalo, lebo som chcel vediet, ako to dopadlo. Urcite sa z nich nestali hned nejaki anjeli, ale pomocou psychologa dokazali ako tak nejaky ten problem vyriesit, aj ked sam neverim tomu, ze by sa im podarilo dostat pod kontrolu vsetky decka tak, aby aj do buducna mali uplne ine zmyslanie alebo sa zrazu milo spravali k rodicom. Podla mna celkom zaujimavy namet, len je natoceny trosku lacnym a pre mnohych nudnym sposobom... 02.08.2010 _______ Mila Kunis - (Sophie) +++ Gregory Smith - (Ben) +++ Peter Stormare - (Norman Hail) +++ Regine Nehy - (Trina) +++ Alejandro Rae - (Jack) +++ Christopher Jacot - (Danny) +++ Tygh Runyan - (Logan) +++ Matthew Smalley - (Nick) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Zkratka "ASAP", kterou nosí "účastníci tábora" na tričkách ve filmu, znamená Advanced Serenity Achievement Program, tedy Moderní program pro dosažení klidu. Ve skutečnosti ji můžeme přeložit i jako "Jakmile to bude možné", což ukazuje touhu tábor co nejrychleji opustit. (Cheeker)
  • Na jednom snímku prezentace Dr. Haila (Peter Stormare) na semináři v L. A. je možné vidět slovo "Responsability". Takové slovo ale neexistuje, jeho správné znění je "Responsibility", v překladu "Zodpovědnost". (Cheeker)

Reklama

Reklama