Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno na základě závěrečného vyznání Adolfa Eichmanna mladému izraelskému vyšetřovateli Avner Lessovi. Eichmann, který byl hlavním hitlerovským architektem konečného řešení židovské otázky, tak činí těsně před svou popravou v Izraeli. Chycen zpravodajskými agenty v Argentině 15 let po druhé světové válce je nejhledanější muž světa pokořen a pravda odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Gemini 

všechny recenze uživatele

O Eichmannovi nebo jeho dopadení bylo natočeno několik filmů, a tento se z nich nejméně trefil do toho, jaký chce být a jak chce "to svoje" odvyprávět. Samotný Kretschmann se své role chopil působivě, ale přenesení fokusu na těžké postavení vyšetřovatele tváří v tvář zatvrzelému lháři a oddanému nacistovi prostě nevyšlo. Až někdo bude chtít pořádně zfilmovat obhajobu K. H. Franka doktorem Resslerem (Ex Offo dobré, ale je to kratičká televizní věc), doufám, že se nebude inspirovat tady. 60% ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Uniká mi důvod proč byl vlastně film Adolf Eichmann natočen. Tedy spíš proč je vlastně o něm, když o něm není? Daleko zajímavější je linka mladého vyšetřovatele a jeho rodiny, která neustále někam směřuje ale nakonec vlastně nikam nedospěje. O Eichmanovi všichni víme co byl zač a celý film vlastně nedokáže ani pouhému absoloventovi základní školy říct cokoli navíc, co by přesahovalo konstatování, že Eichmann byl masový vrah, který při výslechu neustále lhal. Celý film tak vlastně pouze sledujeme, jak se ho vyšetřovatel na něco ptá a on vždy vše popírá. Žádný vývoj ani na straně vyšetřovatele ani na straně Eichmanna. Film tedy nefunguje jako drama (nerozvíjí žádné charaktery, situace se nevyvíjí, není určen hlavní hrdina atd.) ale ani jako dokument (nepřináší žádné nové informace). Funguje pouze jako podařený kamerový showreel... ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

"Vůdce byl zrcadlo nastavené velkoněmecké říši. Milovali jsme ho, protože díky němu jsme mohli najednou všichni spatřit svoji velikost tak, jako nikdy předtím." Nebýt toho zatraceně divného konce, který akorát tak navodí atmosféru plnou nepochopení a odporu byla bych dala 4/5. Adolf Eichmann byl skutečně - jak sám řekl - jedním kolečkem v tom hrozivém soukolí, ale kolečkem, které šlapalo na plné obrátky a žádný z rozkazů nenechalo náhodě. Dostala mě scéna kdy si s židovskou "spřízněnou duší" jako předehru říkají čísla mrtvých židovských občanů...či když zastřelil mimino. Chápu proces s ním jako zadostiučinění, které bylo nevyhnutelné. Ve společnosti normálních lidí nemůže žít někdo, kdo povraždil a nebo nějak spolupracoval na vyvraždění tolika lidí - ani ve vězení jako takovém. Perfektní Troy Garity mi ukázal, že hrát umí. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Příběh s hodně silným potenciálem rozmělněný v laciném televizním provedení. Aby to dostatečně zapůsobilo, musela by být Eichmannova zvěrstva zobrazena také vizuálně (ve filmu jsme se dočkali pár střípků, které ale nebyly dostatečně působivé - když to řeknu poněkud cynicky, tak i vězni z koncentračních táborů vypadali až moc vykrmeně a zdravě). Thomas Kretschmann byl obsazený výborně, zato vyšetřovatel byl hodně nemastný neslaný, moc emocí se z něho vyčíst nedalo. Z celého filmu mi tak utkví v paměti asi jen dvě scény - dopis a židovské miminko. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Režisérův záměr obohatit děj osudy a rodinnými trablemi vyšetřovatele jsem skutečně nepochopil. Jestliže film nese název Adolf Eichmann a je ryze životopisným snímkem, tak nevidím důvod proč tam cpát něco, co nikoho nezajímá a co dějový koncept jen roztříští. Navíc Eichmannův příběh je dostatečně silný a vyvolává pocity sám o sobě, čili žádné koření navíc skutečně nepotřebuje, ale k věci. Film je ve výsledku suchým béčkem, které žádné hlubší pocity nezanechá, ovšem jedno velké plus tu je a to Eichmann sám. Nezaujme jen podoba se skutečným Eichmannem nýbrž i věrohodné ztvárnění z hlediska charakteru a vystupování. Nepřístupnost, chlad, vyhýbavost a především lstivost. Typické vlastnosti, za jejichž efektní znázornění můžeme vděčit skvělému Kretschmannovi, který má nacistické pohlaváry zřejmě v oblibě ( myšleno v rámci jejich ztvárnění). Herec pro hlavní postavu zvolen dobře, zbytek vyšumí do ztracena. 60% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu několikrát zazní jméno Hauptsturmführera Dietera Wislicenyho, na přiložené fotografii je ale znázorněn jeho bratr Obersturmbannführer Günther-Eberhardt Wisliceny, který neměl s vyhlazováním židů ani norimberskou výpovědí, která se je taktéž zmíněna, nic společného. (vangobseck)
  • Scéna zasazená do počátku dubna roku 1945, v níž se Eichmann (Thomas Kretschmann) zmiňuje zástupci Červeného kříže o transportu židů do Osvětimi, nedává v kontextu reálných událostí smysl. Osvětim byla osvobozena v lednu 1945. (vangobseck)
  • Natáčen probíhalo v Maďarsku, Maltě a Anglii. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama