Reklama

Reklama

Bolest

  • Thajsko Colic: dek hen pee (více)
všechny plakáty
Trailer
Horor / Mysteriózní
Thajsko, 2006, 90 min

Obsahy(1)

Poté co se Pear-Ploy a Pongpop přestěhovali na venkov, představovali si, že to bude nejšťastnější období jejich života. Chtěli mít klid pro sebe a hlavně pro výchovu svého ještě nenarozeného potomka. Novorozeně ale bez přestání křičí a místní lékař určí chlapcovu diagnózu jako dětskou koliku. Matka má však silné tušení, že je to něco mnohem děsivějšího. Zlé síly se vydaly na pochod a ona se obává, že její syn je v jejich moci. Měsíce plynou a chlapcův křik stále neustává. Navíc se v jeho blízkosti pořád častěji vykytují různé náhodné a nevysvětlitelné nehody. Pear-Ploy a její nejlepší přítelkyně Jean se rozhodují, že je čas přijít záhadě na kloub a začínají hledat příčiny těchto událostí. Pátrání je dovede až k hrůznému zjištění a také k tragickému konci jejich krátkých životů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

To že vydavatel doporučuje zákaz prodeje nastávajícím matkám, se vůbec nedivím. Celý film je frustrovat stále se opakujícím a nezastavitelným pláčem, který je v budoucnosti jistě pár měsíců čeká, by mohl vést k poškození plodu, potratu či předčasnému porodu. Mě jakožto následnici ženského údělu film akorát dovedl tam, kam směřuji „už leta“, a to k faktu, že adopce dvou nebo tří-letého děcka (optimální věk) je správné rozhodnutí. Už umí sedět, chodit a říct mi, co ho bolí, trápí, no zkrátka co po mě sakra chce :o) Bude ze mě dobrá máma, já vím :o) Ale opravdu celý film koukat na trpící dítě, které de facto netrpí, ale přivádí k šílenství jak své rodiče, tak i diváka. Ani jeden neví, co se děje, a ač rodiče se spokojí s vyřešením, k divákovi se dostává ta pravá bolest: „Opravdu jsem na to koukala, a dokonce za to platila?“ Takže nastávající matka by u tohoto filmu mohla opravdu trpět, ale Verunka se svým plánem film použila jako ukolébavku. Jednou krásně usnula uprostřed a po druhé s pocitem klidu, že tahle bolest už je za mnou :o) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Neděsí mě duchové a zombie, svědectví šílených žen, zlé sny jen, když se zdají, za to v sobě bez problémů najdu pochopení pro rodiče, kteří se bojí o zdraví a život svého syna. Chápu i jejich psychický rozklad pod náporem mnohaměsíčního dětského pláče, jehož příčinu ne a ne odhalit. Takové téma volá po propracované komorní psychologii, pro diváka-Subjektiva je sdostatek nové a vůbec se jeví skýtat spousty možností. Bohužel jsou to až druhé housle, kterých se psychologický aspekt tématu chopil - v podstatě degraduje na pár nepříliš originálních střípků zachycujících proměny nálady v rodině s kumulujícím se stresem a frustrací z bezmocnosti a nevědomosti. V druhé půli směrem k závěru i těchto pár momentek ustupuje krvavému běsnění neznámého zla. Je zřejmě údělem většiny či alespoň mnoha hororů přicházet se zajímavými tématy a tato témata pak degradovat lacinými strašidelnými prvky, odvádět pozornost duchy a trhat myšlenky krví. Ale co, mnohdy si ve filmu více ceníme leknutí než filozofování. Žel i to dokáže Bolest přinést jen zřídka, protože zejména zpočátku je každá potenciální lekačka neomylně dopředu ohlášena dětským pláčem. Nebýt však hloupý závěr, ** by byly jisté. Následují SPOILERY. V něm se dozvídáme, že utrpení dítěte není nic jiného než trest za zločiny spáchané v minulém životě, za které se zřejmě bude muset po zbytek toho nynějšího kát. Na první pohled to vypadá jako převeliké moudro, protože vysvětluje zdánlivou nespravedlnost světa. Pokud tomu věříte. Já osobně však takovou myšlenku vidím v některých případech jako skoro až zrůdnou. Přikládat trpícímu k jeho trápení nálož viny, neboť jde vlastně o spravedlivý trest, je prostě krutost. Snahu zlepšit svůj život lze pak chápat jako snahu o odvrácení tohoto spravedlivého trestu, což se samozřejmě nedělá a tak je člověk fatalisticky ve svém svrabu konzervován. Fatalismus a pocit vinny - bůhvíproč (a já, myslím, vím též), ale mnoho náboženství v lidech tyto věci pěstuje. Ale budiž, třebas to jako přízemní ateista jen špatně chápu. Film však není konzistentní ani s touto svojí jednoduchou myšlenkou. Proviněné je sice dítě, umírají však úplně jiní a zřejmě nevinní lidé. Závěrem si neodpustím jednu uštěpačnou poznámku. Kdo si myslí, že se listy ventilátorů brousí? Pokud si chcete dopřát kvalitní horor, kde významnou roli hraje rodičovství, zkuste raději španělský Sirotčinec. To můžu směle říct i já, neznalec hororu. Silná *. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není tak krvavé, jak hlásají na obalu DVD, který je mimochodem zcela dezorientující a plný chybných údajů. Vlastně je to docela dobrý horor s dost drsnou pointou a opravdu nemilosrdnými duchy. Ovšem pokud někomu vadí dětský pláč, pak vřele nedoporučuju, tady si ho totiž užijeme. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Když se mladý pár nastěhuje v horroru do nového domu, nevěští to nic dobrého. Především pokud je něžná polovička těhotná. Miminko trpící několikaměsíční kolikou (tj. křečovité stavy, doprovázené častým pláčem) totiž může přitahovat i někoho jiného... Thajci si zápletku se strašidelným barákem ohmatali už v The Ghost of Mae Nak, který doplácel na statickou digitální vlasatici. Kdežto Colic se klasické horrorové premise trochu vymyká a má jednu přednost: duch v něm není v podstatě vidět. Jeho příchod poznáme jen podle zvlněného vzduchu. Úmrtí proto připomínají americký Final Destination. To též znamená málo lekaček a soustředění se na příjemně mrazivou atmosféru a budování napětí, což se Thajcům víceméně povedlo. Jen škoda té laciné scény s rukou v bazénu. 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Férovější a objektivnější by byly dvě hvězdičky, protože po technické stránce jde o slušnou filmařinu, která se vyvarovává brakových motivů a pokleslosti typické pro část hororové produkce. Nevadilo mi ani to, že distributor přebalem nosiče mystifikuje a navnaďuje na krvavou podívanou, která se nakonec téměř nekoná, a absence jedné hvězdičky jde na vrub mé averze vůči asijské produkci. Snímku ale vyčítám určitou utahanost, to, že jede ve vodách už mnohokrát viděného duchařského motivu, to, že až příliš vysvětluje, a především pointu, která vychází z budhistické kulturní tradice a mě míjí. Celkový dojem: 25 %. Využití dítěte v hororovém žánru mi sedlo mnohem víc např. v legendárním Přichází Satan! Jakkoliv uznávám, že pláč dítěte, který se ozýval po převážnou většinu stopáže filmu, může v nastávajících rodičích budit nefalšovanou hrůzu.:-) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý thajský horor s duchárskou tématikou. Má zaujímavý príbeh o manželsom páre, ktorým sa narodí chlapec, ktorý ale prakticky neustále plače. Podľa doktorov je to kvôli detskej kolike, ale rodičia si postupne uvedomia, že s tým majú niečo spoločné duchovia. Som spokojný aj s jeho spracovaním, nevšimol som si žiadne hluché miesto a príbeh príjemne graduje. Páči sa mi aj po hororovej stránke, samozrejme nedosahuje kvalít napríklad filmu Shutter, ale atmosféra je tu slušná a aj napínavých scén je dostatok. A aj pointa filmu je zaujímavá. Duchovia tu snád´ prvýkrát nevyzerajú ako bytosti, ale hlavne ako dym, takže aj škody, ktoré spôsobia vyzerajú skôr ako nehody. Prakticky celý film takto funguje a preto nechápem, prečo sa to ku koncu zmení, pretože scéna s dvermi alebo bazénom mi tu vôbec nesedia. Ale inak som so scénami s duchmi spokojný, tých zopár nehôd je zaujímavých a každá ich prítomnosť pôsobí nepríjemne. Herci sú tu dobrí a hrajú dôveryhodne. Tohto filmu som sa kvôli nie moc priaznivým reakciám mierne obával, ale nesklamal. Z poslednej doby ma zaujali takmer všetky thajské horory, takže sa teším na daľšie. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 73%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

(2,5 *) V některých momentech se mi to dost líbilo, ale výhrady rozhodně mám, a holt docela závažné. Předně mi připadalo, že ti duchové se nás bojí víc než my jich. Postavy filmu naštěstí byly natolik hloupé, že si užily dost zla i tak. (Posílat holku těsně před porodem do hořícího domu, aby tam hledala pošahanou sousedku... No já nevim...) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Hodně slaboduchá záležitost. Nesympatické postavy řeší problém vřískajícího fakana, který by zasloužil podusit polštářem, aby nakonec nevyřešili nic. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +těžko najít nějaké výrazné pozitivum, snad jen inspirace (podoba) v Nezvratém Osudu, dobré efekty, později atmosféra -celej film to děcko jen křičí, pláče, tedy nic pro vaše uši, občas je to fakt nesnesitelný, má to dlouhý rozjezd, dlouho se nic neděje, "nehod" mohlo být klidně víc a mohli přijít dřív/// Tohle je pro mě jedna z prvních zkušeností s Thajským hororem. A díky obálce jsem na tento film byl dost natěšen. Bohužel první snímek ve mě spíše vyvolal pochybnosti: že by Thajci uměli jen nudné duchařiny? To doufám že ne. Tenhle film se měl spíš jmenovat Křik, bylo by to pravdivější a výstižnější. A dost se stotožnuji s Jossie a jejím komentářem. Nejlepší na tomhle filmu je, že jako horor může docela dobře fungovat, jenže nebýt tam toho chlapce. Kdyby ho tam úplně vynechali tak by film šel o 20% nahoru. Jak sem zmínil podobá se to filmu Nezvratný osud a to je pro mě jedině pozitivní. V konečném součtu je to bohužel spíš otrava a to lepší příjde až v poslední půlhodině./// Celkem 52%/// ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Pravá bolest nastane ve chvíli, kdy člověku dojde, že těch skoro 50 říšských korun, které na tuhle neatmosférickou, nudnou a utahanou 'duchařinu' obětoval, mu nikdo nevrátí. To je horror. Film je ZLO. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Nechať diváka hodinu a pol týrať plačom nejakého thajského dorastenca. Patchanon Thammajira objavil recept na to najväčšie filmové peklo... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nečekejte nějaké krvavé hody, jak slibují na obalu DVD, ale spíše u některých scén mi přišlo, že se snaží napodobit Final Destination, a to dost okatě. Herecké výkony byly průměrné stejně jako celý film, ale musím zase říct, že se celkem snažili. Co se týká scénáře můžu říct, že to vypadá dost zajímavě a kdyby se toho ujali bratři Pangové, tak z toho mohla být pořádná řezničina. Jediná hudba zase nezklamala a dokázala vytvořit skvělou atmosféru, přesně takovou jakou u asijských filmů vyhledávám. Nelituji toho, že mám tenhle film ve sbírce, ale čekal jsem od něj mnohem víc bohužel však jeho potenciál nebyl úplně využitý. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé, často hodně nudné, bez napětí a nějaké silnější atmosféry. Pravda, dějově trochu netradiční asijská duchařina, přesto průhledná, předvídavá a ve svém výsledku nezajímavá a dost podprůměrná. Má to ale vynikající hudbu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ukecaná matka, nevšímavý manžel, divná sousedka - co očekávat ? MIDO film nám přináší snímek, který byl moc uřvaný, proječený a z nepřirozeným dialogem skoro všech zůčasněných. CITÁT - Přestaň, proč tolik pláčeš, přestaň............jo kojenecká kolika, to je síla. Ustavičný pláč toho dítěte dokázalo pěkně lézt na palici. Začal jsem používat rychloposuv. CITÁT - Neplakej, neplakej, nemáš hlad ?........... Nějak mi uniklo kde se tam vzala Jean, ale přisuzuji to tomu rychloposuvu. Když konečně matka začala chápat, proč to dítě brečí, tak si myslím, že už to bylo pozdě. Ten film byl hodně " ubrečenej " a já byl na to alergickej, nuda, hrůza, žádný filmový zážitek. Byl to cvokhaus. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No, a oplatí sa mať dieťa? Ak sa na vás nevyseri€ samotný, štátny sociálny systém ( teda pokiaľ nieste z jednej nemenovanej etnickej skupiny, vtedy vás zasypú zlatom ), tak sa s vašim malým pohrá nadprirodzená sila. To, čo takmer počas celého filmu tvorcovia zanedbali, exploduje v záverečných minútach a vylepšuje skóre. Nejde o tradičnú ducharinu, ale zase na druhú stranu ani nič inovatívne. A s tým potomkom by som si to stále predsa len rozmyslel. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrvavejsich hororu poslednich let? Tuhle promo hlasku si jako odkud vycucal kdo? Sotva par skrabancu. Jinak ale docela dobry asijsky horurek o extremne ubrecenem miminu. Hlavne uz to rodice konecne pochopte, kdyz mimina breci, tak to neni bezduvodne, ale protoze je strasi duchove! 5/10 ()

Reklama

Reklama