Reklama

Reklama

VOD (1)

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (293)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už jen to originální, neokoukané a nevyužité téma filmu mě příjemně překvapilo. Po řemeslné stránce opravdu výborné, akorát dějově to mohlo být více propracované. Co se týče hlavního hrdiny (resp. jeho představitele), tak já jsem spokojený; opravdu vypadal jako Ž(ž)id a navíc na mě působil jako sympaťák. Navíc se mi líbil i morální úkol pro diváka (padělat, či nepadělat; sabotovat, nebo nesabotovat) a také konec (pointa se může zdát trochu skrytá, ale přitom je jasná a lidská ;-)). Hodnotím lepšími 4*; k plnému počtu toho moc nechybělo. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ďáblova dílna je netradičně odvyprávěný příběh z koncetračních táborů, který nepoukazuje (jako mnoho jiných obdobných filmů) na hromadné vraždění Židů v plynových komorách, a právě díky tomu je tento film něčím výjimečný. Nabízí se nám pohled na padělatelskou dílnu situovanou v samotném centru ďábelských osidel nacistického Německa a my máme možnost sledovat rozvíjející se psychologii různorodých postav. Co je vlastně špatné a co je dobré? A proč vlastně neudělat něco špatného pro své vlastní dobro? Zkrátka film, který mě díky své syrovosti, skvělým hercům a hudbě donutil zamyslet se (už po několikáté) nad naprostou nesmyslností 2. světové války. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Oscarový film rakúskeho režiséra by ste nemali prehliadnuť.Pre priaznivcov vojnového žánru povinnosť,aj keď to nie je priamo vojnový film,skôr komorná dráma odohrávajúca sa v rozhraní rokov 1936 až 1945.Vyrobiť milióny falošných bankoviek,prevažne libry a doláre,a rozvrátiť tak ekonomiku nepriateľa,to bola úloha hŕstky vybraných židov,ktorý bývali v blokoch 18. a 19. v koncentráku Sachsenhausen.Pokus o sabotáž nenadchol každého zúčastneného,napriek tomu sa im viac menej úspešne darilo naťahovať čas.Jedným z nich bol Adolf Burger,rodák zo slovenska,ktorý bol zatknutý slovenským gestapom a hlinkovou gardou v Bratislave a deportovaný do Osvienčimu a potom do Sachsenhausenu.Na DVDje mu venovaný zhruba 45min. zaujímavý dokument(dabovaný!),v ktorom sa dozviete,že to bol práve on kto pomohol odhaliť jedno z najväčších tajomstiev 3.ríše.Na základe toho čo prežil napísal knihu,podľa ktorej sa natočil tento film(s miernymi úpravami).Ostatné bonusy nepochopiteľne bez tituliek.Kvalitné herecké výkony a príbeh,ktorý má aj dnes čo povedať.80% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Námět tohoto filmu nebyl pro mě nic nového. Věděla jsem, že se to stalo na základě skutečné události, věděla jsem to od tatínka ke konci války. Bůhví, odkud měl on tak přesné zprávy, ale byla to senzace a vědělo se to. K filmu bych chtěla říci, že musel být naprosto přesně zfilmován, protože se filmování zúčastnil Adolf Burger, přímý účastník v této padělatelské dílně koncentráku Sachsenhausen. Ale více jak celý film vám na DVD napoví "bonus", kde hovoří Adolf Burger s režisérem osobně, ukazuje padělky (i anglické známky), vše mělo nabourat anglickou ekonomiku, jenže byl konec války a už se toho stihlo velmi málo, neřku-li NIC. Důstojníci v táborech už mysleli na to, jak si zachránit vlastní kůži, likvidovali kompromitující materiály a tiskařské stroje, no a nechali vězně už napospas svému osudu. Ti židé, kteří se vrátili, vyprávěli věci, které byste možná marně v některých knihách hledali. Proto dávám filmu 5*, protože nafilmovat všechny hrůzy do jednoho filmu by nedokázal ani sám Mengele. P.S. Jak může někdo napsat, že se u tohoto filmu nudil, no to už jde mimo moje chápání ! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem četl knihu stejného jména. Byla o vězních koncentračního tábora - specialistech. Nedřeli jako ostatní, relativně dobře se s nimi zacházelo a dostávali vyšší a lepší příděly jídel. Byli sesbíráni z celé okupované Evropy. Bývalí bankovní úředníci, rytci, padělatelé, specialisté na cenné papíry, poštovní známky a bankovky... Němci jim samozřejmě těch pár výsad neumožnili jen tak. Vězni museli padělat bankovky a známky všech nepřátelských států, které bojovali s Třetí říší. Filozofie byla jednoduchá. Natisknout stohy bankovek a uvést je do oběhu. To by devalvovalo danou měnu - Dolar, Libru... Jak to udělat? Stačilo nad Londýnem místo bomb shodit balíky bankovek a známek... Bankovky byly dokonalé, tak dokonalé že někteří stateční rytci pod neustálým nebezpečím trestu smrti dělali různé značky do rytých desek aby se padělky daly po válce identifikovat. Němci výsledky práce kontrolovali svými specialisty a tak nejeden pokus skončil zastřelením statečného vězně.... Některé známky a bankovky neměly přímo sloužit k placení, ale k propagandistickým účelům... Slavná je např. známka s britskou královnou a židovskou hvězdou... Většina těchto rarit má dnes velkou sběratelskou hodnotu.------ Stejnojmenný film je o takové dílně. Ačkoliv téma je silné a vpravdě originální, zpracování mi přišlo mírně ploché. I tak je to ale na 4 hvězdy. * * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní postava tohoto filmu má stejné jméno (Salmon Sorwitsch) jako první žid, přijíždějící vlakem na samém začátku Schindlerova seznamu, který nahlásí své jméno jednomu z nacistických oficírů. (DruidKarel)
  • Adolf Burger, podle jehož knihy byl film natočen, byl československý typograf a vězeň č. 64401. (blackrain)
  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno