Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem od Tornatoreho nečekal! Nostalgickou retroatmosféru nahradila syrová a temná současnost v dramatu, které je tak trochu thrillerem. Perfektně vystavěný příběh s řadou ze začátku spíš matoucích flashbacků, kdy jako noční můry vyskakují obrázky, které během zlomku sekundy zase zmizí. K tomu naprosto neznámá Xenia Rappoport, jejíž výkon je mimořádně sugestivní. Michela Placida jsem vůbec nepoznal, až závěrečné titulky mi ho práskly. Ennio Morricone je už jen jahůdkou na dortu. Ten je sice tentokrát upečen z nevábných surovin nasbíraných zřejmě na nějaké skládce, ale stejně je to sakra chutný kousek (90%). ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek, vyprávějící dramatický příběh plný sexuálního násilí, otroctví, chamtivosti a odplaty. Ukrajinská dívka Irena se zoufale snaží uniknout před svou minulostí prostitutky a hledá práci v Itálii. Usadí se v jednom starém bytě a hned naproti získá dobře placenou práci uklízečky. Lidé kolem ji začnou brzy přijímat mezi sebe a Irena se sblíží i s chůvou bohaté rodiny, která má malou holčičkou jménem Tea. Co se zprvu může zdát jako náhoda, se později ukáže jako něco zcela jiného. Vysvětlení film poskytuje ve svém průběhu a prostřednictvím flashbacků postupně odhaluje Ireninu minulost. Nejen Irena vyniká kvalitním hereckými výkony, ale i její sadistický a ponurý pasák Muffa s vyholenou hlavou exceluje. Morricone odvedl na hudebním doprovodu výbornou práci a ve svých tónech střídá prvky dramatu, napětí, smutku a něžnosti. The Unknown Woman je ve výsledku nadstandardní psychologické drama s místy dusnou atmosférou zaměřené na Irenino hledání pravdy. (7/10) ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama. Zápletka není složitá, ale práce na postavách a dialozích je detailní a mistrovská. Osobně jsem obzvlášť ocenil, že ačkoli je námět politicky lukrativní, autor pro nic neagituje. --- Mám trošku otazníky ohledně kompozice scénáře. Značná část filmu uplyne, než postupně plně pochopíme motivy hlavní postavy. Dovolím si ve vší skromnosti nabídnout návrh, že kdyby se toho na začátku řeklo malinko víc, možná by se divák na straně hlavní hrdinky více angažoval a prožitek by byl ještě intenzivnější. --- Většinu filmových diváků hudba jako taková příliš nezajímá. A tak se u filmu často úspěšně uplatňují druhořadí skladatelé. Ennio Morricone je právě takovým veleúspěšným matadorem málo inspirované, rutinní filmové hudby. Domnívám se, že režisér Tornatore, který je bez debat mnohem kvalitnějším umělcem, užívá Morriconeho konvenční hudbu s dobře vypočítaným úmyslem své náročné dílo přece jen trochu přiblížit běžnému divákovi. --- Když k tomu přičtu několik drobků přece jen sladkobolné sentimentality v příběhu, jaksi se zdráhám film označit za vrcholné dílo. Velmi hodnotným uměním však rozhodně je. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tradičně dobrá režie a kamera (Fabio Zamarion, viz též Nejvyšší nabídka), slabší scénář a hudba, nejslabší příběh. Signore Tornatore sice zůstává v rodné Itálii, ale své běsi si importuje z Ukrajiny (v Itálii přece něco takového není možné, je to civilizovaná země). La Sconosciuta (v překladu "Cizinka", též neznámá, anonymní osoba), která se neznámo kde naučila perfektně italsky, zná italskou kuchyni a italské zvyky, má za sebou temnou minulost na Ukrajině a tuto temnotu si vzala s sebou i na svou italskou misii. POZOR SPOILER: Zvláště pak, když se objeví zloduch, kterého na Ukrajině už jednou rozčtvrtila nůžkami, a nyní ho musí v Itálii dobít lopatou a potom ho tou lopatou ještě pohřbít. KONEC SPOILERU. Film nám bohudík podává i jiné, a pro mě zajímavější informace: jak se žije v italských činžovních domech, v rodině, ve školkách, na polici... Poznámka: Abych se skutečně ujistil, že Tornatore je výjimečný režisér, musel by mi natočit "Cittá invisibli (Neviditelná /nespatřená/ města)" Itala Calvina. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Depresívny thriller s puzzleovitým, nelineárnym príbehom, ktorý sa vám zahryzne do pamäti na dlhú dobu. Možno nie vďaka dokonalosti a súhre všetkých komponentov, určite však nezabudnete na skvostné herecké výkony, mrazivo záhadnú atmosféru gradujúcu každou minútou a dokonalú hudobnú zložku, ktorá túto atmosféru ešte viac prehlbuje. Takže ak chcete vedieť ako to funguje s prostitúciou a nelegálnym obchodom na východ od našich hraníc, tento film bude plnohodnotnejších svedectvom než akýkoľvek dokument. 85%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Kseniya Rappoport při obsazení do hlavní role neuměla Italsky. Naučit se řeč musela krátce před začátkem natáčení. (Rugero)
  • Tornatore sepsal námět k tomuto snímku již v roce 1987. Trvalo tedy bezmála dvacet let než byl projekt zrealizován. (DaViD´82)
  • V decembri 2005 prebiehalo natáčanie v uličkách prístavného mesta Terst, následne sa v januári týždeň točilo v Ríme a filmovanie sa zakončilo v stredotalianskom regióne Umbria. (ludovit14)

Reklama

Reklama