Reklama

Reklama

Antikrist

  • Slovensko Antikrist (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Psychologický
Dánsko / Německo / Francie / Švédsko / Itálie / Polsko, 2009, 109 min

Muž (Willem Dafoe) a Žena (Charlotte Gainsbourg) se vášnivě milují. Tragédie, která se dala snadno odvrátit, navždy změní jejich životy. Ona zcela zkolabuje, on se snaží zachránit jejich manželství. Navrhuje společnou terapii v odlehlém srubu uprostřed lesů, které jako by vystoupily z té nejhorší noční můry. V tu se mění i pobyt manželů. Jeden z nejkontroverzněji přijatých filmů 62. MFF v Cannes nenechá žádného diváka chladným. První snímek z Trierovy „trilogie deprese“ vynesl Charlotte Gainsbourg v Cannes cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Experimentální psychologický horor inspiroval vlastní boj Larse von Triera s depresí a úzkostí. (Aerofilms)

(více)

Recenze (1 240)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ach... horor ... skúsil som to dopozerať ... s prestávkami .. nepomohlo ... ani herci (aj keď boli dobrí až presvedčiví) ... ale už sa asi k tomu filmu nevrátim, Promiň Dafoe stálo to za prd, ()

V_erus_h odpad!

všechny recenze uživatele

Asi mi něco uniklo.. Připadalo mi to jako zhovadilost nejvyššího kalibru.. Natočit defakto hodně špatný porno a snažit se to kompenzovat rádoby uměleckými obrazy, to je fakt hodně laciný.. Drahý Willieme, do čeho ses to nechal namočit?.. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Trierův další psychologický majstrštyk. Obrovsky podmanivá záležitost, která mě dostala zajímavých vizuálem, výbornou ústřední dvojkou, ale hlavně jejich dech vyrážející, úchylná, naturalistická a skandální ukázková studie jejich zvráceného lidství. Antikrist a vůbec, žádné Trierovo dílo není pro konzervativního diváka, nebo pro toho komu se nechtějí takováto surrealistická díla chápat. A to já nejsem, mě se chápat chtějí, 4 hvězdy. PS: S vyšším hodnocením raději počkám na druhou projekci. ()

Iwus.ka 

všechny recenze uživatele

Tak mám po shlédnutí tohoto snímku takový pocit, že on ten Lars bude asi vážně mešuge. Námět dobrý a ani pomalé tempo mi nevadilo, ale stejně to šlo nějak mimo mně. A co se týče herců, Willem měl uspokojivého dublera na penis a Šarlotin bobr, zdá se, ještě nevymřel. ()

stOKYi odpad!

všechny recenze uživatele

na môj vkus zbytočne prehnane nevkusné, nemravné jednoducho ohavné a čo je hlavné.. nudnééé.. natočené to bolo dobre, zvuky a hudba bola tiež fajn.. ale ináč jedna veľká hrôza.. mám pocit že tento film chcel skôr pobúriť a vyvolať si svoj úspech škandalóznymi scénami, lebo takéto posolstvo filmu sa dá natočiť aj oveľa menej provokujúco. Moja frajerka to vystihla veľmi výstižne keď mi povedala " Marcel? chce sa mi z toho zvracať" ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Film těžký jak betonová deska, který dokáže uhranout, ale zároveň uvrhnout psychicky labilnější jedince do těžkých depresích. Ruku v ruce s obsahem jde i vizuální stránka, která přírodu ukazuje přesně tak, jak ji vidí sami hrdinové, jako krásnou, ale zároveň neobyčejně silnou, až děsivou energii, která vládne člověkem od nepaměti. Trierův psychoterorismus dostoupil maximálního bodu, ale nelze se od něj odtrhnout. ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu tomu dát podprůměr, protože na to tam bylo moc nápadů, moc atmosféry a moc-moc-moc dobří herci. Ale i tak se mi průměrná známka dává tomuhle rozporuplnému filmu těžko; přijde mi, že tím ten film přeceňuji, což je ovšem u kontroverzního umění normální (a odpovědi se možná začnou dostávat později); u rozporuplného umění mám nejčastěji chuť objekt nenávidět, ačkoli mi něco říká, že to někde hluboko vlastně miluju. Jo, je teda pravda, že umělci by podle mě neměli dávat věci, který vytvoří v depresi hned bez přečtení ven - dát tomu trochu víc času a věnovat se tomu potom zase v jiném rozpoložení, tak má umělec šanci se podívat na věc dvojíma očima, a to by byla věc, která by podle mě tomuhle filmu prospěla. Jasně, že by byl možná o procento "stravitelnější", ale minimálně o dvacet procent méně kyselý. Vlastně nedokážu říct, co mi vadilo nejvíc, protože první hodina se mi líbila moc. Potom mi chyběl možná právě ten druhý pohled - začala jsem se trochu nudit, protože ať se ti herci snažili (a že se sakra snažili) jakkoli, já jsem tomu příběhu přestávala věřit a ty rychlé skoky byly skokem mimo mě. A epilog mi bohužel mojí ztrátu důvěry potvrdil; nemyslím totiž, že je dobře, aby se divák po hodině a čtyřiceti minutách hrůzy a křiku domníval, že se onen film ve svém závěru sám paroduje. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle snímek je opravdu divný, jinak to snad ani napsat nejde :).. První polovina je typický příběh zoufalých lidí, ktarým (ať už svou vlastní vinou nebo blbou náhodou) se celý život převrátil naruby. Ale druhá půlka už tak "typická" není. Oproti tomu, co nám podivný režisér Lars von Trier ukazuje v druhé polovině, vám předchozí velice naturalistické záběry příjdou obyčejné asi jako reklama na prací prášek. Odvaha, se kterou se vrhá nejen řežisér, ale hlavně dvě (jediné) postavy do zvrhlých záběrů, je opravdu obdivuhodná. Tenhle film jistě není pro každého a ne každý se a něj vydrží dívat až dokonce, ale určitě stojí aspon za tu snahu. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Podle mě zajímavé záběry se dají sehnat na nějakém videoserveru. Zbytek mi přišel jako slabá nápodoba Saw. SPOILERY Několik zajímavých záběrů - současně pár souložící ve zpomaleném záběru a dítě padající z okna. Troška syrového násilí - žena připoutá muže k podlaze tuším skobou. Někoho to může uspokojit, ale pro mě to byl film na proklikání plné opakujících se "hmm ... to je něco jako Saw, aha ... hmm" až do závěrečného "A to je všechno?". ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Ohledně formy a výkonů bych mohla z fleku dát pět hvězdiček. Prolog a Epilog jsou to nejkrásnější, a též vizuálně a hudebně nejsilnější z celého filmu. Prolog bych dokonce ohodnotila jako nejhezčí úvodní filmovou sekvenci, jakou jsem měla tu čest zatím vidět (šestihvězdičková!). Charlotte Gainsbourg zvládá už od Betonové zahrady role více méně vyšinutých aktérek levou zadní. Jak jsem zmínila už jinde, ráda bych ji aspoň jednou viděla i v jiné herecké poloze (než pod Willemem Dafoem:-)) Ale vážně. Willem Dafoe odvedl dobrý kus herecké práce, prostě jeho herectví nikdy neodolám, ať hraje cokoliv, vždy je věrohodný. Ohledně obsahu už tak pětihvězdičková nedokážu být. Ne proto, že by ho Trier neměl dobře propracovaný, určitě čerpá z mnoha vlastních neprobádaných hlubin své osobnosti, ale prostě proto, že si zlo nepotřebuju personifikovat, natož absolutizovat, stejně jako si nepotřebuju personifikovat a absolutizovat dobro. Pracuje se tu s archetypy, ale jaksi je to trochu ve stylu jak kočička a pejsek pekli dort... Les jako motiv (chtonického) chaosu a z něj vyvěrajícího strachu je jedním z archetypů, s nímž se lze jen ztotožnit... Sekvence z lesa jsou tudíž velmi působivé a k vyvolání strachu a napětí postačující. O satanovi je dobré vědět, že to v hebrejštině znamená "protivník", který převrací věci naruby. Je však třeba toto převracení hrotit až do krajností? Umocněno pak správnou dávkou krve, středověkým upalováním čarodějnic a odstřiženým poštěváčkem to film spíše degraduje do kategorie tuctových hororů, což je škoda, protože má našlápnuto fakt dobře, aby divákovi poodhalil roušku určitého mytologického tajemství. Vizuální doslovnost je tu spíše na škodu. A také bych chtěla lépe pochopit, proč je všechno zlo všehomíra vloženo právě do hlavní aktérky... Strašit Antikristem patřilo vždy k eschatologickým tendencím dobových zlomů... A kde je v tomto filmu onen zlom, proč se tu operuje s Antikristem? Film je na můj vkus až příliš odlidštěný, a tudíž málo věrohodný. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento zvláštní snímek není tím, co bych očekával. Herecké výkony byly skvělé, téma ušlo, ale ta nuda a velice často se nic nedělo, až po hodině filmu se začlo teprve něco dít. Film mohl být mnohem lepší, kdyby se v něm něco dělo. Atmosféra byla fajn, ale nikde nic, jen bláznivá ženská a její muž, který se snažil jí pomoci, ale marně, jak se dalo očekávat. Více jak 3* tento film ode mě dostat nemůže. Opravdu to na mě nezapůsobilo. 50% ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Zvláštně natočenej, ale dobrej film se super hereckýma výkonama Willema Dafoea i Charlotte Gainsbourgové. Zahráli to opravdu dobře, ale celkově jsem od filmu čekal něco trochu jinýho ikdyž jsem se opravdu nenudil a né že bych byl nějaká citlivka, ale některý scénky byly opravdu dost brutální. 75% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonalé! Naprosto dokonalé! Tenhle film považuju za dokonalý. Jestli někdo dokázal natočit psychickou a fyzickou bolest, tak je to teď a tady. ()

Mona07 

všechny recenze uživatele

Zvuky padajících kaštanů, nitro drásající tělo a duši, jež se rozpadá po malých kouscích na padrť. Bez cesty úniku. Čeká se na tři žebráky. Hrůzostrašné, lesem se linoucí "where are you!?!!", při kterém mi tuhla krev v žilách. Těžkopádné, nelehce stravitelné, do hlubin se ponořující. Už přichází. Už jsou tady. Ti tři. 10/10 ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Pro mě klasický příklad toho co se stane, když se pojem "umělecký film" dostane kam nemá. Příliš explicitní přeumělkované ztvárnění vykrádající asijskou estetiku začne velmi brzy nudit ( i když první třetina, tedy bez reklamového prologu byla vynikající - o to víc mě mrzí jak Trier mrhá svým talentem na hovadiny) , tak se člověk začne více soustředit na děj. Ten je ale velmi přehnaný a povrchní a i přes deset odborníků na mysticismus uvedených v titulkách nepřekročí fantasii průměrného dítěte. Existencialita není podáná filmařsky, ale spíš povrchně - prostě záběr na krvácející penis znechutí každého - nezávisle na schopnostech režiséra. Navíc jestli mělo jít o subjektivní dílo které jede bez ohledu na diváka, tak mi v tom chybí ta anarchie a radost z volné filmařiny, které je vidět třeba u Godarda, či Resnaiho. Dle mého má vynikající film držet divákovi oči otevřené, ne ho nutit je odporem zavírat. Jestli chcete strašidelný, existenciální film využívající tzv. primární strach tak si raději pusťte VETŘELCE, to je pro tohohle "Uměleckého" režiséra nedosažitelná meta. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Lars se odchýlil od americké trilogie (snad ne navždy, byla by škoda, kbyby Washington nebyl dokončen) a natočil temněji laděný film Antikrist. Typicky drsné a temné a se silnými scénami. Velmi těžký film, s takovým námětem to ani jinak nešlo. Trier se oprostil od minimalistické výpravy (Dogville, Manderlay) a Antikrist je vizuálně nesmírně působivý. Herecké výkony obou představitelů jsou fascinující. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

První Trier u mě dopadl poměrně rozporuplně. Na jedné straně dráždivé, šokující a vizuálně, neuvěřitelně poutavé dílo, na straně druhé nudný fetiš a vypočítavá přehlídka samoúčelných brutalit. Antikrista už znovu vidět nemusím, rozhodně u mě ovšem vyvolal zneklidňující zvědavost ohledně další Trierovi tvorby. ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku, krom uvodni sceny, me to docela nudilo, uspavalo. Samozrejme jsem cekal ze to na konci Lars něčím rozbalí... Dočkal jsem se :) Pekelna jízda v podobě posedlé manzelky nezklamala. Davam 4* ()

Související novinky

Von Trier natočí katastrofický film

Von Trier natočí katastrofický film

21.10.2009

Ale znáte ho – stejně jako Antichrist není tuctový horor, ani od projektu Planet Melancholia neočekávejte nic ve stylu Rolanda Emmericha. Ano, zápletka je sci-fi (k Zemi se přiblíží obrovská cizí… (více)

Conan, Kolo času a Antikrist

Conan, Kolo času a Antikrist

21.08.2008

A máte tady několik zpráviček z hájemství fantasy a hororu. Nejdříve něco o dlouho plánovaném restartu Conana. Zdá se, že barbarský válečník, který na začátku 80. let proslavil Arnieho, se po mnoha… (více)

Von Trier vyvolává Ďábla

Von Trier vyvolává Ďábla

19.04.2008

Lars von Trier a horor? Kdo viděl jeho seriál Království, ten ví, že na tom vztahu není nic nového ani neobvyklého. Tentokrát do toho ale dánský svéráz praští v celovečerní formě. Už letos v létě se… (více)

Reklama

Reklama