Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Le sel sypaná do ran koloniální minulosti, co nyní štípou pocitem viny a studu. Válečné drama klasického střihu, které ukazuje, jak je často zbytečné všechno to umírání za neudržitelné ideje a že k odklonu od idealismu směrem k morální lhostejnosti může dojít poměrně snadno. Možná to sice zachrání pár fyzických schránek spolubojovníků, ale ty psychické nezvratně zdevastuje.. Na Siriho filmu ulpěla jakási zvláštní patina, která jej dělá starším, než je. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá, leč určitě ne příjemná válečná podívaná, která tedy na Francouze musí zapůsobit ještě silněji než na našince, ovšem to v žádném případě neznamená, že by byla málo sugestivní. Tak nějak se asi v zahraničí dívají na na náš Tobruk. Ano, Mezi nepřáteli je vcelku tradiční příběh, ovšem to už k žánru patří a jde spíše o jeho podání, které je jedničkové, a o herce, z nichž především Albert Dupontel je ukázkový drsoň a přitom vlastně sympaťák, jak má být. Rozpočet je znát, řada scén působí opravdu silně (napalm), Desplatova hudba bez výtky. Speciální jednotka se mi asi líbila více, ale ne o moc. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Francouzi nemají jen filmy plné sympatických rolí, vtipných dialogů a originálních příběhů. Já jsem ani sám netušil, že Francouzi jsou tvůrci tohoto válečného filmu, který mě při sledování skutečně hnul žlučí a že jsem asi nebyl jediný. Ten film, nutno dodat že podle pravdy, totiž ukazuje druhou brigádu Francouzské osobnosti. Krutou, nesympatickou vážnou a naprosto obyčejnou postavu, kterou ovlivňuje válka a hlavně pohled na zbídačený národ, ze kterého si Francouzi udělali to, co si Hitler udělal se Židem, psance (i když ne tak docela, ale na druhou stranu, proč se s tím srát). Bylo to drsné, ale dobře se na to koukalo. Tímto bych uživateli Enšpígl chtěl poděkovat za to, že mi ukázal i druhou stránku Francouze a jejich kinematografie, o které jsem neměl ani tušení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mladý důstojník plný válečného idealismu v konfrontaci s hrůznou skutečností. Téma zpracované x krát - snad jen tím, že se děj odehrává v Alžírsku, je tento snímek odlišný od jiných. Nicméně ačkoliv je to tématicky ohraná písnička, je to příjemně vizuálně zpracované a oba hlavní představitelé působí velmi dobrým dojmem. Nenít to bůhvíco, ale v rámci žánru to patří k tomu lepšímu. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)

Reklama

Reklama