Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (868)

paascha 

všechny recenze uživatele

U mě nakonec taky dobrý. Po vlažné seznamovačce se rozjede víceméně vtipná akce s občasnou hláškou, partička šmejdů z nádraží v čele s Hýbnerem je fakt stylová, snad jen ti fízlové byli moc umělí. Takový kreténi snad ani u VB nedělají. Je fakt, že celý film stojí na Bolkovi, ale bylo i hůř. Lence Vlasákové by opravdu víc slušel z mrdky knír, než kufřík s Amway krámama, Schmitzer je stabilně stejný a Vladyka s Formanem pobavili snad jednou. Takže shrnuto a podtrženo, trochu lepší průměr, tudíž 3. I za tu opravdu stylovou ruskou můziku:-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Problémy moderní doby převedené v přezábavnou taškařici, v níž postavy zažívají jeden trapný moment za druhým. Tu se musí vypořádat s multi-level marketingem, tu generačním "konfliktem" (říká, že Plastici jsou sračka. NE, fakt!?), ondy s problémy rybaření či, a to už se trochu dá sledovat, skořápkáři. Načrtnutá nic s jednou vlastností, s jedním koníčkem, s jedním způsobem obživy - všichni samozřejmě s dobrým srdcem. Tak jako mladému pankerovi z U mě dobrý, chybí zřejmě i Hřebejkovi ideový nepřítel (nacismus, komunismus), kterého měl v Umíme si pomáhat, Pelíškách či Pupendu. Na ty se dalo koukat, byť možná že ne právě proto. Silná * za chytře vymyšlený plán a solidního Polívku. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ale jo, u mě celkem taky. Padesát minut (!) se v tom filmu sice nic extra neděje, ovšem krásně se na něj dívá a musím uznat, že Hřebejkovi se především díky magické kameře Jana Malíře podařilo vytvořit úžasnou (Libeň je vlastně Kersko u vody), takřka menzelovsko-hrabalovskou atmosféru. Takřka proto, že co se týče děje, je ten příšerně dlouhý rozjezd skoro k ničemu a jakkoliv zábavné jednotlivé epizodky jsou, pohromadě se jim příliš držet nechce a bez většiny z nich by se příběh obešel. Když děj konečně dospěje k onomu slibovanému podvodu a zadostiučinění, jehož se při té příležitosti dostane postavě výborného Bolka Polívky, nabere U mě dobrý dokonce spád, a i když jsem se nesmál, až jsem se za břicho popadal, usmíval jsem se skoro pořád. Příjemné, ničím převratné a pohodové dílko s fajn hereckým obsazením. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Závěrečná půhodinka je na naše poměry vážně dobrá. Ale co mělo znamenat to před tím? Pokud šlo o snahu vyjádřit venkovskou nudu a nicnedění, povedlo se vskutku dokonale - málem jsem usnul. U mě to tedy dobrý není, jelikož dobrý školskou terminologií znamená za tři. A na trojku to chce trochu víc než pár dobrých fórků nastrkaných do poslední půlhodinky. Jedině, že by tvůrci počítali s tím, že divák první hodinu prospí a tudíž si z ní nebude nic pamatovat. To potom jo - u mě dobrý...:-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hřebejk-Jarchovský-Šabach pokračují ve svém vyprávění o minulých desetiletích, aby "zdokumentovali" podobný fenomén let 90. jakými byli Účastníci zájezdu. Nyní se jedná tedy o Skořápky. Je tu pár pěkných momentů s tradičním hereckým obsazením, kterému vévodí Polívka. Pěknou etudku měla Lenka Vlasáková na téma ekologická kosmetika a prodej ve stylu Oriflame. Svou hodnotu vzpomínka na tento rys porevoluční euforie patrně má, ale hrozím se toho, co přijde příště. Jaké další zbytečné maličkosti budou povýšeny... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Nádražní putyka nevalné úrovně, ve které vrcholí celý film, je na Smíchovském nádraží. (sator)
  • V momentě, kdy příjde Miroslav Vladyka z hospody domů, a Simona Babčáková sleduje televizi, tak v ní běží pořad Na stojáka společnosti HBO, který v roce 1993 neexistoval. (c.tucker)
  • Ve skořápkářském baru visí cedule zakazující prodej tabáku osobám mladším 18 let. V roce 1993 se ale smělo kouřit už od šestnácti. (Siriuss)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama