Reklama

Reklama

Když se Leonard vrací k rodičům po nezdařené sebevraždě, poznává dvě zcela rozdílné ženy - tajemnou krásku ze sousedství a milou dceru rodinných přátel. Volba mezi touhou a láskou však není snadná.
Romantické drama z brooklynské Brighton Beach vypráví příběh mladého Leonarda (Joaquin Phoenix), který se po neúspěšném pokusu o sebevraždu vrací k rodičům. Ti ho mají rádi, ale nerozumějí mu. Záhy poznává dvě ženy: první je tajemná krásná sousedka Michelle (Gwyneth Paltrow), která, jak Leonard brzy zjistí, svádí boj s démony své vlastní minulosti, tou druhou je milá a starostlivá Sandra (Vinessa Shaw), s níž se ho snaží dát dohromady rodiče. Leonard sice není zpočátku Sandře příliš nakloněn, ale postupně podléhá jejímu kouzlu. Jenže je tu i Michelle a ta mladíka, jenž ji zjevně přitahuje, požádá o pomoc. Dilema, před nímž rozpolcený Leonard stojí, není vůbec lehké - volba mezi touhou a láskou by ho mohla stát i život. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

claudel 

všechny recenze uživatele

"Nikdy neopouštějte toho, kdo vás miluje pro někoho, kdo se vám líbí, protože ten, kdo se vám líbí, vás opustí pro toho, koho miluje." Přesně tímhle citátem se asi inspirovali autoři tohoto snímku. Alespoň já jsem odcházel z kina s danou pointou, která ve mně zanechala smutný a tísnivý pocit. Určitě by byla věčná škoda pro světový film, kdyby Joaquin Phoenix opravdu praštil s hraním, on vévodí hereckému obsazení a odvádí opravdu vynikající výkon. Gwyneth a Vinessa představují příhodné protiklady, ale přece jen za Joaquinem mírně zaostávají. Vinessa se mi víc líbila jako Joshova zlá přítelkyně ve 40 dnech a 40 nocích. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pomalá, chladná, v něčem velmi klasicky pojatá romance, ve které se neřeší jen láska, ale taky pokusy o sebevraždu, bipolární porucha nebo potrat. Tragédie postav spočívá ve vědomí toho, jak jsou (jejich vlastními slovy) „rozesrané“, navzdory čemuž si navzájem chtějí být oporou. Těžko ale bude stabilní vztah dvou labilních jedinců. Gray využívá dlouhých táhlých záběrů, které nám dávají dost času a prostoru, abychom pronikli do světa problematických hrdinů. Není to snadné, neboť film kombinuje lineární vývoj příběhu s variováním určitých situací (s jednou přítelkyní, s druhou přítelkyní, s Leonardem v manické fázi, s Leonardem v depresivní fázi), takže se místy může zdát, že se vyprávění nikam neposouvá. Oceňuji, že má dnes někdo odvahu natáčet dospělá dramata, kterým musí jít divák víc naproti, ale zároveň chápu, proč už dnes oproti sedmdesátým letům v Americe podobných filmů nevzniká víc. Odvykli jsme neokázalosti a práci s náznaky a je pro nás náročnější se na takový styl naladit. 75% Zajímavé komentáře: Madsbender, Ligter, milancecil ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Klasický klubový polotovar, ktorý sa dostane do prehliadok festivalov ale fakt dobrým filmom sa nestane. Aj napriek tomu a totálne nezvládnutej finálnej polhodine spokojnosť. Prameniaca však nie z kvalít filmu ale z podobných odžitých situácií a spätného zadosťučinenia, že nie som jediný blbec na svete :) 7/10 a 4* hlavne za opäť dokonalého Phoenixa ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Vlastně jsem od tohoto snímku nic převratného neočekávala, nikde jsem o filmu neslyšela, avšak mohu říci, že mé setkání s Milenci dnes bylo vskutku příjemné. Možná jsem se rozhodla zvolit tento film kvůli hereckému obsazení, které nezklamalo. Můj oblíbený Joaquin Phoenix se své role, coby na duši poraněného muže, zhostil výborně a prokázal tak nám divákům, že je to neuvěřitelně uvěřitelný pan herec. Líbí se mi taková ta jeho opravdovost, jak mu v očích vidíte to těžké břímě, ten ohromný pocit nenaplněnosti, neštěstí a zhrzenosti. Gwyneth Paltrow rovněž nezklamala. Co se týče celkového dojmu z tohoto Grayova snímku, jsem tak trochu na rozpacích, což je vlastně také důvod, proč jsem se po dlouhé době rozhodla napsat komentář. Je to velmi poutavě vyprávěný příběh o lásce a její složitosti, jak už to mezi lidmi bývá. Právě ta komplikovanost všech nastíněných vztahů, to jak je tu zobrazena z nich vyplývající lidská sobeckost, mne zaujala. Ten propletenec, kdo koho miluje, mi byl velmi sympatický, tolik mi připomíná... Pravda je ta, že jsem se místy nudila a možná bych tu spíše ocenila kratší stopáž. Two Lovers není zrovna žádný velký trhák, je to lehce plynoucí film plný takové zvláštní atmosféry, který ve mně vyvolal právě ty rozporuplné pocity. Jeví se to na první dojem jako lehce nadprůměrný příběh, ale když se nad ním člověk hlouběji zamyslí, objeví ještě více jeho krásu zároveň doprovázenou smutkem. Ten závěr mne dostal svým nenásilným působením na člověka, neukápla mi ani slza a přesto nad Milenci musím pořád uvažovat. Dávám 3 a půl*. Nemohla jsem se totiž v průběhu projekce zbavit pocitu, že mi tam něco chybí...NĚCO. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je opravdu zajímavým hercem. Ze začátku mi tu byl celkem nesympatickej, ale pak jsem ho začal chápat a přál jsem si, aby se mu dařilo. Celý film provází příjemně civilní výkony všech zůčastněných, což v kombinaci s hnusnym počasím dělá film dosti "hmatatelně" uvěřitelným. Já se nenudil. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • James Gray uviedol, že Gwyneth Paltrow ho inšpirovala k napísaniu scenára, keď sa s ňou stretol na večierku a ona nariekala, že všetky jeho filmy sú príliš mužské. Preto napísal tento film a postavu Michelle, aby jej to vyvrátil. (Arsenal83)
  • Režisér James Gray prezradil, že Gwyneth Paltrow ho požiadala, aby najprv skontroloval jej prsia predtým, než sa pustí do nahých scén vo filme. Gray povedal, že Paltrow ho požiadala, aby prišiel do jej prívesu, aby mu po dvoch deťoch odhalila svoje prsia, či môžu ísť na kameru: "Gwyneth mi povedala: 'Nevadí mi nahota, dám ti všetko, čo potrebuješ. Ale mám dve deti a myslím si, že moje prsia už nevyzerajú veľmi dobre. Príď prosím do môjho prívesu a ukážem ti ich, a ak si myslíš, že vyzerajú dobre, urobím to.'" Gray na to neváhal: "Tak som tam napochodoval a povedal som jej, že vyzerajú skvele." (Arsenal83)

Reklama

Reklama