Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem cokoliv ... ale tohle ne ... po projekci jsem ještě dlouho seděla a přemýšlela nad tím co jsem to vlastně slyšela... Ano, hlavně slyšela, protože celý děj filmu je situován do vystěhovaného domku s jedním gaučem a krbem, ve kterém plápolá oheň. Pak je tady parta přátel, která se přišla rozloučit se svým kolegou a kamarádem, který se stěhuje, co však netuší je, co jim bude o sobě vyprávět. Je to až neuvěřitelně matoucí, člověk by mu i věřil, kdyby nevěděl, že je to JEN film s herci, režisérem, klapkou, kameramanem až po paní v kantýně. Část vyprávění o křesťanství mě dostala nejvíc, kde to autoři v jistém momentu trošku přepískli ..... a konec ...? .... byl neočekávaný. Ten kdo tenhle příběh napsal by si zasloužil metál jak oblbnout lidské chápání světa :-) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Strhující filozofická pecka za 200 000 USD, tedy "home video", které pokud od začátku pozorně posloucháte a vstřebáváte informace chytne ani nevíte jak. Velmi originální námět a smršť intelektuálních dialogů na nejvyšší úrovni, které bravurně oscilují mezi dostatečnou odborností, obsáhlostí a sofistikovaností a zároveň jsou rychlé, "ze života" a uchopitelné pro běžného konvenčního diváka. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad a natočiť niečo podobné u nás, tak dvíham oba palce nahor. Výhrady by som však mal tak či tak a najväčšiu výčitku smerujem k tomu, čo by malo byť jeho hlavným kladom. Ak divák pristúpi na scenáristickú hru, môže sa baviť slušne ale koncept Pozemštana je vo svojej podstate príliš naivný a nevierohodný na to aby som sa ním nechal unášať. Príjemný a nie úplne očakávaný záver síce zanechá pozitívne pocity ale len to mi bohužiaľ nestačí. ()

petero 

všechny recenze uživatele

- Ty máš obraz od Van Gogha s venovaním? – Je to len dosť dobrá napodobenina originálu od priateľa. – Prečo zrazu po 10tich rokoch odchádzaš? – Robím to stále. – Kam pôjdeš? – Ešte neviem, niekde ďaleko... Takto začína príbeh učiteľa s ktorým sa v deň odchodu prídu rozlúčiť jeho kolegovia a kamaráti. Ľúbil sa vám K-Pax? Máte radi dialógové filmy? Nie, ani ja nie. Ale keď som na taký film dostal chuť voľba padla práve na The Man From Earth. Pútavé rozprávanie fantastického príbehu o človeku, ktorý tu je už 14 000 rokov, je mierne povedané filozofickou záležitosťou. Je to možné aby telo nepodliehalo starobe? Stačí pristúpiť na túto hru a o zábavu máte postarané. Ako by človek z prehistorickej doby dnes vyzeral? Čím by bol? Čo všetko by dokázal povedať o histórii Zeme? Ako to prežíval a ako vníma sám seba? Ako vidí vývoj ľudí, ich vzťahy, civilizácie ako takej? S akou významnou osobnosťou sa stretol? Stal sa on takouto z dejín známou osobnosťou...? V podstate na každú vec čo ma v priebehu pozerania napadla, a to som nevedel do čoho sa púšťam, sa tu téma rozobrala aj keď len okrajovo, no o to viac toho ostalo na premýšľanie. Škoda že je to posledný film tohto scenáristu Jerome Bixby (Fantastic Voyage, Star Trek, The Twilight Zone). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Předpremiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007. (chelseaman22)

Reklama

Reklama