Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Western Strom na věšení (1959) vznikl podle stejnojmenné novely Dorothy M. Johnsonové, americké autorky, která se ve své tvorbě věnovala téměř výhradně příběhům z Divokého západu; mj. poskytla námět k westernům Muž, který zastřelil Libertyho Valance a Muž zvaný Kůň. Hrdinou Stromu na věšení je samotářský lékař, který si v malé zlatokopecké osadě otevře praxi. Zachrání před lynčem mladého zlodějíčka, jenž mu začne pomáhat, a stará se o mladou přistěhovalkyni Elizabeth, která dočasně oslepla při přepadení dostavníku. A právě doktorův vztah k mladé ženě popudí některé prospektory proti němu… Hlavní roli ztělesnil Gary Cooper, populární hollywoodská hvězda, o níž John Barrymore prohlásil: „Ten chlap je největší herec na světě. Bez námahy dokáže to, co se my ostatní snažíme léta naučit: být dokonale přirozeným.“ Zajímaví jsou představitelé dalších rolí. Postavu Elizabeth Mahlerové ztělesnila čerstvá hollywoodská akvizice, německá herečka Maria Schellová (sestra Maximiliana Schella), v roli chlípného prospektora Frenchyho se představil významný charakterní herec Karl Malden a v úloze dalšího zlatokopa, fanatického Grubba, debutoval pozdější představitel generála Pattona George C. Scott. Režisér Delmer Daves na sklonku natáčení onemocněl, takže za něho musel anonymně zaskočit právě Karl Malden. Snímek se odehrává v Montaně, ale natáčel se v horské krajině poblíž města Yakima ve státě Washington. Titulní písnička byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Han22 

všechny recenze uživatele

Strom na věšení mate tělem. Na úvod veselá písnička o titulním stromu, překrásná malebná kamera ukazuje zlatokopeckou osadu, kam mezi spoustu pohodových lidí přijíždí doktor (víceméně poslední známá role Garyho Coopera). Lidi v čele s furiantským Frenchym (Malden) obětavě pomáhají pátrat po ztracené dívce po přepadení, kterou poté doktor léčí a samozřejmě se hledá zlato. Jediný kdo nezapadá je právě hlavní hrdina - odměřený ke všem blízkým, neváhá se porvat i vyhrožovat smrtí a skrývá tajemnou minulost. V podstatě jde o takové pohodové zlatokopecké drama. Proto bylo psycho, co se rozpoutalo na konci, když je nalezeno zlato dost šokující, je vidět že zlato a chlast udělají z lidi opravdu zvířata. Naštěstí to skončilo dobře a já můžu dát trošku překvapivé 4*. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - Gary Cooper (Dr. Joe Frail); Maria Schell (Elisabeth); Karl Malden (Frenchy); George C. Scott (Georg Grubb); Karl Swenson (Tom Flaunce); Virginia Gregg (Edna Flaunce); John Dierkes (Society Red); King Donovan (Wonder); Ben Piazza (Rune) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama ve formě westernu, které se odehrává v zapadlé vesnici kolem jednoho postaršího doktora. Do toho zlatokopové, přepadení dostavníku, zlodějíček, léčení ze starých dob a jedna slepá žena, po které touží desítky zdejších mužů. [120. hodnocení, 12. komentář, 70%] ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Na western vynikající nešablonovitý scénář a k tomu výborný Cooper, jehož ztrápený pohled člověku uvízne v paměti. Hraje minulostí sžíraného doktora, který si jen tak někoho k tělu nepustí. Co ho jenom tolik mučí? Městečkem se o něm rychle šíří zlé zvěsti, ale doktora potřebují. Možná se autoři mohli odvážit na konec udělat něco šokujícího, několik věcí by se přímo nabízelo, ale doba na podobné konce ještě nenastala. Znatelná technická dobovost je asi to jediné, proč filmu nemůžu dát plné hodnocení, jinak je to dramatické, romantické, skvěle napsané i zahrané. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že bude dobře, když to bude alespoň průměr. Dopadlo to podstatně lépe. Zlatokopecko-romantické drama se obešlo i bez banditů a jiných zloduchů a v podstatě v rámci jednoho městečka byl uvařen zajímavý příběh několika lidí. A zároveň to byl poslední dobrý film Garyho Coopera. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Výborný netradičný western. Zvlášť záverečná davová psychóza v baníckej osade... vyzerá až smiešne, ale taká býva realita. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jeden z ďalších westernov, ktoré sa nemôžu pýšiť príbehom. Dej je planý, bez prestreliek a dokonca bez poriadnej zápletky. Po hodine divák zažíva nudu, pretože obrazy zo života malej zlatokopeckej osady nemajú viac čo ponúknuť. Nebyť finálnej scény tak "strom na vešanie" ostane navždy len v názve. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Poněkud newesternový příběh s velmi westernovými reáliemi: hrdina - silná osobnost s tvrdou pěstí a rychlým tasením koltu, zlatokopové, mladý partner hrdiny, koně, hory, lesy ... Těch klišé je skoro moc, a zásadní střet (tentokrát mezi jedincem čnícím nad ostatními, a davem pocházejícím ze "spodiny") se připravuje dost dlouho, nejmíň půlhodinu si říkáte, kdy už to přijde. A on přijde a rychlý holywoodský konec j evlastně nepříjemně standardní.Ale postavičky a drobné střety v průběhu jsou celkem zábavné, dá se to vidět. ()

Reklama

Reklama