Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Štědrý den, Hirono Hiro potká dívku, jež honí zloděje, který jí ukradl kabelku. Dívka se jmenuje Miyamura Miyako. Později zjistí, že Miyako chodí na stejnou školu, jako on. Začnou se přátelit. To se ale nelíbí Hirovu příteli z dětství, Shindou Keiovi, který je do Miyako zamilovaný. Souběžně s tímto příběhem se v anime vypráví ještě příběh druhý, jehož hlavní postavou je Asou Renji. Ten jednou potká na opuštěné vlakové stanici, kam si chodí číst, dívku Shindou Chihiro. Záhy se dozví, že Chihiro trpí zvláštním druhem amnézie, kdy se jí paměť uchovává pouze po dobu 13 hodin. Také zjistí Čihiřin životní sen - napsat román, který ale kvůli jejímu stavu není schopná uskutečnit. Renji se jí rozhodne pomoci. (ovcak)

(více)

Recenze (19)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlasím s Mandelbrotem, ale na rozdíl od něj mám jednu zásadnější výhradu. Nemohl jsem se zbavit pocitu, že snaha o uvěřitelnost či skutečnost chování a prožívání postav IMHO často ustupuje snaze dojmout diváka. Jenže, může mě dojmout něco, co mi nepřipadá skutečné? Chvílemi jsem měl pocit, že autoři hrají s divákem následující nefér hru... Divák, kterému se ef nelíbí, by si měl začít připadat provinile a říkat si:"Nejsem zlý člověk, když mě to nedojímá, ba otravuje mě to?" Přesto mě v poslední třetině příběh Čihiro přeci jen oslovil. Lepší *** pro mě, věřím ale, že obecně bude ef hodnoceno výrazně lépe (takže asi doporučuji?). ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Tohle anime mi bylo doporučováno. Nespočetněkrát. Muži, ženy, dívky, chlapci - všichni tvrdili to samé: "Je to paráda, takhle už jsem dlouho nebrečel/a." Možná už to tvrdé, kámen zvané, obrostlo mé srdce. Nebo možná jsem prostě neskočila tvůrcům na lep (asi moje škoda). Ale nebrečela jsem. Nedojalo mě to. Naopak mě to dost dlouho nudilo. Celý devět dílů se vyskytlo jen málo okamžiků, které se mi opravdu zalíbily. Desátý a jedenáctý díl už byly takové lepší celkově, no a ten dvanáctý... chvíli fajn, chvíli jsem se musela smát. Na jedinou věc, na kterou jsem opravdu byla zvědavá, jsem dostala odpověď právě až v tom 12. díle, a to po titulkách a ještě mi přišla taková zavádějící... Vlastně jen tyhle dvě postavy jsem si z celého seriálu opravdu oblíbila. Pročítám si hodnocení, spousta diváků soucítí s Čihiro. Mně byla ukradená. A protože mi byl ukradený někdo jako Čihiro, tak je jasné, proč mě ef - a tale od memories. nemůže zasáhnout, nemůže se líbit víc jak za 3*. Druhá linie se mi líbila o něco více, je pravda, že mě obě zúčastněné trochu štvaly, ale Mijamura mi pak začala být více sympatická a fandila jsem jí, protože Kei mi přišla jako rozmazlené děcko, které sobecky jde za tím svým a nevadí mu, že ublíží (když jde o sport, nevadí to, ale v lidských vztazích...). Ale přiznávám - animace byla vážně povedená, přišlo mi, jako bych se dívala na jedno dlouhé AMV. Určitě mohu doporučit, protože vím, že existuje spousta lidí, kterým se to opravdu hodně líbilo. Mně se to také líbilo, ale ne hodně. Nemusím to vidět znovu. A kdybych měla paměť, která po třinácti hodinách zapomíná, tak bych ani nelitovala... Každopádně verdikt zní: doporučuji. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Bouřlivé city a tragédie postav. I po tak dlouhé době ve mně tento seriál pořád rezonuje. Nevím, zda se mi zrovna trefil do nálady, když jsem ho sledoval, přesto však musím vysoce ocenit anime bez typických anime archetypů a fanservisu. Rozhodně nedoporučuji sledovat s rychloposuvem, jinak se v klipovém podání příběhu můžete ztratit. ;-) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výborná série, neobvyklé vizuální zpracování, které je nádherně a vynalézavě udělané, perfektní písnička pro opening v eng i japonské verzi, dobrá hudba celkově. Sledujeme tu dva příběhy a zvláště linie Chihiro mě naprosto dostala. První díly se poklidně odehrávají, ale hezky se na to dívá a člověk se těší , co bude příště, pak přicházejí emočnější a vypjatější scény, zejména v posledních 3 dílech. Ale v žádném případě jsme se necítil, že mnou autoři manipulují, nebo mě citově vydírají a záměrně vše přizpůsobují touze domout diváka. Ano budete někdy potřebovat při sledování kapesník, protože je to nesmírně silná série, co se vyvolání pocitů týče, ale není nic trapného přiznat, že vás tohle dílo dojalo. Musím dodat, že je pokračující sérii Ef-Tale of melodies, která se zabývá jinými charaktery, která určitě bude stát za to, snad jim sem někdo přidá. A nezapomeňte splnění vašeho snu, začíná tím, že si přejete, aby byl naplněn. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Kanonovitý magický realismus je zpět. A pokud je něco vyprávěno tímto stylem a podobnou kvalitou, pak mě to nemůže zklamat. S čím tentokrát zásadně nemůžu souhlasit, je Subjektivův komentář. Postavy se na můj vkus chovaly velmi uvěřitelně. Jednu z nich cloumá nerozhodnost, druhá bojuje za opětování citů aniž by se snažila o maximální podbízení, třetí smířlivým způsobem žije ze dne na den hozena do stejných ale zároveň neznámých vod. Jejich činy a rozhodovací proces kvitoval mé shlížení a vůbec se nepříčily s mými myšlenkovými pochody. Oceňuji i způsob servírování dojemných scén, které neběží od ranných dílů a i když na ně dojde, tak není jich tolik, abych se cítil citově vydírán a následně nadával, že celé je to jen o tom vytřískat maximum vody ze slzných kanálků. Ty ony 2 výborné scény na vrcholu EF sinusoidy s telefonem a vytrhnutí stránek mi ale sevřely nervíky jak se patří (poté i citlově upustily, aby to se mnou necloumalo až do konce) a vyzdvihly seriál k úrovním největším. Celé tomu pomáhá i skvělá audiovizuální stránka, hlavně hra barev a světel, která příjemně navnazuje přítomnost nečeho nadpřirozenějšího. Závěrem bych chtěl jen podotknout, že si scénaristé mohly zvolit i jiné možnosti zakončení. Toto nepatří do kategorií silnějších, ale pouze uspokojivých. Docela by mě zajímálo, jak by to dopadlo, kdyby osud kráčel bouřlivějšími vodami, třeba by to na 5* i bylo? ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná romance z úchvatnou hudbou, sympatickými postavami a jakousi snahou o innovativnost (velmi odlehčená verze Bakemonogatari), která kupodivu slušně vychází a navíc není rušivá a dokáže člověka opravdu upoutat (viz. vynikající scéna v telefonní budce s postupně ubývajícími kredity na tel.kartě).ef je podobný seriál jako o rok mladší seriál True Tears, narozdíl od něj líp zvládá finále i práci s postavami.Osobně jsem spokojen, jen mě trochu zamrzel předvídatelný konec, ale to v rámci žánru asi tvůrcům nemůžu zazlívat.Čisté 4*. ()

pivo 

všechny recenze uživatele

Po prvom dieli by si človek mohol myslieť, že pôjde o príjemnú romantickú komédiu, ale už od ďalšieho dielu sa všetko zmení na naozajstnú drámu. A podľa mňa išlo o dosť náročnú drámu, kde o vypäté situácie nebola núdza. Tvorcovia nechali postavy fakt trpieť. Hoci mám pocit, že väčšine sa páčila línia s Chihiro, u mňa to bolo presne naopak. Obe línie sa však našťastie vôbec nebijú, takže anime pôsobí konzistentne. Musím pochváliť animáciu, ktorá je fakt vynikajúca a rovnako aj hudba. Občas som aj zabudol, že tie postavy nie sú skutočné, myslím, že by sa od nich mohli učiť hrať aj reálni herci. Za najkrajší diel považujem desiaty, v ktorom sú zároven dve najkrajšie scény z celého anime. 5* nedávam hlavne preto, že ma to zo začiatku až tak nechytilo a ani na konci som nebol až taký dojatý. Ale rozhodne neľutujem čas strávený s týmto anime. ()

KiritoSenpai 

všechny recenze uživatele

Určitě anime které si zahrává s vašimi city. Pokud bych měl ef přirovnat k nějakému podobnému (ikdyž úplně ne stejnému) anime tak bych řekl že je to něco na způsob elfen lied, s tím rozdílem že zde se neodehrávají brutální scény ale spíše romantické scény. Podle mě se málo anime zabývá oslovováním diváka tím, že mu brnká na nervy a hraje si s ním. Také se nedá zapomenou na grafiku, která je velmi pestrá a i barvy spolu ladí. Určitě kvalitní anime které u mě patří k těm nejlepším. 99/100% ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Máš nějaké vzpomínky, které nechceš zapomenout? Emocionálně a také vizuálně jedno z nejpůsobivějších anime tohoto roku. Příběh se soustředí na trojici potenciálních párů a vývoj jejich vztahů. Není nijak složitý, ale je velice citlivě vyprávěn a vyznění jednotlivých scén je podpořeno nápaditou obrazovou stránkou, kdy styl kresby, použité barvy nebo i třeba nápisy pomáhají vyjadřovat psychické rozpoložení postav. Z nich je asi nejzajímavější dívka Čihiro, které byl v seriálu svěřen nejsmutnější úděl, kdy se každý den učí poznávat svět, jen aby se jí znovu a znovu rozplinul před očima, ale přesto se nehodlá vzdát své šance na štěstí. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že by byl seriál lepší bez posledního dílu.... A co že vlastně znamená to "ef" v názvu? Odpověď dají první písmena názvů jednotlivých epizod - euphoric field. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

ef: A Tale of Memories je veľmi kvalitné anime, ktoré rozoberá vážne témy. Dva najlepšie charaktery sú dievčatá a to Chihiro a Miyako, tieto dve priniesli do ef: A Tale of Memories obrovskú kvalitu. Miyako sa bojí straty osoby, ktorú by milovala a Chihiro má svoj svet obmedzený len na trinásť hodín, lebo len to si je schopná zapamätať. Miyako to má z predošlých skúseností a Chihiro mala nehodu. Chlapci sú v tomto prípade bežné anime charaktery, ktoré veľmi nevybočujú z radu a sú tu na to aby pomáhali nežnejšiemu pohlaviu. Dostanem sa teraz k podstate prečo je toto anime krásne, prípadne prečo ho treba vidieť. V tomto anime sa čaká na zlom čo sa udeje v ženských charakteroch, kedy si nechajú či nenechajú pomôcť. To je podstata a tento zlom môže byť veľmi krehký a krásny v tom samotnom jeho pochopení. Tieto zlomy sa dajú vidieť v dvoch prípadoch – scéna s telefónnou búdkou a práca s denníkom a jeho používanie (prípadne pamätanie si niečoho ; ten kto videl vie o čom hovorím), zároveň sú tieto dva momenty tým najlepším z celého anime. ef: A Tale of Memories je jeden nádherný príbeh plný pravého života. Na ukážku jedna z nádherných právd, ktorá v anime zaznela SPOILER : „Vášeň je ako jazda z kopca, akonáhle tomu prepadneš nedá sa zastaviť. Naopak láska je ako chôdza do kopca, cestou hore musíš dávať pozor a prekonávať prekážky. Tí prekonávajúci prekážky tvoria pár, zatiaľ čo tí nezadržateľní sú milenci.“ A po tomto nasleduje scéna kde sú chlapec a dievča spolu na šikmej ceste/kopci (ja si myslím, že maximálny vrchol toto si treba všimnúť). Pokračovanie http://www.csfd.cz/film/254708-ef-a-tale-of-melodies/. ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

Ikdyž tohle anime asi mělo být dojemné od prvního do posledního dílu, mě dojmulo až v posledních třech dílech. Z čehož vyplývá, že to předtím bylo pro mě hezky animovaná nuda :). Ano, oproti jiným anime podobného žánru zde chybí více postranních příběhů s dřívějším vyvrcholením než na konec seriálu, které by zaujmuli diváka v průběhu "seznamování" s hlavním příběhem. Nicméně poslední tří díly jsou opravdu fantastické a rozhodně si za bě tento seriál 4 hpěkné vězdy zaslouží. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má úchvatné vizuální zpracování, zvláště když seriál sledujete v HD, za zmínku stojí i velmi dobrý soundtrack, ale tím moje obdivy končí. Pro mě je to celé nezajímavé, málo věcí mě oslovilo, snad jen scéna s telefonní budkou v 10. dílu, jinak to byla vše strašná nuda. Tímto je mi podivné tohle vysoké hodnocení, za mě je to podprůměrné, ještěže to má jen 12.dílů, ale i tak nedoporučuji. Za mě celkově 40% a nic moc kromě výše zmíněných věcí. ()

Honza135 

všechny recenze uživatele

„JEDNOHO DNE SE BUDEŠ MUSET NĚKTERÉ VZDÁT, ABY JSI NEPŘIŠEL O TU, KTERÁ JE PRO TEBE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. ALE KDYŽ SI NEVYBEREŠ, ZTRATÍŠ VŠECHNO.“ „PŘESTO NEMŮŽU OPUSTIT NIC, DO ČEHO JSEM SE ZAPLETL. NEMŮŽU PŘEDSTÍRAT, ŽE SE NIC NESTALO.“ „TY JE NEOPOUŠTÍŠ. TO ONY TĚ O TO ŽÁDAJÍ...“ Tato série je adaptací vizuální novely, která se dělí na dvě části. Stejným způsobem se dělí i tento seriál. Renjiho, Hira, Kyoskeho, Chihiro, Miyako a Kei jedno spojuje - jejich přání a sny. Ať už jde o sepsání knihy, být profesionálním autorem mangy, režisérem filmu a nebo také milostné vztahy. » Co se mi líbilo: 1) Hudba. Opening byl dobrý, ale endingy byly o dost lepší. Už jen to, že jich bylo více, hodnotím kladně. Také hudba na pozadí neměla chybu. Z endingů zmíním písničku z poslední epizody a z backgroundu melodii hranou na housle. 2) Animace. Její propracovanost a složitost byla vskutku na vysoké úrovni, až si říkám, že to bylo až přehnaně kvalitní. Neříkám, že se mi nelíbila, ale odtahovalo to pozornost od dialogů a pak mi občas utekly důležité věci... 3) Používání mobilů. Tato skutečnost mi ještě pořád dokazovala, že se vše odehrávalo v realitě. To mi ale jako důkaz nestačilo... 4) Vtipnost. Lehká komedie nikdy neuškodí, alespoň jsem se trochu zasmál. » Co jsem nemusel: 1) Příběh postrádající uvěřitelnost. Nevím proč, ale nedokázal jsem se dostat do děje a prožívat ho. Ale i přesto byly k závěru anime seriálu momenty, které se mi líbily. Snad jediný uvěřitelný je podle mě Kyoskeův příběh. 2) Kei. Když jsem poznal její osobnost, přišla mi jako sobecká ženština, která si šla za svým cílem bez ohledů na oběti - zavinila zranění své sestry a vůbec se tím netrápila, skoro vůbec se o ni nezajímala, všímala si jí jen na oko, aby se neřeklo... Neviděl jsem ji, že by ji v seriálu jen jedinkrát navštívila... » Shrnutí: Ač jsem příběh neprožil, přece jenom se mi líbil - a to díky Yuuko a Yuu. Cítím, že něco mezi nimi je a jsem proto velice zvědav na druhou sérii, která mi určitě poví více! Shlédnuto v japonském znění s českými titulky v TV verzi ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Výtvarně dobře udělaná anime. Hlavní linie (Čihiro) je skvělá, ale vedlejší příběhy nejsou nic moc. Musím se přiznat že jsem od anime z Top 50 (No. 16 v čase psaní komentáře) na Anime News Network čekal trochu víc. Dávám ***+, a to plus je za skvělou telefonní scénu. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Anime plné emocí. Dal jsem to skoro na jeden zátah přikován k obrazovce, protože jsem prostě potřeboval vědět jak šestice hlavních hrdinů dopadne. Audiovizuální stránka dokonalá, způsob prezentace působí někdy až umělecky. 8/10 ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh so silným koncom, len jeho zobrazenie mi veľmi nesadlo... a nemám na mysli len vizuálnu stránku - to striedanie farieb, mazanie či rozkladanie obrazovky, "nekonečné" rýchle opakovanie rovnakých záberov v jednej scéne - to všetko bolo riadne otravné, ale tiež namiesto určitých scén mohli radšej niektoré príbehy trochu viac priblížiť... Napríklad postavu Juko považujem zá úplne nadbytočnú... Koniec sa mi však úprimne páčil a preto 4* ... ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Dokonalost. Opravdu tomuto dílku nemůžu nic vytknout. Hudební stránka perfektně sedí a působí na emoce diváka. Animace je jedna z nejlepších a nedá se jí také nic vytknout. Příběh jako takový není nudný ani žádný zašlý stereotyp. Dá se to rozdělit na tři příběhy, které se odehrávají na dvou různých místech ve stejný čas, kdy je zde mezi nimi mnoho kontrastů a spousta filosofických myšlenek (za které by se ani filosof nestyděl zamyslet). Mnohým mi to připomíná novější dílo Atlas mraků, i když nemůžu porovnávat, protože přece jenom tohle dílko bylo o několik let dříve. Dramatická stránka je též perfektní, člověk je napnutej jak kšandy už od prvního dílu, až do konce. Romantická stránka není klasicky přihlouplá a dává zde určitý rozum. Pokud člověk chce ale toto dílko opravdu ocenit, tak se na to musí podívat vcelku, protože když udělá mezi tím pauzu, tak musí hodně koukat zpátky, aby pochopil, co se tam stalo. Navíc nestačí se podívat na to asi jenom jednou, protože člověk hodně toho během sledování nepochytí a tudíž může pochopit, až po opětovném shlédnutí. ()

Mograine 

všechny recenze uživatele

To není fér, proč romance anime musí být o tolik lepší než kdejaký romantický film. Tady tekly slzy proudem, příběhově v topu a pro změnu je to něco jiného než na co jsem u anime zvyklý. Nevim jak to japonci dělaj, ale umí si pohrát s city sledujících. ()

Reklama

Reklama