Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 3

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

sona123 

všechny recenze uživatele

Nenáročný filmeček o lidech mimo mainstream, kterým "kraluje" psycholog mající sám problémů nad hlavu, ládující se lithiem a trávou. Podivné a netradiční přátelství mezi ním a drogovým dealerem. Přátelství mezi tímto drogovým dealerem (on teda v podstatě dodává jen tu trávu) a dcerou toho psychologa. A pak ještě nějaké rodinné pozadí, mořské vlny a pejsek s cedulkou - postarejte se o mě, můj páníček se zabil. Heslo nevěřte lidem, kteří nekouří trávu a nemají rádi psy. A celé se to tak všelijak přelívá...mé velké rozčarování nad Benem Kingsleym - tak ho mám ráda a v poslední době co film, to velká bída (kde jsou ty časy, kdy exceloval v Domě z písku a mlhy). Ale co se týče Wackness, celkově to nebylo zlé, chce to ale určitě to správné melancholické naladění s otevřeností vůči nenáročnému filosofování...a pak to může docela dobře sednout. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Ne že bych až tak moc vyhledával filmy s drogovou problematikou, ale upoutalo mne jméno Bena Kingsleyho. A musím říci, že jsem ani na chvilku nelitoval. Ben byl ve své roli psychiatra, který má svých starostí také až nad hlavu, ale ač utrápený svým životem, neztrácí svůj svérázný optimismus, naprosto úžasný. Své "marjánkové role" se zhostil naprosto věrohodně a i když té marjánky a všeho kolem ní bylo ve filmu habaděj, nebyla vlastně tou nejdůležitější a v povedeném snímku šlo vlastně úplně o něco jiného. A to jiné bylo díky výborným hereckým výkonům (nejenom Bena Kingsleyho) znázorněno poutavou a velice originální formou, takže se divák ani na chvíli nenudil. A občas ho napadaly i zvláštní myšlenky, kdo vlastně komu pomáhá resp. kdo je tady terapeut a kdo pacient ? To všechno díky famóznímu Benu Kingsleymu fungovalo naprosto perfektně, hip hop do filmu taktéž seknul perfektně (i když preferuji jiné styly) a "terapeutické" metody krásné Olivie Thirlby také nebyly k zahození. Ono na tom, že i když v tom reálném životě to mockrát stojí za prd, člověk by se měl zaměřit na ty pozitivní věci a naplno si je užívat, ten dopad těch průšvihů se alespoń sníží. V opačném případě to "negativní myšlení" situace jen dále stupňuje a zhoršuje a to opravdu není to správné ořechové ... ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oddychový malý snímek, podobné pocity jsem v poslední době zažíval u Snow Angels nebo Fireflies in the Garden. Film o neobvyklém přátelství jednoho bláznivého cvokaře - Dr. Squires (Ben Kingsley) s dealerem trávy Lukem (Josh Peck, který mi svým vzhledem místy připomínal Mila Ventimigliho - Peter Petrelli ze seriálu Heroes) hledajícího tak trochu své místo na světě. Dále mě potěšila i herečka Famke Janssen, která je ve svých 44 letech stále sexy. Film sice překypuje hip-hopovou muzikou, kterou moc nemusím, ale kupodivu mi zde vůbec nevadila a najdou se i scény, které doprovází orchestrální hudba a tak mě hip-hop ani příliš nerušil. V neposlední řadě je to snímek o filozofování nad světem, lidmi v něm žijícím a nakonec i příběh o zlomeném srdci. Kingsley je jako obvykle výborný, dealer Peck hulí jeden joint za druhým, ale žádná tupá smažka to rozhodně není a solidně obstál ve své roli. Právě herecké výkony a jejich společné zážitky tvoří to kvalitní jádro filmu. Oba zažívají strastiplné problémy svých rodin a je zajímavé vidět, jak se s nimi vyrovnávají v různém věku. Příjemný film o nepříjemných věcech a THC tu sice hraje podstatnou roli, ale je odsunuto na vedlejší kolej a ve filmu jde naštěstí o úplně něco jiného. (7/10) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle napůl indie filmy plný hulení a divnejch lidí mi nic moc neříkají. Problémy hlavního hrdiny jsem nechápal, nebavil mě ani zhulenej profesor a tak jediná postava, která stála trošku za pozornost byla kantorova nevlastní dcera a to jenom proto, že to je tak trochu rajda. Nalákali mě herci, ale ani ti za mnoho nestáli. Kingsley špatnej a Famke bylo málo. Levine není pro mě. 35% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Těžko uchopitelná a popsatelná atmosféra nejvíce definuje The Wackness. Zvláštní omáčka plná hip-hopu (ale i skvělé doprovodné instrumentálky), špinavosti New Yorku a originální zasněnosti; atmosféra je opravdu posmutněle jedinečná, ale ne vždy mě to během filmu bavilo. A i překvapivě Kingsley s (opět jinou) vlasovou kreací zvládá svoji podivnou roli "netrapně". 60 % ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)
  • Klobouk, který Ben Kingsley nosí, je jeho vlastní. Koupil si ho v New Yorku a považoval ho za vhodnou rekvizitu. (Elisebah)
  • Ve scéně, kdy si Lucas (Josh Peck) kupuje drogy od dealera (Method Man), hraje skladba od rapera „Notorious B.I.G“, ve které rapuje právě i Method man. (boul)

Reklama

Reklama