Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Vrah zavolá v deset (S04E06)

(epizoda)
  • USA A Deadly State of Mind (více)

Obsahy(1)

Psychiatr dr. Mark Collier se specializuje na experimentální léčbu s pomocí hypnózy. Jeho klientka Nadia Donnerová je zároveň i jeho milenkou. Nadiin manžel Carl však jejich vztah odhalí. Dojde k potyčce, při níž Collier zabije soka pohrabáčem. Přesvědčí Nadiu, aby před policií lživě tvrdila, že jejího manžela přepadli dva zloději. Jenže případ dostane na starost poručík Columbo, a ten věří spíš vlastnímu úsudku než výpovědi psychiatrovy pacientky... (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z těch Columbovek, ze kterých sálá skvělá atmosféra ještě před úvodními titulky. Poprvé se v záporné roli představuje charismatický elegán George Hamilton (kterého poručík přivádí doslova k nepříčetnosti - tak to máme rádi), jenž doplatí na svůj tabákový zlozvyk, aneb co dokáže natropit jeden ztracený kamínek ze zapalovače. Zajímavé provedení druhého zločinu a hlavně vynikající závěr se slepcem! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další pěkná jízda, ovšem tentokrát se mi zdálo, že jsem v poslední brance viděl špicara, takže udílím trestné body. Souhlasím s tím, že Hamilton je slizák k pohledání, jenže jakmile mezi Columbem a záporákem není přátelský vztah plný bonmotů, metafor a vtípků, schází tomu všemu ta pravá chuť. No a ještě bych rád navázal kontakt s uživatelem Allanem. Jasně, deadly state of mind se vážně překládá trošku jinak, ale pokud jsi tuhle epizodu doopravdy viděl, nemůžeš tvrdit, že v ní někdo někam volal v půl jedenácté... ()

Reklama

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejzajímavější na celém dílu je mistrně volný český překlad celé epizody; z 'Deadly State of Mind' se rázem stal 'Vrah zavolá v deset'. Celá pointa je v tom, že pokud vrah vůbec volal, bylo to v půl jedenácté, tudíž překladatelská volnost maximální. Pouze další z příkladů, jak se může někdo ďábelsky napálit, když si o filmu vytváří prvotní dojem z jeho bravurně přeloženého názvu. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Vy máte zahraniční vůz?“,,Francouzský auto.“ Jak mi dabing u tohoto seriálu vůbec nevadí a právě naopak oceňuji, jak dobře je namluven, tak mi nešel přes uši neustále šeptající narušený hlas paní Donnerové. Téma hypnózy příběh trochu ozvláštnilo, na druhou stranu podobně jako v epizodě o podprahovém vnímání, je jí i zde přisuzována až moc velká role. Nesmírně jsem se pobavil u scény, kde poručík jako myška v labyrintu hledá cestu v nemocnici. Zajímavé bylo také posezení s vrahovými přáteli, kde se Columbo pěkně rozpovídal o svých metodách a postupech. Závěr v podobě tradičního schématu, kdy pachatel usvědčí sám sebe, je zde až moc překombinované a chybí mu pořádný wow efekt. Celkově vzato se u mě jedná o trochu horší epizodu. ()

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pri tejto casti musim vyzdvihnut stopaz, lebo dnes sa mi to obzvlast hodilo. Fakt to ubehlo a pritom som opat raz stravil vecer s Porucikom Columbom, s majitelom zahranicneho auta. Zapletka musela byt jednoduchsia, ale zaverecne usvedcenie bolo celkom zaujimave. Proste klasicky skvele natocene. Tu jeho otravnost a roztrzitost zeriem. Prekvapila ma zmena herca, ktory ho daboval. To ma na zaciatku trochu vyrusilo. Inak super "pozeranicko". ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Dle amerických zákonů by celý tento incident mohl být považován za ospravedlnitelný, kdyby ovšem doktor okamžitě zavolal policii. (Epistemolog)
  • Jedna z mála epizod, kde je vražda provedena z afektu (spontánně). V ostatních epizodách jsou vraždy pečlivě plánované. (ČSFD)

Reklama

Reklama