Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arranged vypráví o přátelství mezi ortodoxní židkou a muslimskou ženou, které se zúčastnily jednoročního kurzu pro začínající učitele na veřejné škole v Brooklynu. (urvy)

Recenze (40)

easaque 

všechny recenze uživatele

lehká citlivá komedie o sbližování dvou rozdílných kultur mezi malou židovkou a muslimkou, zároveň v kontrastu s "civilizovanou" Amerikou. Ve filmu se vyhýbají jakýmkoliv konfliktním situacím, ale je fakt, že ty vznikají hlavně v hlavách jednoduchých, vypočítavých a konfliktních osob. Takže ve skrze pozitivní, příjemná, mírumilovná podívaná, která se z nás snaží vymítit předsudky. Lepší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Arranged nie je v mojich očiach o iných vierach, o rozdieloch medzi židmi a muslimami, i keď sa tomu dosledne venuje. Je o hľadaní miesta v života, o hľadaní seba samého vo svete plnom tradícií a predsudkov. O všetkom tomto i iných veciach rozpráva neuveriteľne láskavo, pokorne a jednoducho ( v tom najlepšom slova zmysle ). Herecky objavné, režisérsky tlmené, vo všetkých smeroch príjemné a pozitívne. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Pro svět, kde o konflikty není nouze, děkujme a buďme vděční za přátelství, jež spojují někoho s přesvědčeními Rochel, s někým jako je Nasira. Čím že je Arranged v mých očích? Především sympatickou snahou o reklamu na světový mír, nad jejíž absenci si, během scény v parku, kde se malý Žid ostýchá hry s malým muslimem, posteskne jedna z protagonistek. 75% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Milý, až úhledný, film o tom, že, když se potká člověk s člověkem a ne náboženství s náboženstvím, můžou spolu vycházet. Snímek o nenápadném kamarádství ortodoxní židovky a přesvědčené muslimky plyne hladce bez větších vzruchů a ukazuje alternativní přístup k sexu a manželství, kdy svazek domluví rodiče nebo dohazovačka a pro ženu (pravděpodobně i pro muže) je svatební noc skutečně první nocí. Proč ne, nemusíme se řídit stejnými pravidly a tradice domluveného manželství má své nesporné klady (pokud mají zúčastnění právo veta u nabízených protějšků, které jsou otřesné). ___ I tak ale z filmu, který má být o souznění překračujícím hranice náboženství, nenápadně vykukuje nesnášenlivost a opovržení nad „jinakostí“. Muslimskou dívku židovská matka její kamarádky téměř vyhodí z bytu a židovská slečna se v muslimské domácnosti odmítne napít i čaje, což je jasná urážka. Obě dvě dívky nakonec získají ženichy, které by jim záviděla skoro každá – co ale dívky z tradičních rodin, na které se takové štěstí neusměje a musí se smířit s tím, koho jí rodina vnutí? Film na to dává odpověď v postavě svobodomyslné sestřenice, která odmítla domluvenou svatbu a ortodoxní židovství. Může si sice žít po svém, ale rodina s ní skončila. Už se s ní nikdy neuvidí. Je to ně mrtvá.___ Takže, co snímek vypovídá o tradičních náboženstvích? Fajn a přijetí, pokud je akceptuješ se vším všudy. Pokud máš pochybnosti a chceš něco po svém, tak táhni dál – my tě už neznáme. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Mírumilovný film o náboženství a přátelství, které vzniklo i přes rozdílnost víry dvou dívek. Dvaadvacetiletá Rochel vyznává židovskou víru a naproti tomu Nasira je muslimkou, společně je však pojí jedna věc a tou je blížící se manželství. Jak už to tak u těchto náboženstvích bývá, je jim jejich manžel vybírán, či dokonce sňatky předem dohodnuté od útlého věku. Film je nejen o náboženství a tradicích, ale i o svobodě volby a hledání svých životních partnerů. Herecky na úrovni, obě hlavní představitelky nám krásně ukázali strasti i slasti svého života a také to, jak to může dopadnout, když se osudu trochu pomůže. A abych nezapomněl, Zoe Lister Jones mi hrozně připomíná mladou Gillian Anderson. Arranged je dalším z řady malých, nezávislých filmů s ještě menším rozpočtem, který je svěží, zábavný, nenásilný a naplňuje vás pocitem uspokojení, jen si ho nějak nedokážu převést na plátno toho našeho skutečného světa. (7/10) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama