Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

film možná slušný a herecký výkony ještě lepší, jenže koukat na takovou takřka pornografii fakt nemůžu. Nebyly v té době náhodou i prokleté bášnířky? To bych asi snášel líp. A pro vysvětlení, netrpím silnými předsudky vůči téhle menšině, ale koukat na to? :( ee, ve Zkrocené hoře jsem to snášel mnohem líp ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo čo?! Mohlo to byť o akýchkoľvek dvoch homosexuálnych hošanoch, ale Agniežka si zobrala dvoch temer najvýznamnejších básnikov v histórií, aby ich životné poetické dielo mohla totálne odignorovať. Taktiež vo francúzskej hisorií nie som až tak doma, ale nemôžem sa ubrániť pocitu, že história sa tu k prospechu veci celkom znásilňovala. Zahrané to bolo síce obdivuhodne, ale stále neprirodzene. (Verlainova postava sa vyvýjala úplne mimózne). Zlatá skrotená hora, ktorá síce bola o dvoch nepodstatných cowboyoch, schováva do vrecka túto suverénne sa tváriacu, ale zlátaninu. Tie 2 * asi len za Rimbaudovo "Keď niekomu ubližuješ, maj k nemu aspoň toľko úcty, že sa mu hneď nezačneš v slzách ospravedlňovať..." To je v zásade asi aj to jedné, čo mi utkvelo v pamäti (okrem odvšadiaľ vykúkajúcich penisov...bľah!) ()

Reklama

iHyik 

všechny recenze uživatele

Film to byl bezesporu po herecké stránce skvělý, ale vyloženě mě štval. Postavy, které se chovají totálně tupě (DiCaprio manipulativní všeználek Rimbaud, Thewlis jako Verlaine, který dělá, že neví, co chce, ačkoliv mu to je jasné, jen si to odmítá přiznat a proto se ožírá, mlátí svoji ženu, která se taky chová jako koza a nechá si to líbit), tak přesně tyhle postavy mě na filmu neskutečně vytáčely. Nebyly ty erotické scény (ať už jakkoliv pohlavní, to mi nevadí), ale jednoduše ta pitomost postav, která k tomu ale samozřejmě musela patřit. Takže tři hvězdy hlavně za to, jak dobře je zahráli, ale jak moc mě tím srali. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Rozervaná potulka odnikud nikam, která má víc propadů než vrcholů a řekne nám o životě "proklatců" přesně tolik, aby co nejlépe vynikla absence toho nejzásadnějšího - jejich tvorby. Připadalo mi, jako by paní režisérka sama nevěděla, co chce přesně točit. Ve své rozněžněné empatii se sice pokouší proniknout až do nejtemnějších zákoutí básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono (v ten moment to zpravidla začne být zajímavé), ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně jak velí slušnost. Sem tam dokonce řízne strnulé tempo akcentem z lexikonu stydlivého artu, i ten však za krátko zmizí pod naplaveninou profánního plkání a ujišťování o lásce za hory a plesa a burzovní krachy. Před napsáním tohoto komentáře jsem tento film shodou okolností viděl podruhé (konečně souvisle) a tím spíše jsem se utvrdil v názoru, že sic jde o zajímavé drama se zajímavými hereckými výkony a zajímavou dobovou atmosférou, v odvážnějším pojetí mohlo být mnohem lepší - kontroverznější, životnější a obsažnější. Jenže, abych tak řekl, na to mu schází koule. Bez urážky. Uctivé 3,5* považuji za adekvátní. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak strašně moc jsem se těšila, že se mi tenhle film bude líbit, až jsem byla přímo děsivě zklamaná. Prokletí básníci jsou moje nejoblíbenější poezie a proto jsem čekala, že ve mně ten film bude vyvolávat stejné pocity, jako když čtu ty prohnilé verše, ale ono ne... Výkony představitelů jsou sice vynikající, ale oni spíš hrají v romantickém dramatu z Francie devatenáctého století než ve fresce popisující jednu z nejintenzivnějších etap vývoje poezie. Oni nepijí absinth, aby se dostali za dveře, které ještě nikdo nikdy neotevřel, oni ho pijí proto, aby se mohli chechtat zpití na ulici. Oni se nemilují proto, že by jim jejich nehynoucí touha nedala jinou možnost, mám pocit, že jenom aby hlavně naštvali Verlainovu manželku. Oni neumírají, protože by už na tomto světě nenacházeli uspokojení, ale pomalu vyhasínají. Možná je to pravda, ale potom je to nudná pravda. Také mi silně vadí absence jakékoliv dechberoucí scény. Strašně nerada to říkám, ale tenhle film mi přišel velmi... přízemní. A to je ta poslední věc, jak by mi měl připadat. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)

Reklama

Reklama