Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Korejský western (skvělý nápad zasadit děj do Mandžuska té doby), asi jediný svého druhu, dělá svému žánru radost. Přehršel přestřelek, stylových bitek a nápadů, kde jediný problém vidím v délce. Úvod je už moc natahovaný, nebýt Ji-un Kimových režisérských parádiček, byla by to už trochu nuda. Čím blíž je závěr, tím víc se do westernu vkrádá Japonská armáda a lehce indianojonesovská patina. Hlavně v honičce v poušti v závěru. Trio hlavních hrdinů je zajímavé, v podstatě jsem při finální přestřelce neměl favorita a lehký twist v závěru byl hodně příjemný. Kopej. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

[Filmasia 2008] Nikdy jsem netušil, že i klasika s Eastwoodem se dá až tak dobře zparodovat. Většina děje lehce kopíruje originál, ale narozdíl od něj, kde se to vše bere vážně, se zde divák chytá za hruď, aby se neudusil smíchem. Hrdinové jsou naprosto přesné zobrazení svých přezdívek. Ten s patkou je opravdu Zlý, ten s opakovačkou je opravdu Hodný a ten Divnej je opravdu... divnej. Akční scény jsou přehledně udělány a hudební stránka vůbec nezaostává. Vrcholem snímku se ale stává scéna, kdy Hodný sám vystřílí polovinu Japonské armády za zvuků trailerové hudby či z "Divného" se na chvíli stává Vlad Napichovač, akorát že místo břicha se zde napichuje na anální otvor a (opět) člověku praská bránice. Sečteno a podtženo, The Good, the Bad and the Weird je komedie léta, jenž si narozdíl od Holywoodu na nic nehraje a pouze se snaží královsky pobavit. A tak to má být. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Infantilní, přeplácené a (přesto) zábavné. Nejvíc na škodu je, že nikdo z hlavního tria nepobral ani špetku charismatu či aspoň zajímavosti své postavy. Stačil by jediný Tucův pohled a tihle tři se navzájem postřílí o tu nesmírnou čest olízat mu ty jeho špinavé hnáty a pak hned přiskočit k vedle stojícímu Blonďákovi vypulírovat mu boty od prachu cest. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočné, čo si Kórejci dovolili. Dokonalá ukážka westernovej zábavy, ktorú v hollywoodskej produkcii za posledné dve dekády nedokázal predviesť v takejto dokonalej podobe žiadny ašpirant. Spojenie vážnej zápletky miestami prechádzalo až do spaghetti-westernu, uletené, zábavné, ale čo je podstatné neskutočne premyslené, akčné a nadupané. Kórejci sa nebáli experimentovať, čo sa najviac odrážalo v použitej hudbe. Príbeh zasadili do doby, ktorá prináša nové možnosti, spojenie samurajských myšlienok so západnými zbraňami a typickým typom hrdinu a záporáka. Akcia je však to, čo treba spomenúť ešte raz. Neskutočná jazda, tri pätnásť-minútové scény, ktoré mi napumpovali adrenalín do žíl budú veľmi dlho pretrvávať v mojej pamäti. 95%. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavá westernová hříčka z Koreje. Uvidíte tři nejpopulárnější mužské herce Koreje. Kang-ho Song jako ten divný, Jung Woo Sung jako ten hodný a Lee Byeong-heon jako zlý. Co Vás tu čeká? Zběsilá akce, jednoduchý příběh, nadstandartní vizuální zpracování, ke kterému pomohly i exteriéry pouště. Akční složka je určitě památná v mnoha momentech spíše, než přestřelka ve městě a závěrečný souboj mě fascinuje souboj japonské armády a Jung Woo Sunga, který si zaslouží přízvisko ničitel armád, prohání se maximální rychlostí na krásném oři a kosí vojáky ze všech stran. Občas je tu ujetý a černý humor. Dosti stylový film, jenž je nadsazený a nebere se vážně i takto může vypadat western. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Striktní britská filmová cenzurní organizace British Board Of Film Classification, pro nevhodnost promítaného násilí na zvířatech, nařídila filmařům vyříznout z filmu kolujícím britskými kinosály specifický pětisekundový úsek. (Conspi)
  • Když Park Chang-yi (Byeong Heon Lee) ve svém pokoji vstává v noci z postele a nabodne nožem stonožku na dveřích, má na sobě moderní spodní prádlo (černé boxerky), které se ale začalo nosit až kolem roku 1990, což je téměř půl století po době, v níž se odehrává děj filmu. (kesinaa)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama