Reklama

Reklama

VOD (1)

Jedna z nejkrvavějších bitev II. světové války se odehrála mezi lednem a červnem roku 1944 poté, co se spojenecká vojska vylodila u Anzia, přibližně 60 km jižně od Říma. Ačkoliv cesta na Řím byla v té chvíli volná a válečný korespondent Dick Ennis (ve skutečnosti americký novinář Ernie Pyle) o tom podal přesvědčivou zprávu generálu Carsonovi (ve skutečnosti generál Mark Clark), velící generál Lesley (podle skutečného Johna P. Lucase) se tehdy fatálně rozhodl čekat. Armáda zůstala na místě, čekajíc na vylodění zbylých jednotek. Když konečně dostala povel k cestě na Řím, byly již německé síly dostatečně zkonsolidované a v nepřehledném prostoru získaly strategické pozice, které jim umožnily úspěšně čelit spojeneckému náporu. Bitva o Anzio stála spojeneckou armádu 43 000 obětí a definitivní ztrátu nadějí na rychlý postup přes Itálii... Film o této tragické kapitole dějin druhé světové války natočil v americko-italské produkci a převážně s italským štábem americký režisér ukrajinského původu Edward Dmytryk ve spolupráci s italským režisérem a scenáristou Duiliem Colettim podle knihy britského válečného korespondenta BBC Wynforda Vaughana-Thomase. Ústřední trojúhelník ztvárnili Robert Mitchum jako válečný korespondent, Peter Falk v roli desátníka a Robert Ryan jako generál. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem přišel o prvních 20 minut a nejspíše zrovna o to nejlepší. Vylodění je fajn, ale jakmile se děj zaměří na skupinku pár lidí, je film prakticky o ničem. Ten konec, kdy se skupinka vrátí a podá informace mi připadá, jako kdyby najednou vystřihli nejlepší hodinu filmu, kde spojenci útočí na němce. Tohle tam vůbec není, najednou střih a spojence vítají na němcuprostých ulicích. Tenhle film dává hodně falešný pohled na skutečnou bitvu. No možná až uvidím ten začátek, tak ještě hvězdu přidám. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný snímek z doby, kdy Hollywood produkoval jeden válečný film za druhým, což mi mimochodem v dnešní době chybí. Bojových scén je zde méně než u jeho bratříčků, ale přesto se zde vyskytují scény, které stojí za zhlédnutí. Například scéna se snipery. Bojová technika je typická americká. Pattony sem, Chafee tam - tvůrcům je nějaká technika ukradená, ale na to jsem si už v amerických filmech zvykl. ()

Reklama

Kali4 

všechny recenze uživatele

Námět s nesmírným potenciálem, velmi dobrý rozjezd a následný extrémně tvrdý náraz, přičemž postavy se po valnou část filmu chovají hrozně hloupě (pokud bylo v některých scénách jejich chování zamýšleno jako vtip, nepochopil jsem ho). Američané v 60. a 70. letech natočili spoustu válečných filmů, kde se často snažili o umělecký a morální přesah, často na úkor věrohodnosti a realističnosti. Často se jim to nepovedlo. Důkazem onoho „často“ je i Anzio. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Americko-italský válečný film sledující vylodění v Itálii. Moc jsem o tom nevěděl a po přečtení obsahu jsem čekal válečný velkofilm o urputné zákopové válce, ale bohužel o tom film není. Po nudném rozjezdu a vylodění, které nenarazí na odpor přijde osudová chyba generála, který váhá s útokem a dobývání je odbyto kratičkou scénou na konci. Do akce se tak dostává pouze malá skupina průzkumníků, která narazí na konsolidující se obranu Němců. A z této jednotky poznáme v podstatě jen horkokrevného zpívajícího Rabinoffa (pro mě překvapivý Falk) a cynického novináře (Mitchum). Zbytek vojáků je v podstatě nedůležitý, takže když umírají, tak mě to bylo jedno. V jednotlivostech je to dobré - výborná scéna s plamenometným tankem za zády a minami vepředu či finální souboj se snipery. Jen jsem čekal trošku víc než v podstatě komorní válečný film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anzio som si pozrel, aby sa mi opäť potvrdilo, že Peter Falk bol skutočne všestranný herec a ani zďaleka nie len predstaviteľ jednej úlohy, či jedného typu postáv. Osobne nemám príliš v láske britské a americké filmy z tohto obdobia o druhej svetovej vojne, príliš sa nebavím ani pri špičkách žánru, ako napríklad Bitka o Britániu. Prvá polovica je zaplnená dialógmi a chystá sa akcia, druhá je už samotná akcia, ktorá nepôsobí nijak zvlášť veľkolepo, s výnimkou zopár záberov. Potešia najmä tie v Ríme. Celkovo slušný mierny nadpriemer, kde ma ale najviac potešil práve Falkov výkon, za najlepšiu scénu považujem jeho rozhovor (a zopár božtekov k tomu) s troma Taliankami v súkromí...70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Místo dobových tanků byly ve filmu použity M 48 Patton vyráběné až od roku 1953. (dydy79)
  • Ve filmu jsou na americké i německé straně použity tanky M48 Patton, které se ovšem vyráběly až v letech 1952–1958. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama