foto

Riz Ortolani

  • nar. 25.3.1926
    Pesaro, Itálie
  • zem. 23.1.2014 (87 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Všestranný italský skladatel, hudební aranžér a dirigent, jehož tvorba stojí rozkročena mezi filmem a divadlem a zahrnuje klasickou i televizní hudbu se narodil jako Riziero Ortolani v přístavním městě Pesaro poblíž Rimini. Byl nejmladším z šesti bratrů. Otec miloval operu. Ve dvanácti byl přijat na Rossiniho konzervatoř (Pesaro je rodištěm slavného skladatele Gioacchina Rossiniho), kde studoval kompozici a flétnu. Studium ukončil v 19 letech a nastoupil jako první flétnista v orchestru města. Od 22 let působil v Římě jako pianista – hrál k tanci - a později se připojil ke skupině mladých hudebníků ve vysílací stanici RAI. Zde brzy zaujal vedoucí pracovníky a byl pověřen vedením jazzově-symfonického orchestru. V raných padesátých létech založil a vedl populární jazzovou kapelu.

V letech 1955-1960 žil převážně v zahraničí, se svým orchestrem účinkoval v prestižních tanečních podnicích včetně slavného nočního klubu Ciro's v Hollywoodu. V roce 1956 se v Mexiku oženil se zpěvačkou Katynou Ranieri (1927). Měli civilní sňatek, církevní obřad v italštině proběhl o osm let později. V roce 1961 se vrátil do Itálie, kde spolu s Ninem Olivierem složil hudbu k exploitation-dokumentu MONDO CANE (1962), jehož ústřední píseň "More" nazpívaná Ortolaniho ženou, se stala světovým hitem, získala ocenění Grammy a ve své kategorii byla nominována i na Oscara. "More" se dočkala více než patnácti set nahrávek od největších světových umělců (např. Frank Sinatra, Judy Garland) a 70 milionů prodaných desek. Na Oscara i Zlatý glóbus byla nominována ještě jeho píseň "Till Love touches your Life" z filmu MADRON (1970).

Ortolani složil hudbu k více než dvěma stovkám filmů. Mezi nejznámější patří tragikomedie SVÁTEČNÍ VYJÍŽĎKA (1962) s Vittoriem Gassmanem a Jeanem-Louisem Trintignantem, gotický horor DANZA MACABRA (1964), hvězdami nabitý ŽLUTÝ ROLLS-ROYCE (1964) – Zlatý glóbus za píseň "Forget Domani" + nominace na Zlatý glóbus pro "The Yellow Rolls Royce", drsný dokument AFRICA ADDIO (1966), italoněmecký western I GIORNI DELL'IRA (1967) s Lee Van Cleefem a Giulianem Gemmou, válečné drama ANZIO (1968) s Robertem Mitchumem a Peterem Falkem, BRATR SLUNCE, SESTRA LUNA (1972) o životě svatého Františka z Assisi, krimi VALACHIHO SVĚDECTVÍ (1972) s Charlesem Bronsonem a Lino Venturou a konspirační thriller MÁM STRACH (1977).

V Evropě vůbec skládal hudbu převážně k spaghetti westernům, kriminálkám, giallo filmům a hororům. Známý je taky jeho hudební doprovod k historickému dramatu BOJ O ŘÍM I. (1968), BOJ O ŘÍM II. (1969), k westernu OLD SHATTERHAND (1964) či k povídkové komedii SEDMKRÁT ŽENA (1967), ve které se kromě Petera Sellerse nebo Philippa Noireta objevil opět i "Old Shatterhand" Lex Barker. Slavná skladba zazněla ve westernu situovaném do Brazílie PÍSEŇ OHLAŠUJE POMSTU (1970) a známá a hojně využívaná je jeho úvodní syntezátorová sekvence z kontroverzního hororu KANIBALOVÉ (1980) Ruggera Deodata.

Jeho výbušné kytarové medlodie k spaghetti westernům a nejen ty využil Quentin Tarantino ve filmech KILL BILL: VOLUME 1 (2003), KILL BILL: VOLUME 2 (2004), HANEBNÝ PANCHARTI (2009) a NESPOUTANÝ DJANGO (2012). Píseň "Oh My Love" v provedení jeho ženy se objevila na soundtracku krimi thrilleru DRIVE (2011). Spolupracoval s režiséry jako Vittorio De Sica, Dino Risi, Franco Zeffirelli, Terence Young a Edward Dmytryk. Dlouhé a plodné umělecké partnerství udržoval s Damianem Damianim (od první řady u nás ve své době velice populárního seriálu "Chobotnice" (1984)) a, zejména v posledních letech, s Pupim Avatim.

V roce 2001 bylo v Rossiniho divadle v Pesaru uvedeno jeho symfonické dílo: "Sinfonia della Memoria" (Symfonie paměti). V roce 2004 byl na festivalu "Maggio Musicale Fiorentino" představen jeho první balet: "In Una Parte di Cielo" (V kousku nebe), inspirovaný životem Michelangela. V roce 2007 založili spolu se ženou nadaci (Fondazione Riz Ortolani) k propagaci hudby prostřednictvím stipendií mladým umělcům, seminářů, koncertů a výstav. Ve stejném roce měla v benátské La Fenice premiéru jeho opera-muzikál „Il Principe della Gioventù" (Princ Mládí), inspirovaná spiknutím Pazziů ve Florencii vrcholící v dubnu 1478 vraždou prince Juliána Medicejského. 

Během své dlouhé kariéry Riz Ortolani dirigoval prestižní symfonická tělesa v Londýně, Berlíně, Houstonu, Rio de Janeiru, Mexiku, orchestr operní scény v Benátkách, operního divadla v Ŕímě, královského divadla v Turíně a Filharmonii Monte Carla. Památné je jeho japonské turné s Vídeňskými filharmoniky. Dvakrát byl nominován na cenu Emmy pro nejlepší hudbu (1985 - miniseriál "Kryštof Kolumbus", 1994 – drama UOMO DI RISPETTO). V roce 2001 obdržel Stříbrnou medaili prezidenta Italské republiky Ciampiho a v roce 2013 Cenu za celoživotní dílo od The World Soundtrack Academy. Umírá v 87 letech na komplikace bronchitidy, zanechává po sobě ženu, syna a dceru.

Marek "džanik" Janík

Skladatelská filmografie

Filmy

2008 Giovannin otec
2007 Il nascondiglio
Večeře s tou pravou
2005 Druhá svatební noc
Ma quando arrivano le ragazze?
2004 Rivincita di Natale, La
2003 Srdcem jinde
2001 Cavalieri che fecero l'impresa, I
1999 Ama il tuo nemico (TV film)
Via degli angeli, La
1998 Grandes ocasiones
Ve svatební den
1995 Famiglia Ricordi, La (TV film)
Fermo posta Tinto Brass
1994 Voyeur
1993 Magnificat
1992 Angelo con la pistola, L'
1991 Bratři a sestry
Michelangelo (TV film)
Paprika
Úctyhodná žena (TV film)
1990 Fredda mattina di maggio, Una (TV film)
Killer Crocodile II
Nel giardino delle rose
Sole buio, Il
Top Model 2
1989 Gioco al massacro
Krokodýl zabiják
Příběh chlapců a dívek
Ragazzi di via Panisperna, I
1988 Casa a Roma, Una (TV film)
Collina del diavolo, La
Sposi
1987 Láska a vášeň
Sporca insegna del coraggio, La
Ultimo minuto
Ve slabé chvilce
1986 Domenica sì, Una
Regalo di Natale
Vyšetřování
1985 Čelní zásah
Festa di laurea
Miranda
1984 Giuseppe Fava: Siciliano come me
Guerrieri dell'anno 2072, I
Impiegati
Noi tre
Tuareg
1983 Dívka z Terstu
Školní výlet
Zeder
1919, crónica del alba
1982 I camionisti
Più bello di così si muore
Porca vacca
Valentina
1981 Aiutami a sognare
Cappotto di legno, Il
Miele di donna
Nessuno e perfetto
Přízrak lásky
There Was a Little Girl
1980 Bankovní konto s výstrahou
Casa sperduta nel parco, La
Kanibalové
Maria - Nur die Nacht war ihr Zeuge
1979 Anni struggenti
Atsalut pader
Corpo della ragassa, Il
Dramma borghese, Un
Tygřice
Z pekla k vítězství
Železná maska
1978 Braghe del padrone, Le
Cyclone
Enigma rosso
Gegè Bellavita
Napříč Saharou
První láska
Zločin a la Neapol
1977 Casanova & Co.
Doppio delitto
Mám strach
Mimì Bluette ... fiore del mio giardino
Passi di morte perduti nel buio
Ragazza dal pigiama giallo, La
1976 Natale in casa d'appuntamento
Scandalo
1975 Mondo candido
Proč je zabit soudce
Qui comincia l'avventura
Vieni, vieni amore mio
1974 There Is No 13
1973 Cari genitori
Consigliori, Il
Contratto carnale
Days of Fury
Dio, sei proprio un padreterno!
Eroi, Gli
Guerriere dal seno nudo, Le
Krutý New York
Les diablesses
Nikoliv! Případ skončil šťastně!
Si può essere più bastardi dell'ispettore Cliff?
Skalpel v rukou bílé mafie
1972 Abuso di potere
Bratr Slunce, sestra Luna
Girolimoni, il mostro di Roma
L'etrusco uccide ancora
Muka neviňátek
Proč žít... a proč umírat
Sedm krvavých orchidejí
Tereza zlodějka
Tutti fratelli nel west... per parte di padre
Valachiho svědectví
1971 Addio zio Tom
Lov
Merlo maschio, Il
Non commettere atti impuri
Pomsta vlkodlaka
Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky
Say Hello to Yesterday
Statue, The
1970 Caso di coscienza, Un
Ciakmull - L'uomo della vendetta
Con quale amore, con quanto amore
Disperatamente l'estate scorsa
Gerardova dobrodružství
Letci útočí
Madron
Píseň ohlašuje pomstu
Prima notte del Dottor Danieli, industriale col complesso del... giocattolo, La
Ragazza di nome Giulio, La
Zlom
1969 Boj o Řím II.
Cattura, La
Cinque figli di cane
Così dolce... così perversa
Donna a una dimensione, La
Indianápolis
Islas del Caribe: Barbados
Notte dei serpenti, La
Otevřená rána
Suo modo di fare, Il
Una sull'altra
1968 Anzio
Bandité v Miláně
Bez slitování
Blaho paní Blossomové
Boj o Řím I.
Dobrý den, paní Campbellová!
Mimo zákon
¿Quién grita venganza?
The Biggest Bundle of Them All
Vymahač
1967 I giorni dell'ira
La cintura di castità
Sedmkrát žena
Tiffany memorandum
1966 Cifrato speciale
Maya
Non faccio la guerra, faccio l'amore
Operación Goldman
Ragazza del bersagliere, La
Spy with a Cold Nose, The
1965 Berlino - Appuntamento per le spie
Car That Became a Star, The
Con rispetto parlando
El diablo también llora
Geheimnis der drei Dschunken, Das
Slavní jezdci
1964 Antes llega la muerte
Cavalca e uccidi
Danza macabra
Le ore nude
Old Shatterhand
Sedmý úsvit
Žlutý Rolls-Royce
1963 La vergine di Norimberga
Sabor de la venganza, El
1962 Crollo di Roma, Il
Sváteční vyjížďka
1961 Ursus nella valle dei leoni
1959 Siempre estaré contigo
1956 Miliardari, I
Serenata al vento
Terrore sulla città

TV seriály

2003 Citadela (TV seriál)
2002 Láska, lži a vášeň (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1975 Ritratto di donna velata (TV seriál)
1971 ...e le stelle stanno a guardare (TV seriál)
1966 David Copperfield (TV seriál)

Dokumentární

2016 Acqua e zucchero. Carlo Di Palma, i colori della vita
2003 In the Jungle: Making of Cannibal Holocaust, The
1981 Fangio - Una vita a 300 all'ora
1978 Brutes and Savages
1969 Bahamas Nassau, Las
1966 Africa addio
1963 Donna nel mondo, La
Mondo di notte numero 3
1962 Létající Clipper
Mondo cane

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(95)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace