Reklama

Reklama

Fred Astaire hraje v tomto titulu autentickou roli módního fotografa (inspirovanou životem kameramana Richarda Avedona), jenž promění Hepburovou v pařížskou modelku. (oficiální text distributora)

Videa (4)

Trailer

Recenze (101)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako existencialista tento film nenávidím, Audrey sežeru všechno, jen ne intelektuálku a při každém dialogu na téma empatismus se mi chtělo zvracet. Funny face vlastně není plnohodnotný film, jako spíš slepenec čísel a písniček ze starších broadwayských muzikálů, a tak když pominu děj a soustředím se jen na jednotlivá čísla, mohu dát s klidem tři hvězdičky za profesionalitu. Fred jako toreador, to se prostě nikdy neokouká. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zďaleka nie len taký profesionálne spradený a dúhovo kolorovaný muzikál o tom, ako sa knihovnícka ťapka hviezdou modelingu stane a nádavkom získa životnú lásku. Je to síce propaganda tupého módno-dizajnového kultu, ktorý ukáže, že ťahúni tohto priemyslu v podobe inovatívnych šéfiek sú hlboko cítiace empatické osobnosti s mierou pre realitu a biznis, no je to aj kritika spôsobov ľudí, reprezentujúcich tento svet. Tých proti prúdu idúcich scén a náznakov je viac: Hneď v úvode módni mágovia predvedú ukážkovú lekciu reklamnej totality pripomínajúcej svojou bezvýhradnoťou predobraz o 30 rokov mladšej piesne "Píšte všetci modrým perom!" kapely Bez ladu a skladu, Tu má celospoločenský príkaz titul "Obliekajte sa všetky na ružovo!". Vzápätí na to vtrhne arogantná skvadra leslého časpisu pre ženy do kníhkupectva, poprehadzuje všetky knihy, narobí bordel a to všetko bez náznaku porozumenia či vypýtania si súhlasu. Prostredie parížskych intelektuálskych zadymených podzemných vinární a barov je vystihnuté dokonale, čo umocňuje slávny Hepburnovej psychedelický klubový tanec, nakrútený ešte pred masívnym nástupom hlavnej vlny hippie kultúry. Nuž a nebezpečenstvo duchovných guru, z ktorých sa pomerne často stanú neomylne totalizátorské figúry s početným háremom oddaných priaznivkýň je vyobrazené skvele. Hoci toto bolo dvojsečné - na jednej strane trefné poukázanie na slepé vetvy alternatívnej duchovnej scény, na strane druhej zgeneralizovanie, že všetko, čo sa odlišuje od oficiálne tolerovaných verzií správania a rozmýšľania je zvrhlé, márnomyseľné a chlípne. Ideovo nevyrovnané, vznášajúce sa na romantickom obláčiku lásky, rozvinutej v meste lásky - Paríži - zušľachťuje charizma Audre Hepburnovej, tance vyslúžilého, no stále vo forme Freda Astaira, nejednoznačný charakter šéfredaktorky módneho magazínu a farebné ladenie scén. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V rámci snímků, ve kterých se objevila Audrey Hepburn, je Funny Face lehce nadprůměrným filmařským počinem, který vyniká zejména díky hereckým, tanečním a pěveckým výkonům hlavní trojice - Hepburn, Astaire a Thompson. Příběhově jde sice o prostý film, bez jakékoli hloubky, ale je tak mile podaný a zahraný, že to lze lehce odpustit a hodit za hlavu. Nechybí zde romantika, která je umocněná prostředím Paříže, ani množství hudby a humoru, o který se nejvíce postaral Fred Astaire (a Kay Thompson). Audrey Hepburn je opět úžasná, roztomilá a nadmíru ukecaná (jako její Liza Doolittle). Zkrátka sympatický a všemi barvami laděný film se skvělým obsazením a líbivou hudební stránkou. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jedna velká módní přehlídka, které vládne roztomilá Audrey, jak jinak. Svět modelingu zrovna neobdivuju, navíc film je typickou romancí s Audrey H., která se zamilovává do postaršího pána a nakonec to všechno skončí happy endem - tedy příběh nijak ojedinělý. Ale příjemné zpestření pro sobotní dopoledne k nabuzení ještě příjemnější nálady. P.S. Audrey zde předvádí něco ze svého tanečního talentu - jde vidět, že se v mládí ne nadarmo věnovala baletu. 8/10 ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Pohodová muzikálová podívaná, která splnila očekávání. Fred Astaire je dobrý tanečník. To je celkem známá věc. Ale Audrey tu nezůstala o nic pozadu. Její baletní průprava je v tanci snadno pozorovatelná. Taneční čísla tedy moc fajn. S hudbou to je trochu horší. V těch letech přeci vládl světu rock`n`roll. Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis zpívali svoje největší hity. Kdyby ve filmu zaznělo Hound Dog, tak to na parketu vypadalo trochu živěji. :-) Jednoznačně nejlepší zpěvačka ve filmu je Kay Thomsonová, ačkoli má pouze vedlejší roli. Příjemným zpestřením je krom tanečků a krátkého romantického příběhu i zaměření na exteriér. Režisér se rozhodl nám ukázat v krátkém detailu všechny skvosty Paříže. Dokonce kvůli jednomu krátkému záběru se štáb podíval i do zahrad Versailess. 70% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (20)

  • Postava Dicka Averyho (Fred Astaire) je inšpirovaná fotografom Richardom Avedonom, ktorý pripravil väčšinu fotografii pre tento film a je aj autorom známeho portrétu tváre Audrey Hepburn (Jo Stockton), ukázaného počas scény v tmavej komore. (Michal74)
  • Při jedné taneční scéně přišel režisér Stanley Donen s požadavkem, aby si Audrey k černým kalhotám a botám oblékla bílé ponožky. Herečku tento požadavek zcela ohromil, režisér však trval na svém. Audrey se nejdříve rozplakala a utekla do šatny. Vrátila se však jako profesionálka s navlečenými ponožkami. Po zhlédnutí natočené scény poslala režisérovi vzkaz, že měl pravdu. (Peti_Zu)
  • Fred Astaire (Dick Avery) hral aj v pôvodne verzii broadwayského muzikálu z roku 1927 so svojou sestrou Adele Astaire. (TheRoller)

Reklama

Reklama