Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento příběh má sílu. Myslím, že od některých tradic by se již mohlo upustit. Není třeba se více rozepisovat, kdo nad obsahem filmů alespoň trochu přemýšlí, tak tento snímek nepustí z hlavy po doběhnutí závěrečných titulků. Že jde o životopisný snímek skutečně žijící postavy, jen podtrhuje v úvodu komentáře zmíněnou sílu tohoto příběhu. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké mít v ruce takhle silný příběh, ale má vůbec cenu ho točit, když se vám veškerá soudržnost pod vlivem hesla "dáme tam všechno" rozsype jako domeček z karet? Je tu pohádkový příběh somálské Popelky, problematika ženské obřízky, útěk od rodiny, problémy s úřady a kupa dalších témat. Nakonec se Květ pouště ničemu nevěnuje do hloubky a závěrečný proslov v OSN už je totální křečí. Forma dokumentu by byla mnohem příhodnější, takhle zbývá pouze líbivě podbízivá hudba a Timothy Spall - důkaz, že velcí herci dokáží zazářit i v malé roli. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $14,276,969║ _Milé aj keď témou smutné prekvapenie!_ Na to že ide o film, ktorý bol vytvorený ako nízkorozpočtová televízna produkcia si režisérka Sherry Horman počínala až moc dobre, dramatický príbeh je podaní pútavo, dejové prelivy do minulosti Waris dotvárajú celistvosť a hĺbku, na prekvapenie sa v deji ani nedá stratiť aj keď sa odohráva v rôznych obdobiach, územiach a z množstvom osôb. Herci sú fajn, príbeh má všetko od silných dramatických chvíľ až po také uvoľnenejšie. /videl v kine: 80%/ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama