Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Podzim života kdysi mladého páru. Jejich život je najednou u konce a přesto mají ještě tolik energie. Chtějí žít a vychutnávají si poslední doušky čaje svého života. Letní pobyt u jezera vrací vzpomínky a krásné chvíle, které spolu prožili. Je to nádherné stáří, které je jako letní pobyt na chatě, když jste byli malí. V takovém věku už netrpí touhou po dokonalosti nebo po přesném výsledku. Jsou tolerantnější, ale v něčem i tvrdohlavější. Majetek již není důležitý a žijí ze vzpomínek nebo jen z krásného dne. Je to sice smutné, ale zároveň krásné svým klidem. Mladá generace je vůči nim k smíchu, protože oni "už ví to svoje" a jsou tolerantní. Bylí také takoví, byli mladí. Ale zdá se jim to jako ve čtvrtek, kdy se poprvé naučili plavat. Kde jsou všechny ty dny, které jsem promarnil, proč jsem nežil více naplno ? Nemyslet na smrt ! Co tam bude? Budu ještě schopen uvědomit si sebe sama? Budu sám? Hlavně na to nemyslet. Hrdina je ten, kdo v tom věku překoná tu vkrádavou myšlenku a užívá se na plný plyn bez paralizování sebe sama. Nádherné herecké výkony starého páru. Katharine Hepburnová byla tak neskutečně milá, vyrovnaná, citlivá, chápavá a energická. Starala se o svého manžela a snažila se mu být oporou i partnerkou. Táhla za jeden provaz a Henry Fonda se ho držel zatrpkle a skrývající svůj strach za nesnášenlivost a slovní rýpání. Staré křivdy se snažit urovnat a mít v duši klid. Rodina je nejdůležitější a svým řetězem vás váže k ostatním členům. Dostat se někdy do tak požehnaného věku a udržet si takovou pozitivní úroveň do poslední chvilky svého zbytečného života, byl bych za to rád! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn a Henry Fonda dokazujú, že aj jeseň života môže byť krásnym obdobím. A tento nenápadný snímok neveľmi známeho reziséra nakrúcajúceho väčšinou pre televíziu bol prekvapivo nominovaní na 10 Oscarov, čo bol ten rok po "Reds" s 12 nomináciami druhý najväčší počet. Nakoniec prekvapivo zvíťazili Ohnivé vozy. Filmu sa to ako-tak vynahradilo keď bol ocenení tromi Zlatými glóbusmi vrátane najlepší film/dráma. Tiež sa mi veľmi páčilo herecké obsadenie čítajúce dohromady asi 8 postáv a s toho boli traja herci nominovaní na Oscara (niečo podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) a ešte lepšie dvaja ho aj dostali.Na poetike príbehu pridáva kamera snímajúca prekrásne prírodné scenérie doprevádzané jednoduchou a pritom tak čarovnou hudbou. Osobne sa mi veľmi páčili Normanove hlášky a poznámky (,,AKO SA CÍTITE AKO 80 ROČNÝ?" ,,DVA KRÁT TAK ZLE AKO KEĎ SOM MAL 40."), sám pestujem podobný druh humoru. ()

Reklama

alenka 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o tom filmu nevěděla, náhodou se mi dostalo do ruky dvdcko, a úplně sem zírala, jak sem si ho mohla nevšimnout. Úžasná Hepburn a sexy Jane Fonda to spolu s Henrym opravdu rozbalí. Vlastně komorní rodinný drama je povýšeno lehkým a milým humorem. Překvapivě nevzniká žádná fraška, jako u většiny podobných filmů, ale silnej film s problémama, jako může mít každej z nás. Je to film o odpuštění, takže mu všichni musíme rozumět... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poetické to možno je, ale skôr vhodnejšie pre staršieho diváka, ak nie vyslovene už človeka prežívajúceho jeseň svojho života. Mladému človeku tu vzniká bariéra vcítenia sa do kože postáv. Je to taký pokec na dôchodku, rozjímanie o živote, vychutnávanie si pohody, ale aj strastí každodenného života. Vcelku to prišlo ale dosť fádne, akoby bez zápletky. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem čekal pochmurné drama o stáří a umírání, což byl naprosto zásadní omyl. Jde o prosluněné a vcelku pozitivně laděné rodinné drama, které je mnohem více než o umírání o problematickém vztahu mrzoutského otce, který je nepříemný na ty, které má rád, a dcery, která by s ním ráda měla mnohem lepší vztah. Já mám se svým tátou vztah podobný, takže tenhle film byl pro mě hodně důležitý a Katharine Hepburnová mi dva roky po své smrti vysvětlila, jak to táta vlastně myslí. Ale i když odhlédnu od subjektivních sympatií, zůstane mi perfektní film s pěti výtečnými hereckými výkony (ti zbylí tři měli jen pár větiček;oD) - Oscara měla dostat i Jane Fondová. Pozoruhodný výkon podává představitel malého Billyho (ani Tomáš Holý by to nezahrál líp). Celý film je perfektně nasnímán a ta hudba je nevyslovitelně skvělá. Navíc: Nikdo mi nevymluví, že Katharine Hepburnová je ta nejlepší herečka, jaká kdy ve filmu byla.__________Často se uvádí, že Na zlatém jezeře je poslední film Henryho Fondy. Není to tak docela pravda, před svou smrtí si ještě zahrál ve filmu Summer Solstice s jinou královnou stříbrného plátna, Myrnou Loy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • U domu Thayerových je ve skutečnosti loděnice, kamera ji však záměrně ani jednou nezabere. (Kulmon)
  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • Na začátku filmu se Norman (Henry Fonda) dívá na starou fotografii se slovy "kdo to ksakru je" a je patrné, že se jedná o Normana, jeho ženu Ethel (Katharine Hepburn) a jejich dceru Chelsea (Jane Fonda). Ve skutečnosti je na fotce Henry Fonda, čtyřletá Jane Fonda a její matka Frances Seymour Brokaw. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno