Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Duchodecke filmy maji vzdy sve kouzlo, obzvlast kdyz jsou duchodci zastoupeni hereckymi legendami Katharine Hepburn a Henry Fondou (oba excelentni). Krasna jezerni priroda, prijemna hudba, poeticka atmosfera a rozjimani o stari. Jen Jane Fonda mi tam prisla dosazena kapku vynucene a rusive. Navic nutno podotknout, ze pokud si potrpite hlavne na akci a strileni, tak tenhle film nebude vase zaslibene zradlo. 7/10 ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Film stejně sentimentální a křehký, jako jeho hlavní představitel. Upřímně by mě zajímalo, kolik let jsem okolo tohohle kroužil, než jsem se k tomu dokopal. Těžko říct, jestli to bylo dvanáct let, nebo devět. Ale myslím si, že kdybych čekal i dalších 15-30, nic moc by to nezměnilo, na některé filmy se vyplatí počkat. Okázalá teatrálnost Hepburnové mě zpočátku otravovala, ač to její rozvrklané stařecké postavě s postupem času dodalo ten potřebný náboj, který podtrhl Fondův výkon (geniální a přitom se vlastně ani nemusel příliš "snažit"), který mi hodně připomněl Rourkeova 'Wrestlera' v rámci, že se do tohohle představitel musel fyzicky prožít svým vlastním skutečným životem, aby mohl podat výkon, jaký ve filmu podal. Zároveň u mě tímto filmem Hepburnová debutovala (po čtyřech tisících snímcích, je úspěch konečně zavadit o možná největší herečku všech dob a zrovna když sekunduje Fondovi v jeho opus magnum, Oscarové i osobní roli). Chci se na tohle podívat znovu, až budu mnohem mnohem starší, abych zachytil všechno to nevyřčené v těch dialozích, hlavně mezi Henrym Fondou a Jane Fondovou, jejichž vztah a postavy byly v paralele k tomuhle filmu. A taky stařecké chování, které mnohdy není snadné pro mladé lidi dešifrovat, co se za čím skrývá atd. Nesmírně zajímavý film pro mnohé maličkosti a 'mezi řádky' mezilidských vztahů a samozřejmě hereckému koncertu, zároveň poněkud smutné, přičteme li fakt, že Fonda byl už před natáčením nemocný a jeho dcera Jane film zamýšlela jako rozloučení a smíření se s otcem (jeden z důvodů natočení filmu). Čtyři a půl. Váhal jsem nad pátou. ()

Reklama

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Krásný film o krásných starých lidech. Málokdo uměl zestárnout s takovou grácií jako Fonda a Hepburnová. Ona obzvlášť, z takové ne právě ideální hollywoodské tváře se s přibývajícími léty stávala stále zajímavější žena. A Fonda je kapitola sama pro sebe, netřeba se rozepisovat. Titulková verze opět nejlepší variantou. A k dabingu? Viděla jsem dvě verze, Jednu na ČT a byla tak strašná, že jsem ji dávno smazala a už nevím, co to bylo za hlasy. (Nevím, jestli ne dokonce paní Galatíková, ale nesedlo jí to.) Druhou dělala Nova. Hepburnovou mluví Jaroslava Adamová a je tak skvělá, vášeň a spontánnost, fakt skvělá. Nejrozdílnější a pro mne nejmarkantnější byl rozdíl v jediné větě. Adamová říká: „Alky, Normane, vidím alky“, tedy ne možná přesně tak. A v té druhé verzi cpali tvůrci Ethel do pusy „Potáplice, Normane, vidím potáplice“ Ještě teď slyším ten strašný rozdíl. Vlastně ani nevím, co je v titulcích, to jsem jen viděla, ale doma to nemám. Pro zajímavost - Oscara za Jezero Fonda nepřebíral osobně, byl už příliš nemocný. Přebírala jej Jane a pak mu jej vezla. No a v létě ten rok Fonda zemřel. Bylo to nedávno v dokumentu o Fondovi. Za zmínku samozřejmě stojí skvělá hudba Dava Grusina. A Fonda stál za hřích od Hroznů hněvu přes všechny westerny až po On Golden Pond. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

To jezero je nejspíš Winnipesaukee v Nové Anglii, jako bych poznával i některé zálivy, motorovým člunem je to všude blízko, plaváním hrozně daleko. Vícegenerační romantický film postavený na vztahu otce a dcery, do kterého jsou zapleteni všichni (rodinní) účastníci. Komorní pojetí poskytuje prostor pro herce i přírodu, úvahy i řešení. Tak jak režiséři a herci stárnou, bude počet filmů se seniorskou tématikou narůstat... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nádherné a důstojné profesionální završení herecké kariéry Henryho Fondy a Katharine Hepburn. Oscarovým hodnocením dnes již moc nedůvěřuji, ale tenkrát (nikoliv Tenkrát na Západě) v roce 1982 znamenala soška filmového Oscara opravdu zasloužené nejvyšší hodnocení. Tento film vřele doporučuji především mladým, kterým se chce po dvou letech manželství rozvádět! Jo, vážení, život je o toleranci a odpouštění, nikoliv o bezohledném realizování svých osobních zájmů na úkor rodiny a vlastních dětí. Tož tak, ... vy mlaďoši si tímto citlivým lidským příběhem vemte příklad a nerozvádějte se furt. Vždyť jsme v Evropě na předních příčkách v rozvodovosti! :-) Kdo se na to má furt dívat, na ty děcka z rozvedených rodin! :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Kánoe Gertrude, která se ve filmu objevila, patřila Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Po její smrti byla vydražena za 19 200 amerických dolarů. (Kulmon)

Reklama

Reklama