Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Mark Rydell mal 2 kultové filmy - Harry a Walter jedou do new Yorku a tento Na Zlatém jezere. Hlavni tahuni su dvaja - konkretne Henry Fonda /jak byl dobyt Zapad, Muj Milacek klementina, Fort Apache/ a Katarina Hepburnova /Quality Street 1937, nejprve stvoril zenu/, dlej som videl aj Jane Fondu /Komornik, Stvanice/ a Dabney Coleman /Tootsie, Bitva o midway, Sklenene Peklo/. Obycajne dialogy prevladaju, to dodrzuje aj tento film, tempo ma perfektne. O akciu tu nejde, strhujucejsi moment snad len jden - jazero. Film skor pre artovych divakov a priaznivcov spolocenskych konzervaciek. Tej spolocenskej konzervacie je tu viac nez dost, to je ale v pohode, ja som od prirodzenia tolerantny : 100 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Henryho Fondy, který byl spolu s Katharine Hepburn poprávu oceněn Oscarem. Na Zlatém jezeře je opravdu krásný film o podzimu života, o hledání vztahu mezi otcem a dcerou a nalezení cesty k srdci třináctiletého chlapce. Nejen díky úžasným poetickým záběrům přírody a veskrze pozitivní atmosféře, podmanivé hudbě, skvostným hereckým výkonům a kvalitně napsanému scénáři je tento film jakousi encyklopedií lidských citů. Na Zlatém jezeře je vskutku citlivý, něžný, ale i zábavný a dramatický snímek, v němž má každý záběr svoji hloubku a opodstatnění. Alespoň mně to tak přišlo. Unikátní záležitost. Henry Fonda se nemohl se svoji hvězdnou hereckou kariérou rozloučit lépe. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jak ty poetické filmy mám rád, ale jak já je i nenávidím. Miluji ty příběhy, tu muziku, tu krásně laděnou atmosféru, kter donutí člověka přemýšlet. Ale na druhou stranu po skončení mám vážně divný pocit, nejspíše je to úzkost, smutek a pocit osamění. On Golden Pond je opravdu krásným filmem, dke dvojice FOnda Hepburn je nezapomenutelná, Ethel je opravdu rozverná a Kathrinepředvedla jeden ze svých nejlepších výkonů. Norman je bručoun každým coulem a Henry předvedl opravdový herecký koncert, sice ho mám rád jako padoucha Franka, ale tady jsem mu věřil každé slovo, které podával s určitým nadhledem a ironickým úsměvem. __ Film mi otevřel doopravdy oči co se citů týká. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ono pokud uděláte film o proměně starého bručouna v nejlidštější bytost na světě, tak pokud film nebude vyloženě dementní, tak téměř nemůžete neuspět. Asi první hodinku jsem prožíval obrovskou nudu a reálně zvažoval odpad. Možná to ani hodinka nebyla, ale subjektivně se to tak táhlo. Jakmile se dostavila návštěva, tak film začala ovládat kouzelná a pohodová atmosféra, která jej až do závěrečných titulků neopustila. Samozřejmě došlo na totální převýchovu nevychovaného spratka. A rodinné spřátelení na sklonku života. Nakonec se z toho vyklubal tedy celkem milý film o teple rodinného krbu a lásce až za hrob. Navíc došlo k symbolickému rozloučení s jedním úžasným hercem. S ohledem na to, že taky budu jednou starý, hloupý a ošklivý filmu malinko přidám. 3* ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou perly filmové kinematografie jak po žánrové stránce, tak tady především herecké. Vidět tuhle hvězdnou sestavu hrát je samo o sobě zážitek nota bene s vědomím, že to byl poslední Henryho počin před kamerou. On Golden Pond je o propasti mezi dcerou a stárnoucím tátou, která musela bolet u srdce oba dva, kde se ale táta zuby nehty držel, aby to nedal najevo. Ach ta mužská ješitnost.......ale pak přijdou chvíle prozření, usmíření a propast zmizí a jednou to bude už na stálo. To si uvědomuje tam někde uvnitř sebe i Norman, protože nejen věk, ale i to skutečné srdíčko může někdy zradit a tak nezbývá než přehodnocovat. Fungující, melancholické a působivé drama s nádhernými záběry na jezero a zcela určitě i na skvostnou postavu Jane Fondovou, kde pohled na její tělo v plavkách musí nutně zalahodit ne jednomu mužskému oku. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Původní broadwayská divadelní hra měla premiéru 28. února 1979 v New Apollo Theater v New Yorku – derniéra proběhla 16. června téhož roku a celkem bylo odehráno 126 představení. Hlavní role Normana Thayera (Henry Fonda) a Ethel Thayer (Katharine Hepburn) ztvárnili na Broadwayi Tom Aldredge a Frances Sternhagen. (Zdroj: ČSFD)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)

Reklama

Reklama