Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tyhle meditace na téma nutnosti vzdělání pro ženy už tu byly tolikrát! Bylo by milé, kdyby tyhle klišátka Britové tentokrát nějak ozvláštnili, ale kdepak. Dojetí, citového napětí nebo opravdových emocí se tady těžko dočkáte. Ano, Carey Mulligan je skvělá, Peter Sarsgaard dokáže rozbušit srdéčka, Alfred Molina se tu ukazuje v krásně dojemné roli a dokonce i ten Dominic Cooper ze sebe vydal to nejlepší. Ale celé je to tak nějak zapomenutelné, protože na konci se nedočkáme žádné katarze, jen dospělého a smířlivého přitakání - a není to vlastno to, proti čemu hlavní hrdinka rebelovala? ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úvod ma zaskočil, znova žid v hlavnej úlohe, fajčí sa tam a berie sa to ako sranda, to čo už opäť zafungovala židovská a fajčiarska lobby, ktoré to financovali? No nakoniec to dopadlo úplne opačne a to, čo malo vyzerať ako užívanie si života sa ukázalo ako zlé zlyhanie a tieto moje obavy zrejme nie sú opodstatnené. Film mal normálny nevtieravý štýl reči, ktorá nebola trápna, bola dosť realistická. Rozprával príbeh poblúznenia mladého dievčaťa v období, keď si myslela, že dospela, no názory a hodnoty nemala veľmi pevné a hľadala sa. Vedela svoje problémy a chcela ich riešiť, ale ako prvú cestu si zvolila tú horšiu. Film je svojím spôsobom aj takou menšou ukážkou dievčenského správania, je to návrat do minulosti ako film celkom príjemná záležitosť, avšak dosť jednoduché. Taktiež mohli vypustiť scénu s fajčením dievčat pri strome, ktoré vyzeralo dosť frajersky, aj keď hlúpo, úplne by stačili iné okamihy, zlé veci by sa totiž nemali podporovať macherstvom, trendami a podobne. Toto je pre mňa príjemný film, ktorý svoju úlohu prakticky zvládol, aj keď neponúkol nič viac. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekne natočená zbytočnosť. Wilbur sa chce zabiť aj Taliančina pre začiatočníkov sa mi páčili, preto sa mi v tomto prípade zdalo, ako keby točila snímok úplne iná režisérka. S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že je zložený len z pekne natočených a slušne zahraných obrázkov, medzi ktorými je možné nájsť pár myšlienkovo hlbších fragmentov (ale stále nie dostatočne). Snímok toho veľa nepovie, ba skôr by som povedal, že nepovie skoro nič. Obsahovo veľmi prázdne, povrchné, tematicky banálne a preto aj hrozne nudné. 40/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

An Education, nevyhľadavám podobné snímky no nakoniec musím uznať, že väčšinou potešia... nerád to samozrejme priznávam ale som rád, že som to videl... Upriamil som na to pozornosť po tohtoročnej "BAFTA Film Awards", kde bol tento snímok mnohokrát nominovaný aaa milé prekvapenie, tak ako po obsahovej ale aj po vizuálnej stránke... doporučujem nielen "náctiletým" dievčatam (celkovo mnohým ženam :D, rôznych vekových kategórií) 7/10 " I am the good guy", ehm. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak tohle mohlo dostat nominaci za scénář, nebo nejlepší film. Vlastně jsem se celý film snažila přijít alespoň na jeden důvod, proč se ten film vůbec do oscarového klání dostal. To bylo tak málo dobrých filmů, že museli zaplnit hluché nominace balastem? Nemyslím si. No na nic jsem nepřišla ani po dvojím shlédnutí. Nebyla to vyloženě nuda, ale rozhodně se jedná o ničím nepřekvapující průměr, kde má být asi hlavním tahákem vztah dvou věkově vzdálených lidí. Zlaté obě Lolity, zlatý Bílý palác se Spaderem a Sarandon. To jsou filmy zajímavější a především lépe natočené. Ke Škole života už se nevrátím, jen to tápání 'proč' mi zůstane v hlavě... ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)
  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)
  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama