Reklama

Reklama

Ondine

  • Česko Ondine: Víla z hlubin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu.  Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří. Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Dokáže ji láska Syracuse zachránit, nebo se vrátí do hlubin zapomnění? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan nám předvádí poutavý příběh na rozhraní fikce a reality - alespoň tak se z počátku Ondine tváří. Ondine je barvitě podaný příběh ženy, která rukou osudu skončí záhadně v síti rybáře Syracuse. Ondine se tak v očích rybářovi dcery jeví jako vodní víla a sám Syracuse, kterému se už tak lidé vysmívají, si není 100% jistý, kdo záhadná dívka je. Nezná její minulost a Ondine tajemně mlčí. Vše vyplave na povrch ve chvíli, kdy Ondine objeví její kumpáni, a celá situace se začne nemile vyjasňovat. Krásný příběh, který svou nevtíravou podobou je jak dělaný pro klidné večery. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé propletení dětského pohádkového vnímání světa, kterému jsem skutečně uvěřila, na pozadí toho skutečného světa, který se nebere s nikým servítky. Líbila se mi hlavní ženská postava. Kráska. A Colinovi to taky celkem slušelo, takže to bylo příjemné pokoukání. Jediné, co se mi moc nelíbilo, byla ta přílišná ponurá atmosféra, občas byla scéna natolik tmavá, že jsem měla problém rozpoznat, co se tam odehrává. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ondine jsem ověnčil "jen" třema, ale nezáleží na počtu, spíš na dojmu. A ten je zvláštní. Respektive odlišný, osobitý a hlavně strašně krásný. Nedávno jsem vyštrachal svou starou - a především bizarní, slohovku "O mém snění". Bylo tam něco o lodi vyrobené z víček a smrti způsobené golfovým míčkem. Chci říct, že jsem při tom nálezu, stejně jako u Ondine, vycítil závan sentimentální nálady. Tu nesnáším, ale dává najevo určitou náklonnost k daný věci. A Ondine možná není průlom v Neilově životě, není to pohádka, ale má giganticky přátelský rozpětí křídel. Syracuse tam byl ostrovem sám pro sebe, a proto se někdy rád nachlámal, jeho počínání jsem chápal (např. útěk od majáku). Je to stará dobrá životní paralela. Kámoš. Cítil jsem to. Z plátna! (Aero - Praha, já a sestra :) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Ondine se snad na to rybaření i dám ! Zatím jsem návrhy kamaráda, co vášnivě rybaří, vytrvale odmítal, a naopak před něho do vody schválně házel šutráky cestou na fotbal. To je ta správná relaxace pro chlapa – zaskákat si a pořádně zahulákat „v kotli“! Když doma nemůže, že... Oproti tomu rybaření - čumět do vody jako puk, stejně muset držet hubu, hodiny vsedě na studeným štokrleti a nakonec chytit akorát tak vlka... ;-) Ondine mi ukázalo nové obzory. Co všechno se dá, kromě již zmiňovaného vlka, chytit při rybaření na drsných severských ostrovech. Ožrat se jak Dán (pardon, Ir), vyrazit na širé moře, přídí šalupy tříštit vlny, rozhodit sítě a nakonec se díky rybaření i romanticky pomilovat s mořskou pannou ! A jako bonus se i (přechodně?) vyléčit z alkoholismu... No jasně, trochu to shazuju, aby jste si nevšimli, že mám slzy v očích, to by byla pro chlapa ostuda... Ale Ondine je podmanivý film a tak musím chlapsky přiznat, že mě dojal. Mimo jiné i kvůli Alison Barry v roli Syracusovy dcerky Annie, hodné filmové ceny za vedlejší roli. A taky Colin Farrel svou postavu vystřihl jak z partesu. No jo, hrdí Irové, chlapi strohých, ale silných citů. Vždycky mě ti tvrdohlaví pancharti fascinovali... Rozhodně je to velice zajímavý film. Sice mi to připadalo poněkud žánrově neukotvené a v druhé polovině filmu mi přišlo, že střídají civilně pojatou poetiku příběhu a Hollywoodské tlačení na (citovou) pilu. Ale to už zbytečně vyrypuju rybářským háčkem pár malinkých červíků z jinak libového jablka. Vlastně z tuňáka... Všem prožívačkám (;-) rozhodně doporučuju. A kapesník po ruce ...! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Ještě chvíli a už bych ten lehký stereotyp nesnesl. Naštěstí zazvonil konec a pohádky byl konec. Jj, to tak jednou bylo nebylo, chytil rybář do svých sítí mořskou pannu... Jo, taky jste byli vyvedeni z přesvědčení jako já? Musím uznat, že tento husarský kousek se scénáristům vážně povedl. Jen nevím, jestli to všichni zkousnou. Taky mě trochu mrzí, že těch slz z nás mohli vymáčknout trochu víc, než jen těch sedm. 68% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Herečka Alicja Bachleda a Colin Farrell jsou partneři nejenom ve filmu. Seznámili se na natáčení tohoto filmu. (NGP)
  • Evropskou premiéru si snímek odbyl coby součást Jameson Dublin International Film Festival 18. února 2010 v Dublinu, Irsko. (BLANIK.)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach a ostrovoch v írskom grófstve Cork. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno