Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na motivy J. Š. Kubína vypráví příběh Václava (A. Rašilov), syna lesní víly Mileny (L. Krbová), a krále Silventa (I. Trojan). Milena, která je za svou pozemskou lásku potrestána královnou víl, se promění v zelené světýlko. O malého Václava se starají pěstouni (D. Syslová a J. Satoranský), kteří ho našli v lese. Když se o svém osudu Václav dozví, opouští rodinu i kamarádku Flórinku (S. Laurinová). Vydává se do světa, aby vyhledal své pravé rodiče… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Víla je potrestána za láska k člověku. Král se trápí, jinou nechce. Chalupníci najdou cizí dítě a ujmou se ho, ale ono se rozhodne pátrat po svých pravých rodičích. A z mladého Ivana Trojana se stává starý král a z klučka mladý chasník. Ten starý Ivan Trojan se tvůrcům ale moc nepovedl. A to pátrání také ne. Víla sice nakonec prozradí klukovi vše potřebné, ale ten zrovna sedí v lochu a aby to nebylo příliš složité, uvědomí si, že miluje svou skoro sestru. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Filmařsky podařená, ale jinak naprosto zoufalá pohádka trvající všehovšudy 35 minut. Příběh především v první polovině zcela nezajímavý, během kterého uplyne 20 let a naráz tu máme dva mladé lidi, kteří si k sobě horko těžko najdou cestu. Navíc nezvykle smutný pohádkový konec pro jednu z hlavních postav. Podivné, zmatené a nudné. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Smíšené pocity ... Na jedné straně filmařsky hezky natočená televizní pohádka, na druhé straně dějově nezajímavá, depresivní a prapodivná s koncem nekoncem. Pokud tvůrci zamýšleli toto dílo věnovat dětem, chyběl tam rozhodně ucelený a šťastný závěr. Škoda, určitě by si ten námět zasloužil lepší zpracování. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Víla odkládá synka do kapradí, aby ho mohli najít lidé a sama je zakletá do světýlka - bludičky, protože takový je trest víly za lásku. (Vykrádačka Strakonického Dudáka, ale čert to vzal.) Ještě mu dá pro štěstí klíček, zlatý klíček (no velmi praktické, klíč je zlatý a dost velký, za to by se dal pořídit baráček, kus pole a kravka), který mu otevře dvířka ke štěstí (jímž není zakoupení domečku, pole a kravky, i když se to nabízí). Vílo-lidské dítko roste, až se dostane do kriminálu, kde, považte, byl (SPOILER) počat tatíčkem králem a matičkou vílou, jak mu matička při prvním a jediném rozhovoru v životě sdělí. Kdybych měla o svých rodičích vědět jenom jednu věc, nechtěla bych, aby to byla zrovna tahle. Václav si dveře z kriminálu otevře a odejde, klíč (ano, ten zlatý klíč) tam nechá. Komu není shůry dáno, za své dědictví si domeček, pole a kravku prostě nekoupí. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

No, to je tedy pohádka za všechny peníze. Nalezený hoch najde své rodiče jen proto, aby jednoho vzápětí ztratil a druhého se zřekl. Dívka žijící na samotě s rodiči si deset let myslí na svého nevlastního bratra, který od nich utekl. Víla hodí za hlavu všechno (včetně vlastního dítěte) jen aby se mohla vrátit k družkám, které ji předtím zapudily, a mohla s nimi tajtrlíkovat po lese. A chudák král, který vlastně neudělal nic špatného (kromě mladistvé, naivní poslušnosti k matce) je odsouzen k celoživotní depresi a vlastně se ani nedozví, že má syna. Kde v tomhle má být pro děti ponaučení, to tedy netuším. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama