Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický seriál. Jaskynní záchranári narýchlo zavolaní k záchrannej akcii prejdú nečakane tunelom čiernej diery, do iného času a priestoru, aby sa s prekvapením dozvedeli, kto je na konci drastickej cesty plnej nástrah a zvratov. (RTVS)

Recenze (15)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takova scifi rozcvicka pred Navstevnikama. Dokonce i Ladu Nivu tam meli stejnou. Jinak jde o konverzacni scifi plnou velkych slov a velkych myslenek o lidstvu, zasazenou do prostredi jeskyni a jeskynaru. Judita Vargova za hezkou holku, Jarmila ji zdatne sekundovala. Bartoska, Knazko, Lutansky...tvurci vsadili na jistotu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nie som biela myška a vesmír ma vôbec nezaujíma! Kde sú tu dvere?!" Sci-fi seriál o mimozemskom kontakte, ozvláštnený speleologickým prvkom, ktorý mi silne pripomína komiksy, ktoré v tej dobe vychádzali vo vedu a techniku popularizujúcich časopisoch ako Zenit, Elektrón alebo Abc. Tento dojem ešte umocňuje posledná epizóda. Nápad zaujímavý, triková úroveň zodpovedajúca dobe, českí herci predabovaní, slovenskí s nalepenými fúzami. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. 1. Priepasť: Štvorica jaskyniarov vedená Kňažkom vyráža na záchrannú výpravu do podzemia, kde namiesto zachraňovaných nájdu praveké jaskynné maľby a záhadné svetielka. Tie majú nejaký súvis s na povrchu zostavším šéfom Navrátilom, ktorý je pravdepodobne z budúcnosti, mimozemšťan alebo mimozemšťan z budúcnosti , pretože je holohlavý a má na ruky smart hodinky z ktorých strieľa lejzrové lúče. Zatiaľ dobrý úvodný rozbiehací diel. *** 2. Pasca: Navrátil pokračuje v tajnom sabotovaní, na pomoc prichádza Bartoška, stále nervóznejší jaskyniari blúdia podzemím a nachádzajú medzidimenzionálny portál, alebo čo to má byť. Zatiaľ dobré. ***  3. Kontakt: Takže Navrátil je emzák, ktorý jaskyniarov unesie na miesto vybavené nábytkom z plexisklových rúr a dymovými efektami, aby im dal ponuku k medzigalaktickej a medzicivilizačnej spolupráci, ktorá sa neodmieta. A oni ju odmietnu, aby sa k Bartoškovej radosti vrátili na Zem a zvítali sa za veľmi zlého hudobného doprovodu. *** 4. Konfrontácia: Posledná časť je debata s vedcami o čiernych dierach, možnostiach vzniku mimozemského života a možného kontaktu s ním. Pokiaľ ste sa o uvedenú problematiku niekedy zaujímali, tak sa vzhľadom k dobe vzniku už veľa nového nedozviete, ale pred štyrmi desaťročiami v dobe predinternetovej to bolo iste zaujímavé. *** ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Osobní záležitost, protože mindfuckovou scénu s domněle objeveným východem z jeskyně jsem měl v paměti doslova vypálenou desítky let už od dětství - a dlouho jsem marně pátral, odkud pochází, a co to vlastně bylo za projekt. Po strašně dlouhé době jsem objevil profil seriálu tady na ČSFD, ale zdálo se, že je navždycky ztracený v archivech, což mi přišlo líto. No a teď jsem s nadšením zjistil, že jej loni někde vyštrachala STV a odvysílala, takže jsem ho konečně viděl. Zklamaný rozhodně nejsem, samozřejmě že triky pekelně zestárly, totéž ale můžete říct o filmech Karla Zemana nebo Ikarii XB 1, a za třicet let ode dneška to bude platit stejně tak třeba o Interstellaru. Odmyslit si taky člověk musí dekády nakoukaných hollywoodských sci-fi a mraky knih na podobné téma, protože příběh je patřičně nepoučený a naivní. Jenže - tehdy toho opravdu v žánru zas tolik k vidění a čtení nebylo. A jinak? Parádní herci, jakkoli je pro českého diváka rušivé slovenské předabování Navrátila či Bartošky. Ale všimněte si, jak si tvůrci pohlídali oproti dnešní době postsynchrony - vadí nezvyklý hlas a cizí jazyk, ale rozhodně ne synchronizace. Typově je obsazení přesné (Judita Vargová mimochodem supersexy!) a pár momentů je působivých i dneska, třeba právě chvíle, kdy se zdánlivá záchrana změní v další problém. Reálně bych vytkl jen určitou zdlouhavost prvních dvou dílů (pravda, taky poplatnou době vzniku), kdy se pořád čeká, až se něco začne dít. A každopádně i na tehdejší poměry mizernou a nefungující hudbu. Když si na konci představím geniální téma Karla Svobody z Návštěvníků (Planeta je zachráněna), bylo by to o třídu výš. Celkově ale pod dojmem toho, že to vznikalo v Krátkém filmu Bratislava a podle všeho doslova na koleni, tak před exteriéry, dramaturgií, námětem a koneckonců i tou trikovou stránkou (nesmějte se, tehdy to muselo dát pekelnou práci!) klobouk dolů. A tradiční otázka: kdy naposledy natočil u nás někdo něco podobného? Možná až uvidím letošní Bod obnovy. 80 %. PS: Ty odporné závěrečné titulky jako z kulisové pohádky Studia Kamarád jsou ovšem taky fail, a to i na rok 1982. ()

Leonora odpad!

všechny recenze uživatele

Odpadní scénář, odpadní režie, odpadní herecké výkony, odpadní kamera, odpadní triky, odpadní střih, odpadní hudba. Zvlášť v porovnání dejme tomu s Návštěvníky, kteří vznikali plus mínus v téže době. S hollywoodskou produkcí to nesrovnávám, na to jsme malej rybník... Ale i na československé poměry je to odpad. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože tu není seznam dílů (1. Propast - 2. Past - 3. Kontakt - 4. Konfrontace), tak si budu odkládat průběžné hodnocení sem. 1. díl: Děsivá hudba a ve slovenské verzi nadabovaní čeští herci jsou poměrně minusové věci, aspoň pro mne. Než se to trochu rozjede, uběhne skoro půlka dílu. Ale Navrátil je správně tajuplný, chemie mezi jeskyňáři funguje a jak začnou objevovat malby, pyrit a světla, začne to být zajímavé. Velmi dobrá kamera, výprava. 3* /// 2. díl: Na scéně se objeví opět předabovaný Bartoška, který vede pátrání po ztracených jeskyňářích. Navrátil se stává skoro démonickým. A jinak je to napínavé jak sviň, zvlášť ten konec s pastí. 4* /// 3. díl: Trochu bezradné zakončení, kde postava Navrátila má vlastně pravdu - 4 lidé jsou na prahu nových, úžasných možností, které by jejich děti teoreticky pak mohly předat Zemi, ale oni se rozhodnou ten práh nepřekročit, neb Země je Země a mají ji rádi a mají tu povinnosti. Zklamalo mě to, čekal jsem trochu větší poselství. Ale ten psychedelický před-závěr docela ušel a závěr měli utnout ve chvíli, kdy si nebyli jistí, kde jsou. 3* /// 4. díl: Je jen něco málo ze zákulisí (já si říkal, že Kňažko měl ten knír celou dobu v seriálu blbě přilepený) a pak povídání ve studiu o možnostech kontaktu s jinou civilizací a jak by asi takový kontakt probíhal, kde třeba černé a červí díry vysvětluje doktor Grygar. Jsou to informace tehdejší doby, ale pořád zajímavé. 3* ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tunel Omega byl čtyřdílný televizní seriál, který se v Československé televizi vysílal v roce 1983. Byl to společný experimentální projekt vzdělávacích redakcí České a Slovenské televize, který měl diváky touto dramatickou formou více získat pro problematiku záhad vesmíru. (ČSFD)
  • seriál se natáčel v jeskyních poblíž Berouna, v Macoše a v lomu Amerika na Berounsku. (ČSFD)
  • Jiná podoba než filmová neexistuje a není jisté, zda je Tunel Omega dodnes uchován v archivu ČT. Pouze na internetu lze o něm nalézt zmínku. (ČSFD)

Reklama

Reklama