Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavá dráma s netradičným námetom. Dopadlo by to však ešte lepšie, keby to nebolo také rozťahané. Prvú hodinu filmu sa vlastne nedeje dokopy nič, len sledujeme život jedného 12-ročného naivného fagana, ktorý by zapredal aj svoju dušu, aby zohnal peniaze pre kurvu, ktorá ho len využíva. Ku koncu to už ale začalo byť zaujímavé, nový look, nové sebavedomie, až šiel z neho strach (presne ako sa na pasáka hodí). Záver brutál, presne tak nejako som chcel, aby to dopadlo. Celkovo fajn, malý to zahral bravúrne, ale brutalitu nečakajte, bolo to natočené až príliš mierne. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že na Českého lva, který uvádí L.Bílá a Odcházení je "povinně" nominováno ve všech myslitelných kategoriích, se dívat nechci. Tak jsem si pustil tuhle dlouhou cestu dolů jednoho polského teenagera a uvrhlo mě to do stejné deprese, jako bych se na toho Lva díval. Za nejodvážnější nepovažuju vykreslení většiny Němců coby perverzních vepřů, ale paralelu mezi nesmyslným motáním se na parketu "kinderdiskotékového" klubu a emocionálním bičováním se katolíků na masovém náboženském shromáždění. (A v titulcích na ČT byla chyba v překladu toho songu: místo v Kanáanu mělo být v Káni, protože tam Ježíš proměnil vodu ve víno.) ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého se mi otevírala v kapse kudla. Hlavně nad rodiči, více méně laxními a neochotnými řešit situaci dětí, protože se topili ve vlastních exkrementech. A samozřejmě nad gaunery, kteří si jezdili v černých Mercedesech kupovat zvrhlou rozkoš. Úchyláci se žádných extra nechutných scén nedočkají, přesto je film jen pro silné žaludky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Fotbal hrát neumí. Nic neumí. Tak ať se snaží.“ - „Vzpamatuj se, Bohdane!“ - „Co můžu dělat? Mám jít na policii? Vždyť nic špatnýho nedělá. Hranice už nejsou.“ - „Co to vůbec říkáš?!“ - „Taková je pravda. Ať se učí, co je život.“ Jen kdyby papínek věděl, co se synek učí od života aneb jak se stát potravou pro pedofilní, zbohatlické Němce snadno a rychle…Tomka mi bylo líto. Narazit na takovou andělsky vypadající, ale uvnitř vyčůranou, prodejnou kudlanku, vlastně sviňku, a bezhlavě se do ní zamilovat, z toho koukal průser. Jenže s tou lítostí a sympatiemi k Tomkovi (mimochodem skvělý Filip Garbacz!) je to komplikovanější. Divák si sice uvědomuje, že jde o poznamenanou oběť s dost možná navždy pošramoceným pohledem na svět, ale zároveň vidí, co je Tomek schopný bez mrknutí oka udělat (dost drastická proměna). Jeho závěrečnému aktu se snad ani nedá moc divit, jeho osud už pak může divák odtušit sám. Dosti nepříjemný ale zároveň důležitý příspěvek na téma dětské prostituce, a to s nemalým emočním dopadem. Vidím to na silné 4*. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Šikovný a múdry chlapec sa nechá obalamutiť dievčinkou (a ani sa veľmi nemusela snažiť) a hneď začne zarábať a šetriť na jej nové fazety. To mi hlava neberie. Zase raz film, kde deti prežívajú strašné veci, ale zase raz im to nejako extra nevadí ... nebol to zlý film, určite sa niekde také niečo deje, ale celý film ma nechal chladnou ... a tú Martu by som zabila. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Ceny: MFF Karlovy Vary 2009: zvláštní cena za herecký výkon (F. Garbacz), Festival polských filmů 2009: cena za herecký debut (F. Garbacz). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Natáčení probíhalo již od roku 2005. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama