Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu se dozvíme, že "Tolstoj je nejslavnějším spisovatelem na světě". Ano, pokud bychom mluvili o románu "Vojna a mír", dalo by se souhlasit s tím, že je to "román románů", povídky jsou také vesměs velice dobré, u Anny Kareninové je to však už slabší a Vzkříšení je více méně jen proklamativním dílem.... Ostatně Jay Parini, autor románu "The Last Station" (1990), tj. filmové předlohy, je Američan - a jak známo, Američané vidí všechno (zvláště Rusko) poněkud jinak; a také, když konec není happy, musí být alespoň sentimentální (jedna hvězda dolů). Dík mu ovšem patří za to, že opět rozvířil tolstojový kult, který žije právě především z víření. I když bych se s románem srovnával asi obtížně, s filmem se srovnám snadno. Zřetelně viditelné a přehledné vztahy, však mohou klamat. Poměrně nejzřetelnější je vztah manželů Tolstých (především z dopisů a dokumentů, i když beletrie jej dokáže docela zajímavě zapouzdřit); ostatně jde o archetypální vztah starých milenců, z nichž se jeden rozhodne jít svou vlastní cestou. Kdysi mě zaujala propagace pohlavní zdrženlivosti (jak u Tolstého, tak u Ghándího); oba však, když to na ně přišlo, šli za manželkami, které už s "cudností" byly smířeny. Složitěji se vyvíjí vztah mladých milenců (Valentin a Máša). A ještě složitěji (nedomnívám se, že byl dosud ve všech důsledcích pochopen) vztah Tolstého a Čertkova (sám v něm vidím analogii vztahu Krista a Pavla, přestože se nepotkali - ano, nepotkali se skoro v ničem. Pozn. 1.: A kam tak pozdě vyrazil LNT? Do bezdomoví? Nebo domů, na Kavkaz, kde prožil nejlepší léta svého života? Pozn. 2: Snažil jsem se něco víc dozvědět o tolstojovské komunitě Teljatinka, ale zatím se nedaří. Našel jsem zatím pouze Pariniho román v italštině. Pozn. 3: Tuto krátkou recenzi věnuji Sofii Panteleitové (Chemniitz, Německo), která byla celý život věrnou "tolstojkou", i když její velké přání, navštívit Jasnou Poljanu, se jí nesplnilo; před třemi lety zemřela na nevyléčitelnou nemoc. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film o konci Tolstojova života mě upoutal především hereckým obsazením a následnými oscarovými nominacemi, jinak je, a je to škoda, trochu opomíjen. Nakonec i námět je zajímavý, životopisné snímky mají vždycky jiný náboj a své kouzlo a něčím fascinují, tady tomu nebylo jinak. Film také poučí o poslední éře jednoho slavného spisovatele, což není k zahození, pomůže to dokreslit Tolstého mozaiku, kterou lidi znají ze školy. Co mě upoutalo na první pohled, to musím také vyzdvihnout. Helen Mirren, má oblíbenkyně, byla úžasná, Christopher Plummer rovněž, a mezi velkými hereckými esy se neztratili ani jiní v čele s Jamesem McAvoyem, který opět ukázal své kvality. Drsné Rusko, příroda i život, akorát mi trochu vadil ten anglický jazyk. K filmu samotnému - na můj vkus to bylo vyprávěno pomalejším tempem a neuškodilo by přidat na životnosti, nebylo to unylé, ale mohlo to být energičtější. Jinak film veskrze chválím a nelituji času s ním stráveným. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Poslední měsíce Tolstého života byly pořádně hořké. Na tom se historikové shodují, a přestože pramenů je dost, historikové se výrazně odlišují v jejich interpretaci. Takže jakákoli "rekonstrukce" je ošidná. Bohatou paletu postav, povah a vztahů v Jasné Poljaně je však rozhodně možno rozehrát ve fantastické drama. Tady se to podle mého soudu podařilo jen průměrně. Herci hrají co mohou, výprava je dalším potěšením, ale dialogy neohromí. A osobně mi vadilo evidentně milosrdné pojetí postavy Tolstého - on byl pěkný prevít, a jako hlava domácnosti nesl největší podíl na jejím rozkladu. --- Napadla vás taky podobnost Tolstého s Havlem? Oba výborní spisovatelé, oba pěstovali svůj kult, ale integrita nebyla jejich silnou stránkou... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ikona ruské literatury v trochu jiném světle, než jak ho možná známe z hodin literatury. Nevím do jaké míry jsou jeho poslední dny věrohodné, ale zcela jistě vím, že život s ním nebyla procházka růžovým sadem. Už jen vzhledem k jeho sňatku s ženou ze zcela jiného prostředí muselo nutně docházet k mnoha nedorozuměním a Levočkovy nevěry a potažmo tak trochu psychické týrání na své manželce určitě k ideálnímu manželství nepřispělo. Tím nechci negovat mnohdy zcela jistě nepatřičné chování jeho ženy, jak bylo patrné z The last station. Já byla osobně nesmírně nadšená z brilantních hereckých výkonů, kde zazářila hlavně Helen Mirren, to byl její mistrovský výkon za který dávám jednu hvězdu navíc. Jinak jsem čekala, že to bude mít přece jen trochu větší spád, protože místy to bylo docela nudné a možná kratší stopáž by tomu jen prospěla. Co mně tentokrát bylo proti srsti, tak to byl anglický jazyk, který mně k filmu o Tolstém vůbec nesednul. U jiných filmů jsem celkem v klidu (Anna Karenina), ale tady když Levoček říká své manželce "I love you" a ještě k tomu s následným kokrháním a kdákáním, tak to mě doslova odbouralo. Celkový dojem byl až na poslední třetinu trochu odtažitý, ale ten herecký koncert stál za to. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem čekala více životopisného materiálu, než jsem dostala, cítím se ochuzená o obšírnější svědectví časů a života jednoho z velikánů světové literatury, i když slova Bulgakova objasnila nakonec to podstatné - totiž že Tolstoj chtěl být lidskou bytostí a ne ikonou, jen zaneprázdněn svými ideály nepostřehnul, jak ho v ni jeho zaslepení stoupenci přeměňují, už zcela bez zásad, které jejich idol uctíval, neboť každá víra se bez lásky mění ve fanatismus a skutečně věrně milující bytostí tak zůstává jeho celoživotní láska, mimochodem, jako vždy skvělá - Helen Mirren. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Lekár, ktorého hrá John Sessions bol v skutočnosti Slovák Dušan Makovický. Zanechal Jasnopolianske Zápisky, ktoré sú hlavným zdrojom informácii o živote a tvorbe Tolstoja. (SpoilerAlert)
  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama